Itellan tutkimus: Verkkokauppa vähentää joulustressiä

17.11.2014

- Suosikkipäivä jouluostoksille on 8.12.

Jouluostosten tekeminen verkkokaupassa kiinnostaa suomalaisia. Tänäkin vuonna yli puolet kuluttajista aikoo ostaa joululahjoja verkosta, ilmenee Itellan tutkimuksesta. Noin 80 % tutkimukseen vastanneista kertoo, että verkkokaupoissa vetoaa suomalaisuus - joka toinen ostaja aikoo ostaa pelkästään suomalaisista verkkokaupoista. Tieto viimeisestä jouluksi ehtivästä tilauksesta on myös tärkeä, sillä yli 40 % tutkimukseen osallistuneista kertoo olevansa viimetipan mattimyöhäisiä lahjojen hankinnassa.

Verkko vähentää joulustressiä ja on koko kansan ostospaikka

Verkkokauppa vähentää joulustressiä, sanoo noin 70 % vastaajista. Verkkokauppojen sivujen selailu helpottaa lahjojen ostamista ja monia ilahduttaa myös se, että joululahjat voi hankkia tarjouksesta hyvissä ajoin. Eniten aiotaan ostaa musiikkia, elokuvia ja pelejä, kirjoja ja lehtiä sekä viihde-elektroniikkaa. Tuoteryhmistä selvimmin kasvussa ovat kauneus ja terveys.

Verkko on mieluisa ostoskanava kaikissa ikäryhmissä ja elämänvaiheissa, mutta erityisesti sitä suosivat alle 45-vuotiaat ja lapsiperheet. Netin joululahjojen ostamista helpottavien mahdollisuuksien intohimoinen hyödyntäminen korostuu erityisesti nuorilla. Kaikki ammatti- ja tuloryhmät aikovat ostaa joululahjoja verkosta. 

Itella Posti varautuu pakettiruuhkaan - parhaimmillaan miljoona pakettia viikossa

Suomalaisittain amerikkalaisten kuumimmat ostospäivät Black Friday ja Cyber Monday kiteytyvät itsenäisyyspäivän jälkeiseen maanantaihin, tänä vuonna se on 8. joulukuuta. Ostoryntäykseen on kaksi syytä: veronpalautukset on saatu ja ostokset ehtivät jouluksi myös kauemmas lahjansaajille.

Kiireisimpinä viikkoina Itella Postissa käsitellään noin miljoona pakettia viikossa. Niistä noin 70 % kulkee Itella Postin Vantaalla sijaitsevan logistiikkakeskuksen kautta. Pakettien lajittelussa käytetään uutta teknologiaa, jotta koneellisesti voidaan käsitellä myös muita kuin vakiomuotoisia paketteja. Joulun aikana tehdään myös paljon manuaalista lajittelua, esimerkiksi osa joulukorttien lajittelusta on edelleen käsityötä. Itella Postissa työskentelee jouluna lajittelussa ja jakelussa yhteensä noin 3300 kausiapulaista.

Yli 150 uutta Postin pakettiautomaattia lisätty palveluverkkoon, myös suosio lisääntyy

Itella Posti on varautunut verkkokaupan myötä kasvavaan pakettien määrään lisäämällä erityisesti pakettiautomaattien määrää. Tänä jouluna on jo käytössä yhteensä 460 pakettiautomaattia eri puolella Suomea sekä yli 900 Postin muuta palvelupistettä. Paketinohjauspalvelun avulla on helppo määritellä haluttu paketin määränpää. Joulusesonkiin avattiin myös uusi Postin mobiilipalvelu paketin kulun seurantaan ja ohjaamiseen sekä karttahaku, jolla löytää kaikki Postin palvelupisteet myös mobiilisti.

Pakettiautomaatit lisäävät suosiotaan, sillä niistä voi helposti noutaa, mutta myös lähettää paketteja. Postin pakettiautomaattien valtteina ovat keskeinen sijainti ja laajat aukioloajat.  Pakettiautomaattiin lähetyksiä vastaanottaneista lähes 90 % arvioi, että automaatti on heille kätevä tapa vastaanottaa myös verkosta tilattuja joululahjoja. Automaattiin ovat tyytyväisiä kaikenikäiset sitä käyttäneet, joita on jo puolet verkon joululahjaostajista.

Verkkokauppaan liittyvä kysely toteutettiin GallupKanavassa 7.-12.11.2014. Kyselyyn vastasi 1106 kuluttajaa, jotka ovat edustava otos yli 15-vuotiaista suomalaisista. Tutkimuksen suunnittelusta ja tulosten analyysistä vastasi Itellan tutkimuspäällikkö Kari Elkelä

Lisätiedot medialle:

Itella MediaDesk, puh. 020 452 3366 (ma-pe klo 9.00 - 16.30)

Kuvapalvelu ja logot