Verkkokauppa vilkastui loppuvuonna – Postin pakettivolyymi kasvoi viime vuodesta

30.12.2014

Talouden taantuma ei hyydyttänyt joulun pakettiliikennettä. Itella Posti toimitti joulukuussa yhdeksän prosenttia enemmän paketteja kuin edellisvuonna samaan aikaan. Postin koko vuoden pakettivolyymi oli 32,6 miljoonaa, ja se kasvoi noin 800 000 paketilla viime vuodesta.

Postin pakettiautomaatit ovat yhä suositumpia verkkokauppaostosten noutopaikkoja ja vakiinnuttaneet asemansa osana verkkokauppojen toimitustapoja. Pakettiautomaattien kautta kulki tänä vuonna puolet enemmän lähetyksiä kuin viime vuonna. Postin palvelupisteverkostoa kasvatettiin vuoden aikana, yli 1 450 palvelupisteen verkostoon kuuluu postien lisäksi 460 pakettiautomaattia.

Kiireisimpänä joulukuun viikkona Posti toimitti noin miljoona pakettia, mikä oli kaikkien aikojen ennätys. Ennätysvolyymiä hoidettiin lisäämällä henkilökuntaa, postien hyllytilaa, pakettiautomaattien täyttöjä ja pakettien kotiinkuljetuksia.

- Verkkokaupat ovat suurelle osalle kuluttajista luonteva ostospaikka, tutkimuksemme mukaan yli puolet kuluttajista aikoi tehdä jouluostoksia verkossa. Verkkokauppa on kasvanut noin 5-10 prosenttia tänä vuonna. Me kehitämme yhä monipuolisempia palveluja verkkokauppaostamisen ja asiakkaiden arjen helpottamiseksi. Postiasioita voi hoitaa erilaisissa palvelupisteissä, jotka tarjoavat laajat aukioloajat. Postin uudesta mobiilisovelluksesta saa muun muassa arvioin paketin saapumisajasta, ja panostamme myös jatkossa mobiili- ja verkkopalvelujen kehittämiseen, Itella Postin liiketoimintajohtaja Anders Falck kertoo.

Alkuvuoden aikana uusia pakettiautomaatteja asennetaan yli kymmenen. Itellan tutkimuksen mukaan Postin on kuluttajien eniten suosittelema pakettitoimittaja.

Kymmenet miljoonat joulukortit levittivät joulumieltä

Suomessa lähetettiin tänä jouluna joulutervehdyksiä noin 34 miljoonan kortin voimin. Kolme neljästä kuluttajasta aikoi muistaa tuttavapiiriään joulukorteilla. Itellan tekemän tutkimuksen mukaan 64 % kuluttajista on sitä mieltä, ettei joulu tunnu joululta ilman perinteisiä joulukortteja. Juuri tunteen välittäjänä joulukorttia pidetäänkin sähköistä tervehdystä parempana.  Paperinen joulukortti ilahduttaa lähes kaikkia vastaajaryhmiä selvästi sähköistä tervehdystä enemmän. Korttien lähettämisen lisäksi suurin osa toivottaa hyvää joulua myös sosiaalisessa mediassa tai tekstiviesteillä. 

Posti palkkasi jouluksi 3 300 kausiapulaista, joista suuri osa työskenteli joulukorttien lajittelussa, jota tehdään valtaosin käsityönä.

Suomalaiseen joulukorttiperinteeseen kuuluvat olennaisesti joulupostimerkit. Posti ja Kuvittajat ry ovat käynnistäneet kuvituskilpailun vuoden 2016 joulupostimerkistä. Kilpailu on avoin Kuvittajat ry:n jäsenille 31.3.2015 asti. Kilpailussa haetaan postimerkkikoossa toimivaa, suomalaista joulua ja joulutunnelmaa kuvaavaa teosta.