Postimerkit yhä arvostettuja – kuluttajista 62 prosentilla merkkejä lähettämisen varalta, 27 prosentilla keräilyesineenä

08.10.2014

Postimerkin päivää vietetään ympäri maata torstaina 9.10.2014. Itellan tutkimuksen mukaan Suomessa postimerkkien kuva-aihe valitaan tarkkaan ja postimerkkejä halutaan yhä säilyttää varalla lähettämistarpeeseen. Tutkimuksessa selvisi, että kaksi kolmesta kuluttajista lähettää vuosittain henkilökohtaista kirjepostia ja lähes yhtä moni pitää merkkejä säilössä.

Postimerkkien aihevalikoimaan ollaan varsin tyytyväisiä, sillä 79 % ostajista kertoo löytävänsä sopivan merkin helposti myyntipisteestä. Teemoista pidetyimpiä ovat luonto- ja taideaiheet sekä kotimaahan liittyvät aiheet. Suosituimpana merkkituotteena pidetään 4-6 merkin teemavihkoja, koska niistä merkkejä riittää säilytettäväksi. Ikimerkit mahdollistavat postimerkin varalla pitämisen, ikimerkki ei vanhene ja sen voi käyttää tarpeen tullen. 

- Postimerkit kiinnostavat, sen osoittivat myös syyskuussa julkaistut Tom of Finland -postimerkit. Ne nousivat ilmiöksi, ja monet halusivat merkit muistoksi. Valtaosa vastaajista haluaisi Postilta jatkossakin rohkeita ja erilaisia postimerkkejä. Paikalliset kuva-aiheet kiinnostavat myös. Postimerkin päivänä tutun maiseman voi löytää omakuvapostimerkistä, sillä paikallisia merkkejä ilmestyy 60 erilaista, Itella Postin kehitysjohtaja Markku Penttinen kertoo.

Postimerkki on usein heräteostos

Mieluinen merkki on usein kimmoke muistaa läheisiä kortilla. Merkkejä ostetaan tutkimuksen mukaan mielellään heräteostoksena. Vaikka postimerkkejä myydään yli 4 000 myyntipisteessä, toivottiin postimerkeille parempaa näkyvyyttä. Posti aikookin kehittää merkkien esillepanoon uutta ratkaisua, joka sopisi erilaisiin myyntipisteisiin. Vuodessa ilmestyy noin 20 uutta postimerkkijulkaisua. Postin verkkokaupasta ja Postin omista myymälöistä löytää koko tarjolla olevan postimerkkivalikoiman. 

Postimerkkejä ostetaan keskimäärin 3-5 kertaa vuodessa. Joulu on eittämättä postimerkkien pääsesonki. Naiset ovat aktiivisimpia korttien lähettäjiä ja miehet kirjeiden. Naiset lähettävät kaksi korttia kolmesta ja miehet vastaavasti kirjeistä.

Postimerkkien keräilyä harrastaa neljännes vastaajista. Filatelistin kokoelma käsittää keskimäärin 900 merkkiä. Vain harva tunnustautuu filatelistiksi, useimmat harrastavat postimerkkejä pienimuotoisemmin omaksi ilokseen, esimerkiksi keräten tietyn aihepiirin merkkejä. Tällöin merkkejä pidetään säilössä joitakin kymmeniä. Miehet keräilevät postimerkkejä naisia yleisemmin. Filatelistit ovat usein kestotilaajia ja ostavat merkkejä lisäksi postimerkkikauppiailta ja huutokaupoista.


Tiedote Postimerkin päivästä

Kuvia paikallisista omakuvapostimerkeistä

Tutkimus toteutettiin 20.-25.8.2014 M3-paneelissa, jossa postimerkkikysymyksiin vastasi 1000 henkilön edustava otos 18-75-vuotiaista postimerkkien käyttäjistä, joita on 83 % kaikista kuluttajista. Tutkimuksen suunnittelusta ja tulosten analyysistä vastasi Itellan tutkimuspäällikkö Kari Elkelä.