Yksittäisten sähköisten saapumisilmoitusten löytymistä verkon hakukoneista tutkitaan, PÄIVITETTY 26.4.2013 klo 18.10

24.04.2013

Helsingin Sanomat uutisoi tänään, että pakettien sähköisiä saapumisilmoituksia löytyy verkosta. Itella tutkii asiaa.

- Olemme ottaneet yhteyttä Googleen, ja asia on edelleen Yhdysvalloissa selvitettävänä. Puolenkymmentä hakukoneen kautta löytynyttä saapumisilmoitusta on nyt poistettu näkyvistä Googlen hakutuloksista. Olemme ottaneet yhteyttä myös saapumisilmoitukset saaneisiin asiakkaisiimme ja saaneet heiltä lisätietoja asian ratkaisemiseksi, IT-johtaja Ari Maaninen sanoo.

- Tämän hetkisen arviomme mukaan edelleen yksi mahdollisuus on, että nämä muutamat asiakkaamme ovat tiedostamattaan ja vahingossa syöttäneet saapumisilmoituksen tiedot johonkin sellaiseen palveluun, josta hakukone ne löytää. Esimerkiksi yhdessä tapauksessa asiakas on julkaissut sähköisen saapumisilmoituksen linkin keskustelupalstalla. Kysymyksessä voi olla myöskin jokin haittaohjelma. Tarkkaa tietoa meillä ei siis vielä ole, mutta tiedotamme asiasta selvityksen edetessä.

Itella Posti lähettää kymmeniä tuhansia saapumisilmoituslinkkejä päivässä. Hakukoneet eivät voi suoraan hakea Itellan palvelimelta näitä saapumisilmoituksia tai niihin liittyviä tietoja, sillä sähköisen linkin rakenne koostuu yksilöllisestä tunnuksesta sekä salasanasta. Viestien luottamuksellisuus säilyy, elleivät tunnukset tai salasanat joudu julkisuuteen muulla tavoin.

Vastaanottajan sähköpostiin lähetetty sähköinen saapumisilmoitus sisältää henkilökohtaisen ja yksilöidyn linkin, josta aukeaa kuva saapumisilmoituksesta. Postin lähetysten seuranta -palvelu on puolestaan eri asia. Lähetyksen seurannan avulla asiakas voi lähetystunnuksen avulla tarkistaa, miten paketti kulkee Postin käsittelyssä ja milloin se on noudettavissa.

Lisätietoja Postin asiakaspalvelusta puh. 0200 71000 (pvm/mpm), ma-pe klo 8-18.

Lisätiedot medialle: Itella MediaDesk, puh. 020 452 3366, ma-pe klo 8.30-16.30.