Kirjaston kirjat kulkevat Postin pakettiautomaattien välityksellä lainaajille ympäri maata

03.02.2014

Espoon kaupunginkirjaston Venäjänkielisen kirjaston ja Itella Postin uudenlainen yhteistyö alkaa helmikuussa

Itella Posti ja Espoon kaupunginkirjaston ylläpitämä Venäjänkielinen kirjasto aloittavat uudenlaisen lainausmallin helmikuussa. Venäjänkielisen kirjaston valikoima tulee lainaajien saataville maanlaajuisesti Postin pakettiautomaattiverkoston välityksellä. Palvelu on suunnattu Suomessa, pääkaupunkiseudun (Helsinki, Espoo, Vantaa, Kauniainen) ulkopuolella asuville, jotka haluavat lainata Venäjänkielisen kirjaston kirjoja, elokuvia tai puheäänitteitä. Venäjänkielisen kirjaston asiakkaaksi pääsee käymällä oman paikkakunnan lähikirjastossa.

Helsingin, Espoon ja Vantaan HelMet-kirjastojen alueella lainat siirretään yhä kirjastojen välillä, mutta muualla maassa Venäjänkielisen kirjaston kirjoja voi vastaanottaa Postin pakettiautomaatteihin. Postin pakettiautomaatit palvelevat reilussa 300 paikassa eri puolilla maata. Kasvavan kysynnän vuoksi Itella Posti kasvattaa pakettiautomaattiverkostoa vuoden aikana 175 uudella automaatilla.

Espoon kaupunginkirjaston Venäjänkielinen kirjasto on toiminut vuoden ajan Sellon kirjastossa. Sen kokoelmassa on 14 000 venäjänkielistä kirjaa, 1000 elokuvaa ja puheäänitettä sekä paljon lehtiä. Kokoelma on osa pääkaupunkiseudun HelMet-kirjastojen kokoelmaa. Tietokannasta voi etsiä teoksia sekä kyrillisin että latinalaisin kirjaimin. Kirjojen lainaaminen ja palauttaminen pakettiautomaatteihin on maksutonta. Vaihtoehtoisesti lainat toimitetaan noudettavaksi asiakkaan lähikirjastosta.

- Tämä kirjastoyhteistyö on innovatiivista ja asiakaslähtöistä. Postin pakettiautomaatit ovat monille tuttuja verkkokauppaostosten noutamisesta ja niitä kiitetään helppokäyttöisyydestä ja asioinnin nopeudesta. Pakettiautomaattiverkosto tarjoaa uudenlaisen palvelumahdollisuuden toiminnalle, jossa tarvitaan aineistojen tai tavaroiden siirtämistä edestakaisin, kuten tässä kirjaston palvelussa, Itella Postin Business Manager Saara Pietilä sanoo.

Venäjänkielisen kirjaston asiakkaaksi ilmoittaudutaan oman paikkakunnan lähikirjastossa. Ilmoittautumisen yhteydessä kirjastovirkailijalle näytetään henkilöllisyystodistus. Samalla allekirjoitetaan valtuutus, joka oikeuttaa Venäjänkielisen kirjaston käyttämään asiakkaan kirjastokortin numeroa, kun halutut teokset lainataan hänelle. Lähikirjastosta toimitetaan ilmoittautumislomake ja lupakaavake Venäjänkieliseen kirjastoon.

Laina-aineiston saapumisesta tulee tekstiviesti-ilmoitus

Kun lainattu aineisto on noudettavissa Postin pakettiautomaatista, asiakas saa kännykkäänsä tekstiviestinä koodin, jolla hän voi noutaa lainan kirjastolle ilmoittamastaan pakettiautomaatista. Lainat palautetaan maksutta samassa pussissa ja samalla koodilla pakettiautomaattiin. Itseä lähimmän pakettiautomaatin sijainnin näkee sivustolta www.posti.fi/pakettiautomaatti.

HelMet.fi -sivustolta voi tilata kirjoja ja muuta aineistoa kaukolainattavaksi omilla tunnuksilla. Noutopaikaksi järjestelmässä merkitään Sello. Vaihtoehtoisesti toivomuksen voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen kauko.rus@espoo.fi

Lisätietoja:

Espoon kaupunginkirjasto, Venäjänkielinen kirjasto

Leila Järventausta, informaatikko
puh. 043 825 4906, leila.jarventausta@espoo.fi

Venäjänkielinen kirjasto/kaukopalvelu
PL 3611
02070 ESPOON KAUPUNKI

helmet.fi  > Venäjänkielinen kirjasto

Helmet po-russki VKontakte -sivulla:  http://vk.com/helmet_po_russki

Helmet-po-russki Facebookissa:  https://www.facebook.com/HelmetPoRusski?fref=ts

Itella Posti Oy

Saara Pietilä, Business Manager
etunimi.sukunimi@itella.com
Itella MediaDesk, puh. 020 452 3366 (arkisin klo 9-16.30)