EU-säännökset tuovat verkkokauppaostosten palauttamiskäytäntöihin muutoksia

06.02.2014

Verkkokauppa-asiointiin tulee muutoksia, kun EU:n uudet säännökset astuvat voimaan 13.6.2014. Niin kuluttajien kuin verkkokauppiaidenkin on hyvä tietää säännösten pääkohdat. Suomen lainsäädäntö on taannut kuluttajille oikeuden palauttaa maksutta tuotteita etäkaupassa. Lainmuutoksessa automaattinen kuluttajalle maksuton palautusoikeus poistuu, mutta kauppias voi edelleen halutessaan tarjota asiakkailleen maksuttoman palautusmahdollisuuden. Verkkokaupan onkin entistä tärkeämpää ilmoittaa asiakkaalle, miten palautukset tulee tehdä. Postille jätettävien palautusten tulee jatkossakin olla valmiiksi maksettuja, joko myyjän ja Postin välisellä lähettäjän Asiakaspalautussopimuksella tai kuluttajan maksamalla postimaksulla.

Uusien säännösten myötä asiakkaan on aina ilmoitettava palautuksesta ja kaupan peruutuksesta myyjälle. Pelkkä tavaran noutamatta jättäminen tai palauttaminen eivät enää riitä kaupan peruuttamiseksi. Kuluttajan on tehtävä peruutusilmoitus verkkokaupalle 14 päivän sisällä lähetyksen vastaanottamisesta ja palautettava tavara 14 päivän kuluessa peruutusilmoituksesta (14 + 14).

- Muutokset edellyttävät sekä myyjältä että kuluttajalta nykyistä enemmän toisen osapuolen informointia. Verkkokauppojen etu on, että yhteydenpito asiakkaan ja kaupan välillä käy helposti. Mekin Itellassa toivomme, että kuluttajat saavat palautuskäytännöstä selkeästi tietoa. Verkkokaupan tulee kertoa, onko palauttaminen maksullista vai maksutonta asiakkaalle ja miten se käytännössä tehdään, liiketoimintajohtaja Anders Falck Itella Postista kertoo.

Säännökset koskevat etämyyntiä eli ne kattavat kaiken myynnin, jossa sopimus voidaan tehdä tapaamatta fyysisesti (esim. verkko- ja mobiilisivustokauppa tai puhelinmyynti).

Verkkokaupan sovelluksella palautusprosessista voi tehdä helpon

Koska muutokset edellyttävät aiempaa tiiviimpää tiedonvaihtoa myyjän ja kuluttajan välillä, verkkokaupat voivat helpottaa prosessia tämän huomioivalla sovelluksella. Itellan yhdessä Suomen Maksuturvan kanssa verkkokaupoille tarjoama Posti Maksuturva -sovellus on kehitetty verkkokaupan maksujen ja palautusten sujuvaan hallintaan.

Posti Maksuturva tarjoaa verkkokaupan asiakkaalle 24 h -itsepalvelukanavan, jolla palautuksia voi hoitaa luotettavasti ja turvallisesti. Sovellus mahdollistaa asiakkaalle EU-säännösten edellyttämän peruutusilmoituksen tekemisen sähköisesti. Kuluttaja voi itse tulostaa verkkokaupasta palautusten lähettämiseen liittyvän osoitekortin. Rahapalautukset nopeutuvat sähköisesti kulkevan palautusilmoituksen myötä ja raha palautuu ostajalle myyjän vahvistettua tuotepalautuksen saapumisen. Nämä ominaisuudet tukevat sujuvaa asiakaspalvelua verkkokaupassa.

Lisätietoa Posti Maksuturvasta ja demosovellus tuotepalautuksen kokeilemiseen: www.itella.fi/maksuturva

Lisätietoa EU:n etämyynnin säännöksistä

Lisätietoja tiedotusvälineille:

Itella Mediadesk, puh. 020 452 3366 (arkisin klo 9-16.30)