Suomen Taiteilijaseura 150 vuotta -postimerkkien suunnittelukilpailun voittajat valittu

10.06.2014

Postimerkit ovat kautta aikojen olleet tiiviisti sidoksissa taiteeseen. 150-vuotisjuhlaa tänä vuonna viettävä Suomen Taiteilijaseura ja Itella Posti toteuttivat keväällä kuvataiteilijoille postimerkkien suunnittelukilpailun, jossa haettiin kuutta, uutta teosta Suomen taiteilijaseuran kunniaksi toteutettavaan postimerkkijulkaisuun. Kilpailuun osallistui 131 työtä, joita arvioi kuvataiteilijoista ja Itella Postin edustajista koostuva, seitsemän hengen raati.

"Hienoa, että postimerkkikilpailun avulla taide siirtyy pois omasta laatikostaan, kommunikoimaan aidon yleisön kanssa. Valitut työt ovat raikkaita ja monipuolisia. Toivottavasti teokset toimivat merkeissä niin, että merkin nähdessään ajattelee jo vastaanottajaa", Suomen Taiteilijaseuraa raadissa edustanut taidemaalari Mikko Paakkola sanoo. 

Postimerkkeihin valitut työt edustavat useampaa kuvataiteen alaa, joukossa on sekä perinteistä taidemaalausta että valokuvausta. Taiteilijat myös asuvat eri puolilla maata, mikä ilahdutti raatia. Taide elää ympäri Suomea.


Taidemaalari Mikko Paakkola ja Itella Postin tuotepäällikkö Petri Pohjolainen arvioivat kilpailutöitä yhden iltapäivän muun raadin kanssa.

Palkitut taiteilijat kuvaavat postimerkkitöitään näin:

Piste - Mika Natri, kuvataiteilija, Turku

"Käytän itse paljon postimerkkejä. Postimerkki on pieni, mutta näkyvä elementti. Otin sen koon haasteena ja työhön minimalistisen lähestymistavan. Valittu teos on mustavalkoinen ja pienessä koossa mielenkiintoinen, rytmikäs kuvio. En muista nähneeni vastaavaa postimerkissä", Mika Natri kertoo.

Dance from the bride - Mayumi Niiranen-Hisatomi, kuvataiteilija, Kajaani

"Postimerkissä taideteos näkyy kaikille ja sitä katsovat eri-ikäiset ihmiset. On hienoa, ettei tämä työ jää jollekin seinälle, vaan pääsee maailmalle", Japanista Kajaaniin muuttanut kuvataiteilija Mayumi Niiranen-Hisatomi sanoo.

Taiteilijan vuoristorata - Marjo Suikkanen, kuvanveistäjä, Viljakkala

"Voimakkaat värit merkissä ovat kirjekuoren katseen vangitsijoita. Työni abstraktit rappuset toimivat pienessä koossa. Postimerkin suunnittelu on samankaltaista kuin juhlarahojen ja mitalien suunnittelu, molemmat ovat pieniä", kuudenteen kansainväliseen mitalinäyttelyynsä syyskuussa osallistuva kuvanveistäjä Marjo Suikkanen kertoo.

Hedelmistä puu tunnetaan - Kalevi Karlsson, arkkitehti, taiteilija, Helsinki

"Suomen Taiteilijaseuran logossa on ollut hedelmäpuu vuosisadan alussa. Ehdotukseni perustui perinteen jatkamiselle postimerkissä. Tyylitellyn puun siniset hedelmät kuvaavat Suomea ja taiteilijoita Suomen Taiteilijaseuran oksilla", useita logoja suunnitellut arkkitehti ja taiteilija Kalevi Karlsson sanoo.

Viiva-, väri-, muoto - Anneli Hilli, taidegraafikko, taidemaalari, Espoo

"Lähdin miettimään, mitä kuvataide perinteisesti on: viivaa, liikettä, muotoa ja väriä. Tein abstraktin työn, koska esittävä taide mielestäni rajoittaa", taidegraafikko Anneli Hilli kertoo.

Lento - Laura Konttinen, kuvataiteilija, Helsinki

"Teen paljon taidetta valokuvista. Voittanut työni on valokuva paperiveistoksesta, joka kuvaa taiteilijan työskentelyprosessia. Olen itse postimerkkifani, joten oman työn pääsy postimerkkiin on unelmien täyttymys", Laura Konttinen iloitsee.

Valmiit postimerkit esitellään Suomen Taiteilijaseuran 150-vuotisjuhlassa marraskuussa ja merkit ilmestyvät vuoden 2015 alussa. Kukin taiteilija palkittiin 2000 eurolla.

Suomen Taiteilijaseura syntyi vuonna 1864 yhdistämään kulttuurialaa. Nykyisin kuvataidealaan keskittyvän yhdistyksen perustajia olivat muun muassa runoilija Sakari Topelius, kuvanveistäjä Carl Eneas Sjöstrand ja taidemaalari Magnus von Wright. Juhlavuoden tavoite on tehdä näkyväksi kuvataiteilijan työtä. Postimerkin suunnittelukilpailu on osa juhlavuoden ohjelmaa.

Lisätietoa kilpailusta www.artists.fi