Alkuvuoden 2015 postimerkit juhlistavat ystävänpäivää, muodostelmaluistelua ja Suomen taiteilijaseuraa

12.01.2015

Postimerkkivuosi 2015 alkaa maanantaina 19. tammikuuta, kun myyntiin tulee kolme uutta postimerkkijulkaisua, joissa on yhteensä 13 erillistä postimerkkiä. Tammikuun merkeillä juhlistetaan ystävänpäivää, muodostelmaluistelua sekä 150 vuotta täyttävää Suomen Taiteilijaseuraa.

Ystävänpäivämerkeissä kuusi kohtaamista metsässä

Ystävänpäivä on Suomen toiseksi suosituin postikorttisesonki heti joulun jälkeen.

Tämänvuotiset ystävänpäiväpostimerkit saavat aiheensa iloisista kohtaamisista metsässä. Ilja Karsikkaan suunnittelemissa hauskoissa merkeissä on lumihiutaleita, puita, hiiri, lintuja, marjoja sekä kettu ja kani.

Ystävät yhdessä -pienoisarkissa on kuusi 1. luokan postimerkkiä ja kuhunkin merkkiin sopivat priority-tarrat. Ensimmäiset postimerkkinsä suunnitellut Ilja Karsikas, 35, on tehnyt runsaasti kuvituksia yrityksille, lehtiin, yhdistyksille, kustantamoille ja levy-yhtiöille. Hän on vastannut mm. Ruisrockin visuaalisesta ilmeestä ja kuvituksesta vuosina 2013 ja 2014 sekä kuvittanut neljä lastenkirjaa.

Sädehtivä merkki nelinkertaisille maailmanmestareille

Tammikuun urheiluaiheisessa postimerkissä esiteltävä laji ei juuri perusteluja kaipaa. Merkin aiheena on muodostelmaluistelu, jossa Suomi edustaa maailman kirkkainta kärkeä. Merkkiin on kuvattu Helsingin Luistelijat ry:n Marigold IceUnity -muodostelmaluistelujoukkue, joka voitti huhtikuussa 2014 neljännen maailmanmestaruutensa.

Muodostelmaluistelu-postimerkin ovat suunnitelleet useista palkituista merkeistään tutut Ari Lakaniemi ja Susanna Rumpu. Postimerkki perustuu Olli-Pekka Juholan kilpailutilanteessa ottamaan valokuvaan, johon on rajattu neljän luistelijan ryhmä 16-henkisestä joukkueesta. Merkissä luistelevat Anni Holopainen, Ida Hellström, Tiia Aromäki ja Salla Laukkanen.

Tyylikäs postimerkkiarkki on painettu kiiltävälle foliopaperille, johon on lisätty lakalla hopeisena hehkuva jääkidekuvio.

Muodostelmaluistelu viettää tänä vuonna  30-vuotisjuhliaan Suomessa. Lajin toi maahamme Yhdysvalloista rouva Jane Erkko. Tällä hetkellä maassamme on 153 muodostelmaluistelujoukkuetta, joissa on lähes 2 800 luistelijaa. Tänä keväänä lajin harrastajat jännittävät, valitseeko Kansainvälinen Olympiakomitea muodostelmaluistelun mukaan vuoden 2018 talviolympialaisiin Etelä-Korean Pyeongchangissa.

Kilpailun kautta kuvataidetta kuuteen postimerkkiin

Posti juhlistaa Suomen Taiteilijaseuran 150-vuotispäivää omilla postimerkeillä, joihin kuvatut kuusi teosta valittiin keväällä 2014 järjestetyn suunnittelukilpailun perusteella. Postimerkkien teokset esittelevät useampaa kuvataiteen alaa, mm. perinteistä taidemaalausta ja valokuvausta.

Postimerkkeihin valitut teokset, taiteilijat ja heidän kotipaikkakuntansa ovat:

Suomen Taiteilijaseura 150 vuotta -postimerkkivihkon graafisesta suunnittelusta vastaa Dog Design.

Postimerkkien suunnittelukilpailuun lähetettiin yhteensä 131 työtä, joita arvioi seitsenhenkinen kuvataiteilijoista ja Postin edustajista koostuva raati.

Suomen Taiteilijaseura on kuvataiteen vaikuttaja- ja asiantuntijajärjestö, joka edustaa yli 3 000 ammattitaiteilijaa. Seura oli postimerkin aiheena myös helmikuussa 1964, jolloin julkaistiin merkki sen 100-vuotisjuhlan kunniaksi.

Ensipäiväntilaisuus ja kilpailutöiden näyttely Postimuseossa

Postimuseossa järjestetään maanantaina 19.1. ilmestyvien postimerkkien ensipäiväntilaisuus. Leimaajat ovat paikalla kello 11-17 ja kaikkien postimerkkien suunnittelijat signeeraavat lähetyksiä kello 12-14. 

Samana päivänä 19.1. Postimuseossa avataan myös näyttely, jossa voi tutustua postimerkin suunnittelukilpailuun lähetettyihin töihin. Taide elämäntyönä -näyttely on avoinna 19.1.-1.3.2015.

Postimuseo sijaitsee Tampereella museokeskus Vapriikissa osoitteessa Alaverstaanraitti 5.

Tutustu Postin verkkokaupassa kaikkiin myynnissä oleviin postimerkkeihin.

Kuvamateriaalia tiedotusvälineiden käyttöön