Tutkimus: Virtuaalisovittaminen kiinnostaa vaatteiden verkko-ostajia

23.10.2014

Verkkokaupan tarjoamat uudet osto- ja toimitustavat tulevat kasvattamaan verkkokauppaa entisestään, sillä moni verkko-ostaja on valmis hankkimaan verkosta lähes mitä vaan, selviää Itellan juuri valmistuneesta Verkkokaupan vetovoima  -tutkimuksesta.

Erityisesti vaatekaupalla on paljon mahdollisuuksia palvella asiakkaitaan uudella tavalla, sillä yli kolmasosa verkko-ostajista sanoo olevansa kiinnostunut ostamaan vaatteita esimerkiksi virtuaalisovittamisen tai verkossa tehtävän mittatilaustyön mukaisesti. Kalliiden hankintojen, kuten esimerkiksi veneen tai asunnon ostaminen vain verkkoesittelyn mukaan ei sen sijaan innosta vielä kovin monia.

Eniten uusista osto- ja toimitustavoista innostuvat nuoret.  Vanhemmista kuluttajista taas ennakkoluulottomampia ovat sellaiset, joilla on pitkä kokemus verkkokaupan asiakkaana. Ostaminen myös monipuolistuu ostokokemuksien kasvaessa. Ne kuluttajat, jotka ovat hankkineet elintarvikkeita verkossa, ovat lähtökohtaisesti muita avoimempia kaikenlaisten tavaroiden uudenlaisille ostotavoille.

-Nuoremmilla kuluttajilla ei ole piintyneitä malleja siitä, että ostoksia voisi tehdä vain yhdellä tavalla tai yhden kanavan kautta, vaan he ostavat sujuvasti ruokaa sekä verkosta että ruokakaupasta, tilaavat tavaraa verkosta ja noutavat sen myymälästä ja niin edelleen. Verkkokauppa ei välttämättä korvaa kivijalkamyymälää, vaikka moni asiakas onkin usein tutustunut valikoimaan jo verkossa. Monelle kauppiaalle myymälän voi ajatella jopa verkkokaupan varastona, Itellan verkkokaupan asiantuntija Kari Nykänen pohtii.

Ostotavoissa vain vähän muutoksia aiempaan

Verkko-ostosten toimitustavoista mieluisin on kotiin postittaminen kirjeenä ja seuraavaksi eniten suositaan noutoa palvelupisteestä. Kerrostaloasukkaat suhtautuivat positiivisesti ajatukseen talon aulassa sijaitsevasta lukittavasta lokerosta, johon kuriiri jättäisi verkosta tilatut tavarat. Neljäsosa vastaajista kertoi olevansa kiinnostunut mahdollisuudesta, että verkosta tilatut vaatteet tuodaan kotiin sovitettavaksi, ja ostopäätös tehdään kotona paikan päällä. Edellä mainittu ostotapa on hyvin suosittu Venäjällä.

Verkkokauppa on kasvanut viime vuodesta 9 prosenttia mutta suuria muutoksia ostotavoissa ei vuoden aikana ole tapahtunut. Naiset tilaavat edelleen erityisesti vaatteita; miehet puolestaan kulutus- ja viihde-elektroniikkaa; vastaavasti naisilla ja miehillä on omat suosikkikauppansa. Myös ikä on ratkaiseva tekijä verkkokauppojen valinnassa, nuorilla ja vanhemmilla ostajilla on selvästi omat kauppansa. Suomalaisuus ja tuttu brändi ovat tärkeitä ensimmäisiä verkko-ostoksia tehtäessä, mutta ostokokemuksen karttuessa useimmat ovat valmiita tilaamaan yhtä lailla ulkomaisista verkkokaupoista.

Verkkokaupan vetovoimaa tutkittiin syyskuussa M3 paneelissa. Kyselyyn vastasi 654 kuluttajaa, jotka ovat edustava otos 18-75-vuotiaista verkko-ostajista. Tutkimuksen suunnittelusta ja tulosten analyysistä vastasi Itellan tutkimuspäällikkö Kari Elkelä.