Itella Postin varhaisjakelu päättyy Kemi-Tornion sekä Kainuun alueella kesän aikana

07.03.2014

Alma-konsernin ja Itella Posti Oy:n neuvottelut sanomalehtien varhaisjakelusta ovat päättyneet. Sanomalehtien varhaisjakelu päättyy Itella Postin hoitamana Kemi-Tornion alueella kesäkuun lopussa ja Kainuun alueella elokuun lopussa. Siihen asti varhaisjakelu hoidetaan nykyiseen tapaan. Sopimuskauden päätyttyä Alma-konserni ottaa varhaisjakelun hoitamisen itselleen. Varhaisjakeluun liittyvä muutos ei koske perusjakelussa eli niin sanotussa päiväpostin jakelussa jaettavia sanomalehtiä.

- Olemme tehneet pitkään hyvää yhteistyötä Alma-konsernin kanssa ja mielellämme jatkamme  sitä edelleen. Lukijat lukevat lehden yhä useammin sähköisenä, mutta myös painettua lehteä halutaan edelleen kotiin jaettuna. Sen varmistaminen muuttuvassa tilanteessa on yhteinen asia kaikille lehtitaloille ja jakelua hoitaville yrityksille. Uskon, että tulevaisuudessa tarvitsemme myös aivan uudenlaisia ratkaisuja, ja olemme halukkaita etsimään niitä yhdessä myös Alman kanssa, toteaa Business Manager Marianne Ahonen Itella Postin Lehtipalveluista.

Itella on valmis muun muassa yhteistyöhön, jossa voisi olla mukana perustamassa yhdessä kustantajien kanssa varhaisjakeluun keskittyviä yhteisyhtiöitä. Itella voisi olla tällaisessa alueellisessa yhtiössä myös vähemmistöosuudella.

Viime vuonna kirjeitä ja lehtiä jaettiin maanlaajuisesti yli 100 miljoonaa kappaletta aiempaa vähemmän. Varhaisjakeluun liittyvät kiinteät kulut kuten kuljetus- ja henkilöstömenot eivät jousta, vaikka jakelumäärä pienenee. Se nostaa merkittävästi jokaisen yksittäisen lehden kustannuksia.

Tieto tulevasta varhaisjakelumuutoksesta on käynnistänyt Itella Postissa selvitystyön, jonka perusteella arvioidaan vaihtoehdot ja henkilöstövaikutukset. Arvioinnin jälkeen asiasta käynnistetään tarvittava yhteistoimintamenettely.

Itella ei ole luopumassa perinteisestä postinjakelusta. Itellan uudessa, vuoteen 2020 ulottuvassa strategiassa kirjeet, aikakauslehdet ja sanomalehdet ovat edelleen Itellan ydinliiketoimintaa. Näiden tuotteiden lähetysmäärien laskiessa Itella hakee korvaavaa kasvua voimakkaasti lisääntyvästä verkkokaupasta ja pakettiliikenteestä.

Lisätietoja medialle: Itellan MediaDesk vastaa numerossa 020 452 3366 (ma-pe klo 9.00 - 16.30)