Posti on Suomen käytetyin ja suositelluin pakettitoimittaja

22.04.2014

Pakettien vastaanottaminen on jo usean vuoden ajan ollut kuluttajille tärkein postipalvelu, ja nykyisin sitä pitää tärkeänä neljä viidesosaa kuluttajista. Itellan tutkimuksen mukaan Posti on kovasta kilpailusta huolimatta ylivoimaisesti käytetyin ja suositelluin pakettitoimittaja.

Kuluttajat vastaanottavat Suomessa vuodessa noin 36 miljoonaa tavaralähetystä, joista noin 27 % tulee ulkomailta. Itella Posti kuljettaa noin kolme neljäsosaa kuluttajien vastaanottamista tavaralähetyksistä. Postin vahvuutena on koko maan kattava verkko, jossa on reilut 1 300 palvelupistettä, mukaan lukien suosituiksi noutopisteiksi nousseet pakettiautomaatit.

Tärkeintä on luotettavuus

Pakettien toimitustavan valinnassa ja vastaanottamisessa on kuluttajien mielestä tärkeintä luotettavuus, seuraavina tulevat noutopaikan sijainti, edullisuus, helppous ja nopeus. Posti selviää tutkimuksen mukaan kilpailijoitaan paremmin kaikissa näissä ominaisuuksissa.

Eri yritysten tarjoamista pakettipalveluista Postin palvelut ovat ylivoimaisesti tunnetuimpia, käytetyimpiä ja halutuimpia. Pakettipalvelujen käyttäjistä Postia käyttää säännöllisesti 46 %, mikä on moninkertainen määrä muihin palveluntarjoajiin nähden. Ensisijaisesti Postin palvelut valitsee 30 % kuluttajista. Suositteluvalmiudeksi (NPS) Posti saa asiakkailtaan 33 %, kun muilla alan toimijoilla vastaava luku on 7 % tai alle.

- Viimeisen parin vuoden aikana olemme helpottaneet verkkokauppa-asiointia ja lisänneet kuluttajien valinnanmahdollisuuksia. Asiakkaiden toiveiden kuunteleminen ja palvelujen kehittäminen yhdessä verkkokauppojen kanssa on yhä tärkeämpää, kun verkko-ostaminen yleistyy. Nyt kehitämme ratkaisuja, joilla kuluttaja saa verkkokaupasta tilaamansa tavarat jopa saman päivän aikana, Itellan Pakettipalveluiden johtaja Juha Tiittanen kertoo.

Kuluttajien paketteihin liittyviä toiveita ja tarpeita on toteutettu muun muassa tuomalla Postin pakettitoimituksiin älytekstiviestit, pakettiautomaatit ja paketinohjauspalvelu. Etenkin Postin pakettiautomaattien käyttöönotto on tukenut Postin asemaa verkkokauppaostosten toimittajana.

Tutkimuksen mukaan Postin pakettiautomaattia käyttäneet suosittelevat Postin pakettipalvelujen käyttöä selvästi useammin kuin muut Postin pakettiasiakkaat. Pakettiautomaatit mahdollistavat nopean noutamisen muun muassa kauppojen yhteydessä jo 350 paikassa. Kotiinkuljetuspalveluun liitetyllä älytekstiviestillä vastaanottaja voi kertoa itselleen sopivan kotiinkuljetusajan. Verkkokauppaostoksia ei myöskään enää täydy vastaanottaa automaattisesti omaan lähipostiin, vaan Paketinohjauspalvelua käyttämällä vastaanottaja voi valita lähipostilleen vaihtoehtoisen noutopisteen esimerkiksi työpaikan läheisyydestä tai mökkipitäjästä.

Kuva: Posti kuluttajien pakettibrändinä

Lisätietoja tiedotusvälineille:

Itella MediaDesk puh. 020 452 3366 (ma-pe klo 9-16.30)

Lähteet:

Verkko-ostamisen vetovoima. Lokakuu 2013. Itella Tutkimussarja 34/2013

Kuluttajapaketit. Joulukuu 2013. Itella Tutkimussarja 46/2013

Posti pakettibrändinä. Kuulas. 10.12.2013

Posti kuluttajien viestintäbrändinä 2014. Itella Tutkimussarja 3/2014