Tom of Finland saa syyskuussa omat postimerkit

13.04.2014

Loppuvuoden merkeissä myös Urpo Martikaisen akvarelleja, siltoja, arkea ja joulua

Itella Postilta tulee syys-lokakuussa 2014 myyntiin seitsemän postimerkkijulkaisua, joissa on yhteensä 33 erillistä postimerkkiä. Postimerkeissä on valinnanvaraa, uutuusmerkkien aiheita ovat muun muassa Tom of Finlandin miespiirrokset, Urpo Martikaisen maalaamat syksyiset pihanäkymät ja Jaakko Tähden valokuvat suomalaisista silloista. Muita loppuvuoden merkkien aiheita ovat taivaan merkit ja suomalaisen arjen muutos - joulua unohtamatta.

Itsetietoista ja ylpeää homoerotiikkaa

Postimerkkisyksyn aloittavat 8.9. julkaistavat merkit Tom of Finlandista, jota pidetään yhtenä Suomen tunnetuimmista kuvataiteilijoista maailmalla. Hänen korostetun maskuliiniset homoeroottiset piirroksensa ovat nousseet omassa tyylilajissaan ikoniseen asemaan ja vaikuttaneet mm. popkulttuuriin ja muotiin. Teoksissaan Tom of Finland hyödynsi alakulttuureille tyypillistä itseironiaa ja huumoria.

Tom of Finland ehti tehdä uransa aikana yli 3 500 piirrosta. Postimerkkiarkkiin päätyneet kaksi piirrosta ovat valinneet merkin suunnitellut graafikko Timo Berry ja Susanna Luoto, joka edustaa Los Angelesissa toimivaa Tom of Finlandin nimeä kantavaa säätiötä Suomessa.

Postimerkkiarkin piirrokset esittelevät tekijälleen tyypillisiä voimakkaita ja itsetietoisia mieshahmoja. "Arkissa kuvataan aistillista elämisen voimaa ja ylpeyttä itsestä. Sitä tässä pohjoisessa maassa ei ole koskaan liikaa", Timo Berry kuvailee.  Hän kertoo Tom of Finland –postimerkkien suunnittelusta lisää YouTube-videolla Näin tehtiin Tom of Finland -postimerkit. Pienoisarkissa on kolme 1. luokan tarrapostimerkkiä. Tom of Finland -postimerkkejä ja muita suomalaisia postimerkkejä käsiteltiin 17.4. Ylen aamu-tv:ssä, jutun voit katsoa tästä linkistä http://areena.yle.fi/tv/2252871.

Taiteilija Tom of Finlandin takana oli Touko Laaksonen (1920-1991), jonka henkilökuvaa laajentaa Postimuseossa 6.9. avautuva näyttely Salaisuuksin suljettu - kirjeiden Tom of Finland.  Näyttelyssä esitellään Laaksosen vilkasta kirjeenvaihtoa aina 1940-luvun alusta kuolinvuoteen 1991 saakka. Näyttely on esillä museokeskus Vapriikissa Tampereella syyskuussa avattavassa uudessa Postimuseossa 29.3.2015 saakka.

Syksyisiä pihapiirejä ja tuunattavia taivaan merkkejä

Itella Posti Oy:n julkaisemat perinteiset syysaiheiset postimerkit kuvaavat tällä kertaa nostalgisia suomalaisia pihapiirejä mm. Mikkelissä. Postimerkkien taustalla on tv-uutisankkurinakin tunnettu Urpo Martikainen, jonka maalaamiin akvarelleihin merkit perustuvat. Luottokorttikokoisessa tarravihkossa on neljä 1. luokan postimerkkiä.

Syyskuussa julkaistaan myös erilaisia taivaan merkkejä kuvaava leikkisä postimerkkivihko. Graafikko Nina Rintalan suunnitteleman vihkon kahdeksan erikokoista ja -muotoista 1. luokan tarrapostimerkkiä kuvaavat mm. planeettoja, tähdenlentoa, aurinkoa, pilviä ja sateenkaarta. Merkkien lisäksi vihkossa on kymmeniä pieniä tarroja, joilla postilähetyksen voi tuunata mieleisekseen.  

Suomalaisten muuttuvaa arkea, perinteistä joulua ja siltamaisemia

Itella Posti Oy jatkaa lokakuussa postimerkkisarjaansa, jolla juhlistetaan vuonna 2017 vietettävää Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlaa. Graafikko Sami Saramäen suunnitteleman tarravihkon kuusi 1. luokan postimerkkiä kuvaavat suomalaisten muuttunutta arkea, johon ovat vaikuttaneet sodanjälkeisinä vuosina mm. muuttoliike, teknologian kehitys ja kansainvälistyminen.

Lokakuun julkaisuihin kuuluu myös 100 kappaleen rullapostimerkki, jonka 10 erilaista 1. luokan postimerkkiä esittelevät siltoja ja vesistöjä. Tarrapostimerkit perustuvat Jaakko Tähden valokuvaamiin suomalaisiin siltoihin eri vuoden- ja vuorokaudenaikoina.

Perinteiset joulupostimerkit on piirtänyt tänä vuonna tunnettu ja palkittu kirjankuvittaja Kristina Segercrantz.  Kahden tarrapostimerkin kuva-aiheissa seikkailee palmikkopäinen tonttutyttö mm. poron kanssa. Joulupostimerkkien graafisesta suunnittelusta vastaa Olavi Hankimo.

Itella Posti Oy julkaisee joulupostimerkit ja muut lokakuussa ilmestyvät postimerkit Helsingin kirjamessujen avajaisten yhteydessä Messukeskuksessa torstaina 23.10.

Kuvamateriaalia tiedotusvälineiden käyttöön

Postimerkkien julkaisuohjelma syys–lokakuu 2014 (PDF)

Tutustu Postin verkkokaupassa kaikkiin myynnissä oleviin postimerkkeihin.