Alkuvuoden 2015 postimerkeissä taideteoksia, luistelua, iskelmää ja vanhoja leluja

06.11.2014

Ennätysmäärä uusia merkkien suunnittelijoita

Tammi-toukokuussa 2015 ilmestyy 12 uutta suomalaista postimerkkijulkaisua, joissa on 33 erilaista postimerkkiä. Merkkejä ovat suunnitelleet useat graafisen alan ammattilaiset, joista peräti 13 on mukana postimerkkikuvioissa ensimmäistä kertaa. Merkeissä esitellään mm. suomalaisten nykytaiteilijoiden teoksia, urheilua, iskelmää, leluja ja kukkia.

Tammikuussa kuusi taideteosta, muodostelmaluistelua ja kohtaamisia metsässä

Tammikuun 19. päivä julkaistavilla postimerkeillä juhlistetaan 150-vuotispäiviään viettävää Suomen taiteilijaseuraa. Postimerkkeihin on valittu kuusi nykytaiteen teosta, jotka osallistuivat keväällä 2014 järjestettyyn suunnittelukilpailuun. Postimerkkien kautta taiteilijat saavat eri kuvataiteen aloja edustaville töilleen ennätyssuuren yleisön.

Postimerkkeihin valitut teokset, taiteilijat ja heidän kotipaikkakuntansa ovat:

Suomen Taiteilijaseura 150 vuotta -postimerkkivihkon graafisesta suunnittelusta vastaa Dog Design.

Postimerkkien suunnittelukilpailuun lähetettiin yhteensä 131 työtä, joita arvioi seitsenhenkinen kuvataiteilijoista ja Itella Postin edustajista koostuva raati. Postimerkkikilpailuun lähetettyihin teoksiin voi tutustua tarkemmin Postimuseossa 19.1.-1.3.2015 pidettävässä näyttelyssä. Postimuseo sijaitsee Tampereella museokeskus Vapriikissa.

Tammikuussa tulevat myyntiin myös ystävänpäiväpostimerkit, jotka saavat tänä vuonna aiheensa iloisista kohtaamisista metsässä. Ilja Karsikkaan suunnittelemissa hauskoissa merkeissä on lumihiutaleita, puita, hiiri, lintuja, marjoja sekä kettu ja kani. Ystävät yhdessä -pienoisarkissa on kuusi 1. luokan postimerkkiä ja kuhunkin merkkiin sopivat priority-tarrat. Ensimmäiset postimerkkinsä suunnitellut Karsikas on tehnyt runsaasti kuvituksia lehtiin, levy-yhtiöille, yhdistyksille ja kustantamoille. Hän on vastannut mm. Ruisrockin visuaalisesta ilmeestä ja kuvituksesta vuosina 2013 ja 2014.

Tammikuun urheiluaiheinen postimerkki on Muodostelmaluistelu, jonka ovat suunnitelleet useista palkituista merkeistään tutut Ari Lakaniemi ja Susanna Rumpu. Postimerkin pohjana on Olli-Pekka Juholan kilpailutilanteessa ottama valokuva Helsingin Luistelijat ry:n Marigold IceUnity -muodostelmaluistelujoukkueesta, joka voitti huhtikuussa 2014 neljännen maailmanmestaruutensa. Tyylikäs arkki on painettu kiiltävälle foliopaperille, johon on lisätty lakalla hopeisena hehkuva jääkidekuvio.

Maaliskuussa juhlistetaan kukkakimpulla iskelmän suurmiestä, naisia ja ylioppilaita

Maaliskuun 2. päivä ilmestyy viisi postimerkkijulkaisua, jotka ovat kaikki uusien merkkisuunnittelijoiden käsialaa.

Maaliskuussa merkeillä muistetaan suomalaisen musiikin monitoimimiehen Toivo Kärjen 100-vuotissyntymäpäivää. Lasse Rantasen suunnitteleman postimerkkivihkon merkeissä esitellään Toivo Kärjen pitkän uran kolmea eri vaihetta keikkamuusikkona, levytysteollisuuden aktiivisena toimijana ja säveltäjänä sekä uransa loppuvuosikymmeninä levypomona. Lasse Rantanen on tuttu näyttävistä ja persoonallisista lehtikuvituksistaan mm. Helsingin Sanomien Kuukausiliitteessä ja Suomen Kuvalehdessä. Hänet palkittiin vuoden graafikkona vuonna 2005.

Naisten päivää juhlistetaan tänä vuonna postimerkeillä, joihin on kuvattu karikatyyrimäisiä naishahmoja peilailemassa omaa kuvaansa. Kerro kerro kuvastin -postimerkkivihkossa on neljä 1. luokan postimerkkiä. Merkkien suunnittelija on Laura Valojärvi, joka on erikoistunut lastenkirjojen kuvituksiin. Hän tekee myös Aalto-yliopistoon tohtorin väitöskirjaa, jossa tutkitaan kuvakirjojen merkitystä suomalaisten lastenkirjankuvittajien näkökulmasta.

