Postin joulumuistio: mitä, missä, milloin

28.11.2014

Itella Postin joulu alkoi virallisesti, kun joulupostimerkit tulivat lokakuussa myyntiin. Punainen postituskuori joulukorttien lähettämiseen on jo jaettu koteihin. Verkkokaupat helpottavat jouluhankintojen tekemistä, ja Posti tarjoaa ostosten vastaanottamiseen maan monipuolisimman palvelupisteverkoston. Postit palvelevat asiakkaita joulun alla pidennetyin aukioloajoin sekä iltaisin että viikonloppuisin.

Verkkokaupat ja Postin palvelupisteet valmiina jouluostosten toimittamiseen

Jouluostosten tekemisen verkkokaupasta koetaan tutkitusti vähentävän joulustressiä. Itella Posti on valmistautunut etukäteen verkkokauppapakettien määrän merkittävään kasvuun joulun alla.

Verkkokauppa sujuu, kun lähetykset voidaan toimittaa nopeasti lähettäjältä vastaanottajalle. Paketit on helppo tilata verkkokaupoista suoraan Postin pakettiautomaattiin, joita on tänä jouluna 460 eri puolilla maata hyvillä sijaintipaikoilla. Jos verkkokaupassa ei ole vaihtoehtona pakettiautomaattia, asiakas voi valita toimitustavaksi noudon postista. Verkkokauppaostoksia voi myös ohjata haluamaansa palvelupisteeseen Postin maksuttomalla paketinohjauspalvelulla.

Asiakkaat voivat ennakoida lähetyksensä noutoajankohdan älypuhelimeen sovelluskaupasta ladattavalla Posti-mobiilisovelluksella tai Postin nettisivujen lähetysten seurantapalvelulla.

Postit auki myös iltaisin ja viikonloppuisin

Joulun alla lähes kaikki Postin myymälät palvelevat pidennetyin aukioloajoin 8.-23.12. ma-pe kello 20 asti. Lisäksi Postin omat myymälät palvelevat asiakkaita viikonloppuina 13.-14.12. ja  20.-21.12. seuraavasti: la klo 10-16, su klo 12-16.

Postin palvelupisteverkostoon kuuluu yli 1 400 palvelupistettä. Yrittäjien hoitamat myyntipisteet noudattavat omia aukioloaikojaan.

Tarkemmat Postin palvelupisteiden sijainnit ja aukioloajat löytyvät osoitteesta www.posti.fi/postit.

Pakettien noudossa posteista kannattaa mahdollisuuksien mukaan hyödyntää rauhallisempia aamupäivän, myöhäisillan ja viikonlopun tunteja.

Kotimaan joulutervehdysten lähetysajat

Posti on jakanut koteihin punaisia postituskuoria, joilla joulutervehdykset voi jo postittaa. Punaisissa kuorissa postitetut joulukortit jaetaan perille sopivasti joulun alla viikosta 50 alkaen.

Kotimaan joulutervehdykset (0,75 €) tulee postittaa 12.12. mennessä. 2. luokassa (0,90 €) viimeinen postituspäivä on 17.12. ja 1. luokassa (1,00 €) 18.12. Joulupostikortit mobiilista ja netistä (alk. 2,50 €) tulee lähettää viimeistään 18.12.

Kotimaan postipakettien viimeiset lähetyspäivät ovat postipaketeille 17.12. ja Postin pakettiautomaateilla 18.12. Ovelle-paketti tulee postittaa 18.12. mennessä ja Joustavasti -lisäpalvelulla varustettuna 17.12. mennessä.

Joulutervehdysten postituspäivät ulkomaille 

Kirjeet ja postikortit         Priority          Economy

Pohjoismaat                     18.12.             12.12.

Eurooppa                         17.12.             11.12.

Kanada ja Yhdysvallat      12.12.             4.12.

Muut maat                        8.12.               1.12.

 

Paketit

Ruotsi, Norja, Tanska        15.12.

Latvia, Liettua, Viro           17.12.

Muut Euroopan maat        12.12.

Muut maat                        4.12.

 

Tee joulupostikortit ja -merkit omista digikuvista 

Jokaiselta löytyy digikamerasta ja älypuhelimesta kuvia, joista saisi hienon joulukortin. Postin tarjoamilla palveluilla digikuvista saa tehtyä helposti persoonalliset ja taatusti erottuvat postikortit. Asiakas tarvitsee korttien tekemiseen vain älypuhelimen tai tietokoneen. Posti hoitaa painatukset ja toimittaa lähetykset perille minne päin maailmaa tahansa. Mobiilipostikortti sopii hyvin spontaaniin lähettämiseen vaikka matkoilta. Lisätietoa Mobiilipostikortista ja Postikortti netistä -palvelusta osoitteessa: www.posti.fi/mobiilipostikortti ja www.posti.fi/postikorttinetista.

Joulutervehdykseen voi tehdä omista digikuvista myös suositun Omakuvapostimerkin. Omista kuvista tehty uniikki postimerkkiarkki soveltuu vaikka joululahjaksi.  Merkin voi suunnitella ja tehdä tietokoneella verkossa osoitteessa www.posti.fi/omakuvapostimerkki

Oikea osoite varmistaa perillemenon

Joulutervehdysten osoitelistat kannattaa päivittää ennen postituksia. 

Joulupostin perillemenon voi varmistaa oikeilla osoitetiedoilla. Täsmällinen osoite koostuu:

  1. Vastaanottajan etu- ja sukunimestä
  2. Katuosoitteesta ja talon numerosta sekä rapun ja asunnon numerosta
  3. Postinumerosta ja postitoimipaikasta suuraakkosin. 

Kirjekuoreen ja paketteihin tarvitaan lisäksi lähettäjän tiedot. Jos pakettien lähettämiseen tai vastaanottamiseen käytetään pakettiautomaattia, lähetykseen tulee merkitä myös vastaanottajan puhelinnumero. Vastaanottajan puhelinnumero ei ole pahitteeksi muissakaan lähetyksissä. 

Lisäksi kaikkiin ulkomaille meneviin lähetyksiin kirjoitetaan osoitemaan nimi aina suuraakkosilla.  

Postin nettisivuilla joulupostin tietopaketti ja verkkokauppa 

Postin internetsivuille www.posti.fi/joulu on koottu tietopaketti joulupostiin liittyvistä tuotteista ja palveluista. Sivuilta löytyvät tietysti myös joulupostin viimeiset lähetyspäivät. Verkossa kannattaa tutustua myös Postin verkkokauppaan www.posti.fi/ostoksille, josta voi hankkia helposti postimerkkien ja pakkaustuotteiden lisäksi postimerkkien vuosilajitelmia ja vuosikirjoja