Äänestä soiva kantele-postimerkki Euroopan kauneimmaksi

12.05.2014

Uutuutena suoraan merkistä käynnistyvä musiikkivideo

Graafikko Sanna Manderin suunnittelema kanteletta esittävä Kansallissoittimet-postimerkki osallistuu Suomen edustajana netissä järjestettävään kilpailuun, jossa kaikki voivat äänestää Euroopan kauneinta postimerkkiä vuonna 2014.

Viime maanantaina 5.5. ilmestyneiden Kansallissoittimet-postimerkkien erikoisuus on kuvaan piilotettu koodi, jonka avulla älypuhelimella ja tabletilla pääsee katsomaan uunituoretta Folk Big Bandin musiikkivideota.

Musiikkivideolla Sibelius-Akatemian kansanmusiikkiin erikoistunut Folk Big Band esittää oman vauhdikkaan versionsa Konsta Jylhän D-mollisottiisista. Itella Posti Oy:n tuottamalla videolla esiintyy lähes 30-henkisen FBB:n lisäksi tanssija Tuomas Mikkola, jota musiikin tahdit vievät eri puolille Helsinkiä. Euroviisutyylisen videopostikortin toteutuksesta vastasi Magneetto Media Oy.

Video on toteutettu osana Itellan ja Sibelius-Akatemian laajaa ja monivuotista yhteistyötä.

Postimerkin kuvaan piilotettu koodi avaa videon

Kansallissoittimet-postimerkin kuviin on piilotettu CEE App -sovelluksella luettava tunniste. Sovelluksen ladanneen käyttäjän tarvitsee vain kohdistaa älypuhelin tai tabletti merkkiin, minkä jälkeen hän pääsee suoraan verkkoon katsomaan musiikkivideota.

Postimerkkien CEE App -sovellus toimii kaikilla Android- ja iPhone-puhelimilla ja tablettilaitteilla. Asiakkaat voivat ladata sovelluksen maksutta App Storesta tai Google Playsta. Sovellus on tulossa toukokuun aikana myös Windows-laitteisiin.

Soitto ja ympäröivä luonto ovat yhtä

Sanna Mander valitsi suunnittelemiensa EUROPA-postimerkkien kansallissoittimiksi kanteleen ja haitarin. Mander käsittelee merkeissä perinteistä aihetta omalla persoonallisella tyylillään satukirjamaisesti ja modernisti. PostEuropin kilpailuun osallistuu kantele-postimerkki.

Mander pitää kansanmusiikkia jatkumona, joka linkittää menneen ja tulevan. Hän halusi kuvittaa postimerkkien soittajat hetkeen, jossa soitto ja ympäröivä luonto muuttuvat yhdeksi. "Kanteletta soitetaan nuottien peittämällä niityllä ja haitaria metsässä, jossa nuotit nousevat koivujen latvaksi."

Sanna Mander on palkittu helsinkiläinen graafinen suunnittelija, jonka värikylläiset työt ovat tuttuja sekä suomalaisille että kansainvälisille asiakkaille. Mander on tehnyt kuvituksia mm. printtimediaan, lastenkirjoihin ja kodintekstiileihin. Hänen asiakkaisiinsa kuuluvat mm. Itella, Paulig, New York Magazine ja Volkswagen.

Kansanmuusikot eivät nuotteja tarvitse

Folk Big Bandin taiteellinen johtaja ja Sibelius-Akatemian kansanmusiikin lehtori Petri Prauda pitää kanteletta hyvänä valintana suomalaisia kansallissoittimia esittävään postimerkkiin. "Toki kanteleen tapaiset kielisoittimet ovat yleisiä monissa eri maissa, mutta suomalainen kansanmusiikki on slaavilaisine vaikutteineen maailmalla varsin omaperäistä."

Videolla esitetty Konsta Jylhän D-mollisottiisi on Praudan mielestä mainio esimerkki suomalaisesta kansanmusiikista. "Konsta on erittäin tunnettu pelimanni ja hänen sävellyksensä antaa hyvät pohjat isomman kokoonpanon tulkinnalle."

Folk Big Bandiin kuuluu opiskelijoita, opettajia ja muita muusikoita. Kansanmuusikot eivät soita Praudan mukaan nuoteista vaan ulkoa ilman orkesterinjohtajaa. "Pyrimme valjastamaan muusikkojen luovan voiman isommaksi kokonaisuudeksi. Kaikki soittajat reagoivat rytmisesti eri tilanteisiin ja vaikuttavat näin koko ajan dynaamisesti musiikin tulkintaan."

Folk Big Band on julkaissut keväällä 2014 albumin, joka kerännyt ylistäviä arvioita musiikkipiireissä.

Äänestysaikaa elokuun loppuun saakka

PostEuropin tämänvuotisen postimerkkikilpailun teemana ovat kansallissoittimet. Kaikki eurooppalaiset postioperaattorit ovat julkaisseet keväällä 2014 EUROPA-sarjaan kuuluvia postimerkkejä, jotka esittelevät kunkin maan kansallissoittimia. Suomea kilpailussa edustaa Sanna Manderin suunnittelema kanteletta esittävä postimerkki.

Suurelle yleisölle avoin äänestys järjestetään verkossa. Sivustolla esitellään kaikki kilpailuun ilmoitetut postimerkit eri maista. Äänestysaikaa netissä on 31.8.2014 saakka. Kaikkien äänestäneiden kesken arvotaan postimerkkiaiheisia palkintoja. Nettiäänestyksen lisäksi myös asiantuntijaraati laittaa postimerkit paremmuusjärjestykseen. Voittajamerkit julkistetaan syyskuussa 2014.

"Nyt kannattaa käydä äänestämässä postimerkkiä, joka esittelee sekä graafisen suunnittelun että innovatiivisuuden osalta suomalaista huippuosaamista. CEE App -sovelluksia nähdään heti syksymmällä myös muissa postimerkeissä ja vain mielikuvitus on rajana, mitä sisältöä postimerkin kuviin voi liittää", kertoo Itella Posti Oy:n kehitysjohtaja Markku Penttinen.

Itella Posti Oy:llä on PostEuropin järjestämään kilpailuun hyvät lähtökohdat, sillä viime vuonna kansainvälinen asiantuntijaraati valitsi suomalaisen postiautoa esittelevän postimerkin Euroopan kauneimmaksi. Postimerkin suunnittelivat Ari Lakaniemi ja Susanna Rumpu. EUROPA-postimerkkien teemana oli viime vuonna postiajoneuvot. 

Eurooppalaisten postioperaattoreiden yhdistys PostEurop on julkaissut EUROPA-postimerkkejä jo vuodesta 1956 lähtien. Samalla teemalla julkaistavat postimerkit kertovat eri maiden yhteisistä eurooppalaisesta juurista, kulttuurista ja historiasta. Keräilijöiden keskuudessa suosituissa postimerkeissä otettiin käyttöön uusi EUROPA-logo vuonna 2011.

Folk Big Bandin musiikkivideo 
PostEuropin kilpailusivusto 
Kuvamateriaalia tiedotusvälineiden käyttöön

Tutustu Postin verkkokaupassa kaikkiin myynnissä oleviin postimerkkeihin.