Itella Postin varhaisjakelu päättyy Vaasan ympäristössä sekä Närpiön ja Pietarsaaren seudulla

18.03.2014

HSS Media -konsernin ja Itella Posti Oy:n neuvottelut sanomalehtien varhaisjakelusta ovat päättyneet. Sanomalehtien varhaisjakelu päättyy Itella Postin hoitamana Vaasan ympäristössä ja Närpiön seudulla toukokuun lopussa ja Pietarsaaren seudulla elokuun lopussa. Siihen asti varhaisjakelu hoidetaan nykyiseen tapaan. Sopimuskauden päätyttyä HSS Media ottaa varhaisjakelun hoitamisen itselleen. Varhaisjakeluun liittyvä muutos ei koske perusjakelussa eli niin sanotussa päiväpostin jakelussa jaettavia sanomalehtiä.

- Olemme tehneet pitkään hyvää yhteistyötä HSS Median kanssa ja mielellämme jatkamme  sitä edelleen. Lukijat lukevat lehden yhä useammin sähköisenä, mutta myös painettua lehteä halutaan edelleen kotiin jaettuna. Jakelun toimiminen muuttuvassa tilanteessa on yhteinen asia kaikille lehtitaloille ja jakelua hoitaville yrityksille. Uskon, että tulevaisuudessa tarvitsemme myös aivan uudenlaisia ratkaisuja, ja olemme halukkaita etsimään niitä yhdessä myös HSS Median kanssa, toteaa johtaja Risto Savikko Itella Postin Lehtipalveluista.

Itella on valmis muun muassa yhteistyöhön, jossa yhdessä kustantajien kanssa voitaisiin perustaa varhaisjakeluun keskittyviä yhteisyhtiöitä. Itella voisi olla tällaisessa alueellisessa yhtiössä myös vähemmistöosuudella.

Viime vuonna kirjeitä ja lehtiä jaettiin maanlaajuisesti yli 100 miljoonaa kappaletta aiempaa vähemmän. Varhaisjakeluun liittyvät kiinteät kulut kuten kuljetus- ja henkilöstömenot eivät jousta, vaikka jakelumäärä pienenee. Se nostaa merkittävästi jokaisen yksittäisen lehden kustannuksia.

Tieto tulevasta varhaisjakelumuutoksesta on käynnistänyt Itella Postissa selvitystyön, jonka perusteella arvioidaan vaihtoehdot ja henkilöstövaikutukset. Arvioinnin jälkeen asiasta käynnistetään tarvittava yhteistoimintamenettely.

Itella ei ole luopumassa perinteisestä postinjakelusta. Itellan uudessa, vuoteen 2020 ulottuvassa strategiassa kirjeet, aikakauslehdet ja sanomalehdet ovat edelleen Itellan ydinliiketoimintaa. Näiden tuotteiden lähetysmäärien laskiessa Itella hakee korvaavaa kasvua voimakkaasti lisääntyvästä verkkokaupasta ja pakettiliikenteestä.

Lisätietoja medialle: Itellan MediaDesk vastaa numerossa 020 452 3366 (ma-pe klo 9.00 - 16.30)