Pääsiäispostimerkiksi sopii Kevätviserrys, jossa talitintti laulaa sydämensä kyllyydestä pajunkissan oksalla. Merkin etualalla on postimerkin muodosta ulos leikattu narsissi. Kevätviserryksen graafisesta suunnittelusta vastaa Salli Parikka Wahlberg, joka on tuttu satu-, oppi- ja lastenkirjojen kuvituksistaan sekä lukuisista suunnittelemistaan kansikuvista, etiketeistä ja postikorteista.

Asiakkaat ovat toivoneet Postilta pitkään ylioppilasjuhlien kutsuihin ja kiitoksiin sopivaa postimerkkiä. Tähän toiveeseen vastaa täydellisesti Anssi Kähärän suunnittelema 1. luokan postimerkki, jonka aiheena on ylioppilaslakki. Pelkistetyssä sinitaustaisessa Valkolakki-postimerkissä on modernia typografiaa ja lakin mustaa lippaa korostaa lakkaus. Valkolakin kokardina on Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan tunnus Apollon lyyra, joka koristaa kaikkia uusia ylioppilaslakkeja.

Maaliskuun kukkamerkki on nimeltään Juhlakimppu. Riikka Juvonen on suunnitellut postimerkkiin värikkään ja täyteläisen kukkakimpun, jossa on orkideoja ja pioneja. Monilahjakas Riikka Juvonen on helsinkiläinen taidemaalari, kirjailija ja kuvittaja. Hän on kirjoittanut kymmeniä kirjoja ja kuvittanut niistä useimmat. Ulkomailla eri kulttuurien parissa vietetyt vuodet näkyvät hienosti Juvosen töissä mm. rohkeana värinkäyttönä.

Toukokuussa kultainen joutsen, vanhoja leluja, kukkien loistoa ja kesän riemua

Toukokuun 4. päivä tulee myyntiin nimekkään Klaus Haapaniemen suunnittelema ensimmäinen postimerkki Kultajoutsen. Joutsenen pintaan on painettu Haapaniemelle tyypillisiä kuviointeja kullattuna. Lontoossa asuvaa Klaus Haapaniemeä pidetään yhtenä merkittävimmistä uudemman polven kuvittajista ja muotoilijoista. Hän on suunnittelut mm. printtejä Dieselille, Dolce & Gabbanalle ja Marimekolle sekä piirtänyt hahmot Iittalan suosittuihin Taika- ja Satumetsä-astiasarjoihin.

Eurooppalaisten postioperaattorien julkaisemien EUROPA-postimerkkien teemana ovat vuonna 2015 vanhat lelut. Suomen postimerkkiin on kuvattu Tove Janssonin muumihahmoista tehtyjä vanhoja leluja 1950-luvun loppupuolelta. Kokeneen postimerkkisuunnittelijan Klaus Welpin toteuttamaan kahteen merkkiin on kuvattu Hemulin täti, Muumipeikko, Vilijonkka, Nipsu, Haisuli ja Muumipappa. 

Kuvataiteilija Minna Immonen on suunnitellut kaksi fuksianpunan sävyistä kukkapostimerkkiä, jotka soveltuvat hyvin esimerkiksi onnitteluihin ja kutsuihin. Kätevän haitarimallisen Kukkaloistoa-arkin 2. luokan merkkeihin on kuvattu Suomen teidenvarsilta ja pihoilta tuttu villiruusu ja hienostuneempi viljelty orkidea. Immonen on suunnitellut lukuisia postikortteja, useita tuotteita Arabialle sekä myös vuoden 2009 joulupostimerkit. 

Tämänvuotiset kesäpostimerkit on tehty klassisten suomalaisten matkailujulisteiden tyyliin. Pietari Postin suunnittelemassa Kesäfiilis-arkissa on viisi postimerkkiä, joissa kuvataan perinteisiä kesän kohokohtia kuten soutelu, järveen pulahtaminen, jäätelö ja mansikat. Barcelonassa työskentelevä Pietari Posti on kuvittanut useita kansainvälisiä lehtiä kuten The New York Times ja Wired sekä tehnyt graafista suunnittelua mm. American Expressille ja Omegalle. Posti on suunnitellut myös Elämän kevät -postimerkit, jotka ilmestyivät tammikuussa 2011.

Postimerkkijulkaisut tammi-toukokuussa 2015 (PDF)

Kuvamateriaalia tiedotusvälineiden käyttöön

Tutustu Postin verkkokaupassa kaikkiin myynnissä oleviin postimerkkeihin.