Itella Postin varhaisjakelu päättyy osassa Pohjois-Suomea elokuun lopussa

27.02.2014

Kaleva Oy:n ja Itella Posti Oy:n neuvottelut sanomalehtien varhaisjakelusta ovat päättyneet. Sanomalehtien varhaisjakelu päättyy Itella Postin hoitamana osassa Pohjois-Suomea elokuun lopussa, johon asti varhaisjakelu hoidetaan nykyiseen tapaan. Sopimuskauden päätyttyä Kaleva Oy ottaa varhaisjakelun hoitamisen itselleen. Varhaisjakeluun liittyvä muutos ei koske perusjakelussa eli niin sanotussa päiväpostin jakelussa jaettavia sanomalehtiä.

- Sanomalehtien varhaisjakelun tulevaisuus ja siihen liittyvät haasteet ovat yhteinen asia kaikille lehtitaloille ja jakelua hoitaville yrityksille. Lukijoiden tarpeet ja tottumukset muuttuvat, kun sähköinen viestintä kasvaa edelleen. Uskon, että tulevaisuudessa tarvitsemme aivan uudenlaisia ratkaisuja, ja olemme halukkaita etsimään niitä yhdessä myös Kalevan kanssa, toteaa johtaja Risto Savikko Itella Postin Lehtipalveluista.

Itella on valmis muun muassa yhteistyöhön, jossa voisi olla mukana perustamassa yhdessä kustantajien kanssa varhaisjakeluun keskittyviä yhteisyhtiöitä. Itella voisi olla tällaisessa alueellisessa yhtiössä myös vähemmistöosuudella.

Viime vuonna kirjeitä ja lehtiä jaettiin maanlaajuisesti yli 100 miljoonaa kappaletta aiempaa vähemmän. Varhaisjakeluun liittyvät kiinteät kulut kuten kuljetus- ja henkilöstömenot eivät jousta, vaikka jakelumäärä pienenee. Se nostaa merkittävästi jokaisen yksittäisen lehden kustannuksia.

Tieto tulevasta varhaisjakelumuutoksesta on käynnistänyt Itella Postissa selvitystyön, jonka perusteella arvioidaan vaihtoehdot ja henkilöstövaikutukset. Arvioinnin jälkeen asiasta käynnistetään tarvittava yhteistoimintamenettely.

Itella ei ole luopumassa perinteisestä postinjakelusta. Itellan uudessa, vuoteen 2020 ulottuvassa strategiassa kirjeet, aikakauslehdet ja sanomalehdet ovat edelleen Itellan ydinliiketoimintaa. Näiden tuotteiden lähetysmäärien laskiessa Itella hakee korvaavaa kasvua voimakkaasti lisääntyvästä verkkokaupasta ja pakettiliikenteestä.

 

Lisätietoja medialle: Itellan MediaDesk vastaa numerossa 020 452 3366 (ma-pe klo 9.00 - 16.30)