Suomalaisille postimerkeille kolme palkintoa alan kansainvälisissä kilpailuissa

13.11.2014

Asiantuntijaraadit ovat palkinneet kolme suomalaista postimerkkiä alan kansainvälisissä kilpailuissa syys- ja lokakuussa 2014. Palkitut postimerkit ovat Sanna Manderin suunnittelema kanteletta esittävä Kansallissoittimet sekä  Ari Lakaniemen ja Susanna Rummun suunnittelemat kaksi merkkiä Jouluhalaus ja Orkidea. 

Kantelemerkin persoonallinen piirrostyyli erottui joukosta 

Sanna Manderin kantelemerkki valittiin syyskuussa vuoden 2014 toiseksi kauneimmaksi EUROPA-sarjan postimerkiksi. PostEuropin järjestämään kilpailuun oli ilmoitettu 59 postimerkkiä, joiden teemana oli kansallissoittimet. Yhdeksänhenkisen asiantuntijaraadin mukaan kantelemerkin moderni ja persoonallinen piirrostyyli erottui selvästi edukseen muista kilpailuun ilmoitetuista postimerkeistä, jotka perustuivat enimmäkseen valokuviin. 

Ensimmäiset postimerkkinsä suunnitellut Mander pitää itse kansanmusiikkia jatkumona, joka linkittää menneen ja tulevan. "Kuvasin postimerkkeihin soittajia hetkessä, jossa soitto ja ympäröivä luonto muuttuvat yhdeksi. Kanteletta soittaa nuori nainen nuottien peittämällä niityllä." 

5.5.2014 ilmestyneiden Kansallissoittimet-postimerkkien erikoisuus on kuvaan piilotettu tunniste, jonka avulla älypuhelimella ja tabletilla pääsee katsomaan Sibelius Folk Big Bandin musiikkivideota. Postimerkeissä käytetty CEE App -sovellus toimii kaikilla Android-, iPhone- ja Windows 8 -puhelimilla ja tablettilaitteilla. 

Nostalginen Jouluhalaus on myös suomalaisten suosikkimerkki 

Ari Lakaniemen ja Susanna Rummun suunnittelema Jouluhalaus äänestettiin syyskuussa toiseksi kauneimmaksi nuorisoaiheiseksi postimerkiksi perinteisen Grands Prix de l'Art Philatélique Belge et Européen -kilpailun nuorisomerkkien sarjassa. 30-henkinen filateliaan ja visuaaliseen suunnitteluun erikoistunut asiantuntijaraati ihastui 4.11.2013 ilmestyneen joulupostimerkin nostalgiseen toteutukseen. Kilpailuun osallistui kaikkiaan 22 Euroopan unionin maata. 

Jouluhalaus on saanut innoituksensa kiiltokuvien maailmasta. "Postimerkin lapsihahmot on piirretty alunperin vanhaan postikorttiin. Lämpimän kullanhohtoinen tausta luo merkkiin kynttilänvalon tunnelmaa", kuvailevat Lakaniemi ja Rumpu suunnittelemaansa postimerkkiä. 

Asiantuntijoiden lisäksi Jouluhalaus on miellyttänyt suurta yleisöä, sillä suomalaiset valitsivat sen Postin internet-sivujen ja asiakaslehden äänestyksessä vuoden 2013 kauneimmaksi postimerkiksi. 

Raati arvosti Orkidea-merkin hienoa painotekniikkaa 

Suunnittelijakaksikko Ari Lakaniemi ja Susanna Rumpu teki myös Orkidea-postimerkin, joka palkittiin lokakuussa parhaana merkkinä espanjalaisen NexoFil: The World's Best Stamp 2013 -kilpailun painotekniikkasarjassa. Kilpailun monikansallinen asiantuntijaraati arvosti merkissä käytettyä 6/1 värillä toteutettua web-offset -painatusta, jonka kruunasi iridion-lakkauksella tehty kimaltava helmiäisefekti. 

Merkissä esiintyvän orkidean on valokuvannut floristiikkaan erikoistunut Jouni Seppänen. 23.8.2013 ilmestynyttä Orkidea-postimerkkiä on käytetty arvokkaan ulkoasunsa vuoksi paljon muun muassa adresseissa ja onnitteluissa.

Kuvamateriaalia tiedotusvälineiden käyttöön

Tutustu Postin verkkokaupassa kaikkiin myynnissä oleviin postimerkkeihin.