Vuoden ensimmäisissä postimerkeissä makeisia, pulkkamäki ja orkidea

08.01.2013

Suomalainen postimerkkivuosi 2013 alkaa 21. tammikuuta kolmella uudella julkaisulla ja yhdellä uusintajulkaisulla. Vuoden ensimmäisten postimerkkien aiheita ovat ystävänpäivämakeiset, talvinen pulkkamäki ja kasvimaailman kaunotar, orkidea. Tammikuun kolmessa julkaisussa on yhteensä kahdeksan uutta postimerkkiä. Uusintapainoksena ilmestyy suosittu 1 euron arvoinen sininen Suomen Leijona -postimerkki.

Ystävänpäivää vietetään karkkitunnelmissa

Perinteiset ystävänpäivämerkit ilmestyvät tänä vuonna leikkisissä karkkitunnelmissa. Makeaa ystävänpäivää -arkissa on kuusi 1. luokan postimerkkiä sekä lisäksi neljä tarraa, joilla voi somistaa lähetyksiä.

Postimerkit suunnitelleen Sini Henttosen mukaan makeiset kuuluvat keskeisenä osana ystävänpäiväkulttuuriin kaikkialla maailmassa.

- Postimerkkien soikea muoto ja kirkkaat värit korostavat merkkien karkkimaisuutta ja leikillisyyttä, kuvailee Henttonen, joka valmistuu keväällä 2013  Aalto-yliopistosta taiteen maisteriksi.

- Olen viime vuosina ihaillut suomalaisten postimerkkien raikkaita kuvituksia, jotka ovat innostaneet itseäni lähettämään postikortteja. Toivon, että suunnittelemani ystävänpäivämerkkisarja herättää hyvää mieltä sekä lähettäjissä että vastaanottajissa ja maustaa samalla muistamisen makealla, Sini Henttonen kertoo.

Hyväntuulinen pulkkamäki talvitervehdyksiin

Kaikenlaisiin talvitervehdyksiin soveltuu hyvin 1. luokan Pulkkamäki -postimerkki, joka julkaistaan kymmenen kappaleen taiteltavassa haitarimallisessa arkissa, jossa on mukana myös kymmenen Priority-tarraa.

Postimerkin suunnitellut Georgi Eremenko halusi kuvata merkissä talven iloa ja valoa.

- Hain innostusta merkin kuvitukseen katselemalla värikkäisiin toppavaatteisiin pukeutuneita mäenlaskijoita Kaivopuistossa kirkkaana ja aurinkoisena tammikuun viikonloppuna.

- Piirsin merkkiin monta tarinaa, jotka voi löytää tarkastelemalla kuvaa lähemmin. Ihmiset laskevat mäkeä hurjalla vauhdilla, jokainen omalla tavallaan. Pieni koira juoksee mukana, Eremenko kuvailee.

Orkidea sopii iloon ja suruun

Tammikuussa ilmestyy myös paljon toivottu kukka-aiheinen postimerkki, Orkidea, joka sopii 1,10 euron arvonsa puolesta alle satagrammaisen ykkösluokan lähetyksen maksumerkiksi. Lompakkoon mahtuvassa taiteltavassa tarra-arkissa on kymmenen postimerkkiä.

Susanna Rummun ja Ari Lakaniemen suunnittelemaan postimerkkiin on painettu hento helmiäislakka, joka korostaa omalta osaltaan merkin arvokkuutta. Tyylikäs merkki soveltuu muun muassa onnitteluihin ja adresseihin. Merkissä esiintyvä orkidean lajike Coilostylis parkinsoniana on floristiikan monitoimimiehen Jouni Seppäsen valokuvaama.

Uusintapainos sinisestä Suomen leijona -merkistä

Tammikuun 21. päivä otetaan käyttöön myös kahden miljoonan kappaleen uusintapainos suositusta sinisestä Suomen leijona -merkistä, jonka maksuarvo on 1,00 euroa. Mika Launiksen suunnittelema dynaaminen ja moderni leijonamerkki julkaistiin ensimmäisen kerran 1.1.2002.

Uusintapainokseen on tehty aiempaan painokseen verrattuna pieniä eroja merkkien väliseen repäisyviivoitukseen eli mikroperforointiin. Viivoituksen erot johtuvat uusien merkkien tuotannossa käytettävästä web-offset -painotekniikasta. Itse postimerkkiin ei ole tehty mitään muutoksia.

Lisätietoja:

Tekniset tiedot 21.1.2013 ilmestyvistä postimerkeistä (pdf)

Itella Posti Oy

sähköpostiosoitteet: etunimi.sukunimi@posti.fi

Kuvamateriaalia tiedotusvälineiden käyttöön