COMPANY
Tiedotteet ja uutiset

Vanhat suomalaiset linnat saavat omat postimerkit

8.1.2014

Itella Posti Oy julkaisee maanantaina 20. tammikuuta vanhoja suomalaisia linnoja esittelevän postimerkkivihkon. Vanhat linnat -postimerkkivihkossa on kuusi 1. luokan postimerkkiä, jotka kuvaavat Suomenlinnaa, Hämeen linnaa, Raaseporin linnaa, Kastelholmaa, Olavinlinnaa ja Turun linnaa. Vihkossa on kerrottu tiiviisti kunkin linnan historiasta suomeksi, ruotsiksi, englanniksi ja venäjäksi.

Suomenlinna inspiroi Erik Bruunia

Vanhat linnat -postimerkkivihkon suunnittelusta vastaa yksi Suomen arvostetuimmista graafikoista, Erik Bruun. Hän on suurelle yleisölle tuttu suunnittelija muun muassa lukuisista aiemmista postimerkeistä, Suomen viimeisestä markkasetelisarjasta sekä suosituista luonto- ja mainosjulisteista.

Vanhat linnat ovat Erik Bruunille henkilökohtaisesti puhutteleva aihe, sillä hän on asunut Suomenlinnassa 43 vuotta. "Postimerkkivihkon kanteen kuvasin Suomenlinnasta kivimuurin ja ampuma-aukon, joiden ohi kuljen harva se päivä."

Erik Bruun on piirtänyt Suomenlinnasta neljä aiempaa postimerkkiä, jotka on julkaistu vuosina 2000 ja 2006. Hän on tehnyt lisäksi useita Suomenlinna-aiheisia julisteita. Viipurissa syntyneelle Bruunille mieluinen työ oli myös vuonna 1993 julkaistu Viipurin linnan 700-vuotispostimerkki.

Erik Bruun suunnitteli ensimmäiset postimerkkinsä 1980-luvun puolivälissä samoihin aikoihin Suomen markan seteliuudistuksen kanssa. Hänen suunnittelemiensa postimerkkien yhteismääräksi saadaan reilusti yli 50, kun Vanhat Linnat -postimerkkivihko ilmestyy. Monet Bruunin suunnittelemat postimerkit ovat luontoaiheisia, erityisesti linnut ovat hänen sydäntään lähellä.

Linnat tärkeä osa suomalaista kulttuuriperintöä

Vanhat linnat olivat aikanaan strategisesti merkittäviä rakennuksia Suomen puolustuksen ja kauppapolitiikan kannalta. Kun strateginen merkitys väheni, linnoja otettiin muuhun käyttöön, mm. vankiloiksi ja ne alkoivat rappeutua.

"Linnojen antikvaarinen arvo ymmärrettiin 1800-luvun lopulla uudestaan ja niiden restaurointia alettiin suunnitella. Vuosikymmeniä kestänyt työ alkoi 1930-luvulla. Nykyisin linnat ovat maamme tärkeimpiä kulttuuriperintö- ja nähtävyyskohteita", kertoo Museoviraston pääjohtaja Juhani Kostet.

Hämeen linna peilikuvana

Hämeen linna esitellään postimerkissä peilikuvana kuvaoriginaalin virheen vuoksi. "Erik Bruun teki merkin Museoviraston hänelle toimittaman vanhan valokuvan pohjalta, joka oli jossain vaiheessa aiemmin kääntynyt omaksi peilikuvakseen. Uskomme, että merkki kiinnostaa virheestä huolimatta - tai ehkä sen vuoksi - ostajia paljon ja se tulee myymään hyvin", tuotepäällikkö Tommi Kantola Itella Posti Oy:stä arvioi.

Tutustu Postin verkkokaupassa kaikkiin myynnissä oleviin postimerkkeihin:www.posti.fi/ostoksille

Vanhat linnat -postimerkkivihkon tekniset tiedot

  • Arvo: 6 x 1. luokka

  • Painos: 300 000 vihkoa

  • Suunnittelija: Erik Bruun

  • Arkin koko: auki 115 x 324 mm, kiinni 115 x 162 mm

  • Merkkien koko: 1 kpl 58 x 34 mm, 5 kpl 50 x 34 mm

  • Paperi: tarrapostimerkkipaperi

  • Hammaste: turvahammaste

  • Paino: Joh. Enschedé Stamps, Hollanti

  • Painomenetelmä: 4/6 web-offset

  • Ensipäivänkuori ja -leima: Erik Bruun

1. luokan postimerkit kuvaavat Suomenlinnaa, Hämeen linnaa, Raaseporin linnaa, Kastelholmaa, Olavinlinnaa ja Turun linnaa.