Itella: kilpailu postialalla on hyväksi – ehtojen pitää olla tasapuolisia

31.10.2014

 

Sanomalehtikustantajat suunnittelevat yhteisen jakeluyhtiön perustamista Suomeen. Itella pitää kilpailun lisääntymistä postimarkkinoilla luonnollisena.

- Toivotamme kilpailun tervetulleeksi. On kuitenkin erittäin tärkeää, että toiminnan ehdot ja säännöt ovat tasapuolisia kaikille, sillä Itellan tavoitteena on varmistaa jatkossakin koko maan kattavat ja laadukkaat postipalvelut. Kilpailijoille on tähän mennessä myönnetty toimiluvassa kirjeiden jakeluun 1-päiväinen jakeluvelvollisuus, kun Itellalla on ainoana toimijana Suomessa jokaiseen osoitteeseen ulottuva viisipäiväinen jakeluvelvoite, korostaa Itella Viestinvälityksen johtaja Jukka Rosenberg.

Tiedotteessaan lehtiyhtiöt väittävät, että uuden strategiansa myötä Itella siirtää painopisteensä Venäjän markkinoille ja Suomessa verkkokaupan pakettien jakeluun, minkä seurauksena Itella olisi tehnyt kovia jakeluhinnan korotuksia.

Käsitys on väärä. Itella ei ole luopumassa lehtien varhais- tai päiväjakelusta Suomessa.  Myöskään strategian uudistaminen ei korota hintoja, vaan jakelumäärien raju lasku. Sanomalehtien jakelumäärät ovat pudonneet jo 60-luvun tasolle.

- Tosiasia on, että kiihtyvän levikkilaskun takia sanomalehtien varhaisjakelu oli kääntynyt Suomessa merkittävästi tappiolliseksi, minkä vuoksi kävimme viime talvena neuvotteluja varhaisjakelusopimusten uusimisesta. Itellan tarkoituksena ei ole lopettaa varhaisjakelua, vaan hoitaa sitä kannattavasti. Uusi strategia lähtee siitä, että kirjeet ja lehdet ovat Itellan ydintoimintaa myös vuonna 2020, muistuttaa Rosenberg.

Itella jakaa edelleen noin puolet Suomen varhaisjakelussa olevista sanomalehdistä. Kevään jälkeen muutamat sanomalehtiyhtiöt ovat tehneet Itellan kanssa jatkosopimuksia, jotkut ovat ottaneet jakelun itselleen.

Viime talvena Itella ehdotti lehtiyhtiöille yhteistyötä, jossa Itella voisi perustaa kustantajien kanssa varhaisjakeluun keskittyviä yhteisyhtiöitä. Yhteistyön tavoitteena on, että sanomalehtien varhaisjakelu saadaan kannattavaksi.

-Itella on halukas ja valmis vastakin syvään yhteistyöhön lehtitalojen kanssa. Itella on valmis etsimään uusia jakeluratkaisuja, jotka mahdollistavat hyvässä yhteistyössä mahdollisimman laadukkaan ja tehokkaan jakelun siten, että eri osapuolet voivat tehdä ja kehittää liiketoimintaansa kannattavalla tavalla, sanoo Rosenberg.

 

Lisätietoa:

Jukka Rosenberg, johtaja, Viestinvälitys
Risto Savikko, johtaja, Viestinvälitys
Itella MediaDesk, puh. 020 452 3366 (ma-pe klo 9.00 - 16.30)