Posti ja Espoon kaupunki viiden vuoden sopimukseen varastoinnissa ja kuljetuksissa

07.05.2015

Espoon kaupunki on ulkoistanut ensimmäisenä suurista kaupungeista Suomessa varastoinnin ja kuljetustoiminnot. Kumppaniksi valittiin Posti.
 
Posti hoitaa koko Espoon kaupungin varastoinnin, varastossa olevien tuotteiden kuljetukset haluttuihin toimipisteisiin sekä tuotteiden esillepanoa. Tuotteet varastoidaan Postin Vantaan Voutilassa oleviin varastoihin, josta ne ovat nopeasti saatavilla. Toukokuusta alkaen Espoon kaupungilla ei ole enää omaa keskusvarastoa.
 
- Espoon kaupungin Espoo Logistiikka -liikelaitos on ottanut keskitetyn logistiikkamallin käyttöön. Tarvikkeiden toimitus ei enää perustu pelkästään varastointiin vaan tilaus-toimitusketjun hallintaan. Volyymituotteita pidetään hyllyssä sen verran, että palvelutaso ja toimitusvalmius taataan ja saadaan edullisin hinta. Toimittajan tarvitsee hinnoitella toimitukset vain yhteen toimituspisteeseen, näin tavaran toimittajalle tulee vähemmän tilausten käsittelyä, kuljetusta ja laskutusta. Samalla saadaan edullisemmat hinnat kaupungin hankinnoille, sanoo Kari Sirviö, Espoo Logistiikka -liikelaitoksen toimitusjohtaja.
 
- Toimitusketjua optimoidaan, jolloin ostoja toimittajille voidaan ennakoida. Optimointi helpottaa toimittajien varautumista tuotteiden menekkiin, samalla koko ketjun sitoutunut pääoma vähenee ja tilankäyttö saadaan tehokkaaseen käyttöön. Kuljetusten toimitusketjun hallinnalla kaupungin toimipisteisiin saadaan 13 000 vuosittaisen kuljetuksen määrä vähennettyä 1300 kuljetukseen. Tällä yhteistyöllä Postin kanssa ei ole henkilöstövaikutuksia kaupungin henkilöstöön, Kari Sirviö jatkaa.
 
Varastoinnin ja kuljetusten lisäksi sopimukseen kuuluu tuotteiden esillepano. Hyllytystä, tuotteiden esillepanoa, pilotoidaan parhaillaan. Tavoitteena on, että hyllytys on kattavasti käytössä kaikkien Espoon kaupungin  toimialojen toimipisteissä aina, kun siitä saadaan hyötyä tilaavan yksikön arjen sujumiseen ja ydintehtävän suorittamiseen. Hyllytyspalvelun keskittämisellä tehostetaan tavaran toimittamista - yksi toimija huolehtii täytöistä, sen sijaan että 10 toimittajaa kävisi toimituspisteessä.
 
- Olemme erittäin tyytyväisiä, että Espoon kaupunki ensimmäisenä suurena kaupunkina päätyi valitsemaan Postin toimitusketjuratkaisun. Tavoitteenamme on aina  etsiä asiakkaalle ratkaisu, joka tuottaa parhaan mahdollisen toimintavarmuuden ja tehokkuuden. Myös muut kaupungit ovat osoittaneet kiinnostuksen samantyyppiselle ratkaisulle, sanoo Harri Kämppä, Postin Toimitusketjuratkaisut-yksikön johtaja.
 
Varastoitavia ja kuljetettavia tuotteita ovat muun muassa pehmopaperit, pesu- ja siivousaineet, toimistotarvikkeet, hoivatarvikkeet, tekniset laitteet ja koneet sekä niiden varaosat.
 
Postin vahvuutena kilpailutuksen voittajana ovat muun muassa eri logistiikkatuotteiden yhdistelemismahdollisuus yhdeksi joustavaksi palveluratkaisuksi. Posti kykeni tarjoamaan nopeat ja täsmälliset toimitukset sekä kustannustehokkaat varastopalvelut. Vuoden 2015 alusta alkaen kaikki Postin palvelut ovat hiilineutraaleja.
 
 
Lisätiedot
Harri Kämppä, Toimitusketjuratkaisut-yksikön johtaja
Anniina Kajasviita, viestintäpäällikkö
Postin MediaDesk puh. 020 452 3366 (arkisin klo 9.00-16:30)
 
Kari Sirviö, Espoo Logistiikka -liikelaitoksen toimitusjohtaja
puh. 050 581 0906