Uutuuspostimerkeistä saa soimaan Folk Big Bandin musiikkivideon

23.04.2014

Kevään merkeissä kansallissoittimia, kansallispuisto, suvimaisemia ja orvokkikimppu

Itella Posti Oy julkaisee maanantaina 5. toukokuuta suomalaisia kansallissoittimia esittelevän postimerkin, jonka kuvaan piilotetun koodin kautta pääsee katsomaan älypuhelimella tai tabletilla Sibelius-Akatemian Folk Big Bandin uunituoreen musiikkivideon. Muissa kevään postimerkeissä esitellään kansallispuisto, kesämaisemia ja orvokkikimppu.

Perinnesoittimia modernilla otteella

Vuoden 2014 EUROPA-postimerkkien teemana ovat kansallissoittimet. Uusi postimerkkisuunnittelija Sanna Mander on valinnut merkkien kuva-aiheiksi kaksi perisuomalaista instrumenttia, kanteleen ja haitarin. Mander käsittelee postimerkeissään perinteistä aihetta modernisti ja persoonallisesti. Europa: kansallissoittimet -tarra-arkissa on kymmenen 1. luokan postimerkkiä.

Mander pitää kansanmusiikkia jatkumona, joka linkittää menneen ja tulevan. Hän kertoo kuvanneensa postimerkkeihin soittajia hetkessä, jossa soitto ja ympäröivä luonto muuttuvat yhdeksi. "Toinen soittaa nuottien peittämällä niityllä ja toinen metsässä, jossa nuotit nousevat koivujen latvaksi."

Sanna Mander on palkittu helsinkiläinen graafinen suunnittelija, jonka värikylläiset työt ovat tuttuja sekä suomalaisille että kansainvälisille asiakkaille. Mander on tehnyt kuvituksia mm. printtimediaan, lastenkirjoihin ja kodintekstiileihin. Hänen asiakkaisiinsa kuuluvat mm. Itella, Paulig, New York Magazine ja Volkswagen.

Kansallissoittimet-postimerkkien kuviin on piilotettu CEE App -sovelluksella luettava tunniste. Sovelluksen ladanneen käyttäjän tarvitsee vain kohdistaa älypuhelin tai tabletti merkkiin, minkä jälkeen hän pääsee suoraan verkkoon katsomaan YouTube-videota, jossa esiintyy Taideyliopisto Sibelius-Akatemian kansanmusiikkiin erikoistunut Folk Big Band. Video on toteutettu osana Itellan ja Sibelius-Akatemian laajaa ja monivuotista yhteistyötä.

Postimerkkien CEE App -sovellus toimii kaikilla Android- ja iPhone-puhelimilla ja tablettilaitteilla. Asiakkaat voivat ladata sovelluksen maksutta App Storesta tai Google Playsta. Sovellus on tulossa toukokuun aikana myös Windows-laitteisiin.

Folk Big Band esittää Magneetto Media Oy:n kuvaamalla näyttävällä videolla Konsta Jylhän D-mollisottiisin, joka on sovitettu merkkien aiheen mukaisesti kanteleelle ja haitarille.

"Erilaiset harmonikat ja kanteleen tapaiset kielisoittimet ovat yleisiä monissa eri maissa, mutta suomalainen kansanmusiikki on slaavilaisine vaikutteineen maailmalla varsin omaperäistä", toteaa enimmillään jopa 40 soittajasta koostuvan Folk Big Bandin taiteellinen johtaja ja Sibelius-Akatemian kansanmusiikin lehtori Petri Prauda.

Kansallispuistosarja päättyy järvisaariston luontoon

Toukokuussa julkaistaan kansallispuistoja esittelevän postimerkkisarjan viides ja viimeinen merkki. Merkin aiheena on vuonna 1956 perustettu Linnansaaren kansallispuisto, joka suojelee Saimaan arvokasta järvisaaristoluontoa ja kaunista maisemaa. Teemu Ollikaisen suunnittelema 1. luokan Linnansaaren kansallispuisto -postimerkki julkaistaan 10 kappaleen tarravihkossa.

Linnansaari on saimaannorpan parhaita elinalueita ja myös alueen sääksikanta on Suomen tiheimpiä. 40 kilometriä pitkään ja 5-10 kilometriä leveään kansallispuistoon kuuluu yli 130 saarta. Järveltä näkyvien rantakallioiden takaa alkaa tiivis havu- ja sekametsävyöhyke. Linnansaaren suosituimpia käyntikohteita on upea näköalapaikka Linnavuori.

Kuusi kesäistä maisemaa luottokorttikoossa

Toinen kevään uusi postimerkkisuunnittelija on Janne Gröning, joka on valokuvannut kuuteen postimerkkiin perinteisiä kesämaisemakuvia. 1. luokan Suvi suloinen julkaistaan kätevässä luottokortin kokoisessa taiteltavassa tarravihkossa. Vihkossa ovat mukana myös Priority-tarrat. Suvi suloinen -postimerkkien graafisesta suunnittelusta vastaa Tero Jämsä.

Postimerkkien kuva-aiheissa on auringonlaskuja, järvi- ja merimaisemia, peltoja ja metsiä. Janne Gröning haluaa välittää valokuvillaan rauhoittavia ja terapeuttisia luontokokemuksia kaikille, jotka eivät pääse tai ehdi luontoon aina itse. Merkkien näkymät on kuvattu Iniössä, Keistiön saarella, Näsijärven rannalla, Nauvossa ja Salon seudulla.

Kevään kukka-aiheena orvokkikimppu

Kevääseen kuuluu perinteisesti myös kukkapostimerkki, joka esittää tällä kertaa orvokkia. Leena Airikkalan kuvittama 1. luokan Orvokkikimppu-postimerkki julkaistaan kymmenen postimerkin arkissa. Kukat ovat postimerkkien kuva-aiheiden kestosuosikkeja. Edellinen orvokkiaiheinen postimerkki julkaistiin Suomessa vuonna 2003.

Kasviaiheet ovat Leena Airikkalalle tuttuja. Hänen suunnittelemansa Omenankukka-postimerkki valittiin vuonna 2005 Suomen kauneimmaksi postimerkiksi. Airikkala on kuvittanut useiden postimerkkien lisäksi  lastenkirjoja ja aikakauslehtiä sekä suunnitellut yritysgrafiikkaa. Hän on pitänyt useita näyttelyitä mm. Pohjoismaissa ja Ranskassa.

Lisätietoja 

Tekniset tiedot 5.5.2014 ilmestyvistä postimerkeistä (PDF)

Itella Posti Oy

Itella Viestintä

Kuvamateriaalia tiedotusvälineiden käyttöön 

Tutustu Postin verkkokaupassa kaikkiin myynnissä oleviin postimerkkeihin.