Juhlapostimerkit esittelevät taiteilijan ja kirjailijan muumien takaa

30.01.2014

Sata vuotta Tove Janssonin syntymästä

Itella Posti Oy julkaisee perjantaina 31.1. kaksi postimerkkiä sisältävän pienoisarkin ja näyttävän lahjapakkauksen, joilla kunnioitetaan kuvataiteilija ja kirjailija Tove Janssonin (1914-2001) syntymän satavuotisjuhlaa. 

Muumeista maailmalla tunnettu Tove Jansson oli monipuolinen kuvataiteilija, joka teki uransa aikana paljon maalauksia, grafiikkaa ja useita julkisia töitä. Muumikirjojen lisäksi hän sai tunnustusta kirjoittamistaan novelleista ja romaaneista. Tuotteliaan Tove Janssonin ura alkoi 1930-luvulla ja jatkui pitkälle 1990-luvulle.

Kahden 1. luokan postimerkin arkissa on kuvattu muun muassa saaristoa, jossa Tove Jansson vietti paljon aikaa lapsuudestaan lähtien. Muumihahmoista merkkiin on kuvattu Nipsu varjokuvana Janssonin kädessä. Arkissa on mukana myös juhlavuoden tunnus Tove 100. Postimerkkien suunnittelusta vastaa graafikko Klaus Welp.

Kokeileva kuvataiteilija ja tarkka kirjailija

Kuvataiteilijana Jansson hallitsi monia tekniikoita ja piti näyttelyitä, jotka veivät hänen taidettaan uusiin ja kokeileviinkin suuntiin. Maalausten ohella hän teki paljon grafiikkaa ja julkisia töitä, jotka ulottuivat seinämaalauksista mosaiikkeihin asti. Ennakkoluulottomuus ja vapauden etsiminen olivat koko elämän ajan Tove Janssonin vahvuuksia.

Tove Jansson tuli tunnetuksi myös kirjailijana, joka paneutui kirjoittamiseen äärimmäisellä tarkkuudella. Hänen novellinsa ja romaaninsa ovat tunnettuja niukasta kerronnasta ja huolellisesta kompositiosta.

Muumit toimivat sukupolvesta toiseen

Muumipeikon hahmon Jansson piirsi ensimmäistä kertaa vapaamieliseen pilalehti Garmiin, joka piikitteli toisen maailmansodan aikana vallanpitäjien maailmaa.  Vuonna 1945 ilmestynyt Muumit ja suuri tuhotulva aloitti kirjasarjan, josta tuli Tove Janssonin uran näkyvin ja tunnetuin osa. Kolmas muumikirja Taikurin hattu vuonna 1948 kasvatti Janssonin mainetta myös Suomen ja Ruotsin ulkopuolella.

1950-luvulla Tove Jansson alkoi piirtää ja käsikirjoittaa Muumi-sarjakuvaa maailman laajalevikkisimpään iltapäivälehteen, Lontoossa ilmestyneeseen Evening Newsiin. Pian sarjakuvaa luettiin yli 20 maassa.

Muumien suosio on kestänyt sukupolvesta toiseen. Muumikirjoja on käännetty yli 30 kielelle ja muumit ovat tulleet tutuiksi myös televisiossa, elokuvissa, teatterin lavalla ja oopperassa.

Muumit ovat olleet myös suosittu postimerkin aihe. Itella Posti Oy on julkaissut vuosina 1992-2013 kymmenen postimerkkijulkaisua, joissa on ollut yhteensä 45 erillistä muumiaiheista postimerkkiä.

Merkkien suunnittelu on kunnia-asia

Tove Janssonin juhlapostimerkit ja lahjapakkauksen suunnitellut graafikko Klaus Welp  pitää saamaansa tehtävää kunnia-asiana. "Ensimmäinen ajatukseni oli, että Tove Jansson on liian suuri postimerkkiin. Toinen, että merkin tulisi näyttää Tove Jansson muumien takaa, hänen halunsa tulla muistetuksi taiteilijana ja kirjailijana. Kolmas tunne oli väristys siitä, että saan suunnitella postimerkin oman ja koko perheeni lempitaiteilijan kunniaksi."

Lisätietoja

Itella Posti Oy

Itella Viestintä

Kuvamateriaalia tiedotusvälineiden käyttöön 

Tutustu Postin verkkokaupassa kaikkiin myynnissä oleviin postimerkkeihin

Tove Jansson 100 vuotta -pienoisarkin tekniset tiedot