Toukokuun postimerkeissä pähkähulluja suomalaisia

24.04.2013

Itella Posti Oy julkaisee maanantaina 6. toukokuuta viisi uutta postimerkkijulkaisua, jossa on yhteensä 16 erilaista kuva-aihetta. Julkaisujen aiheina on pähkähulluja suomalaisia perinnelajeja, Nuuksion kansallispuisto, kauniita kesäisiä kukkia ja jakeluautoja kahdelta eri vuosikymmeneltä. Toukokuun julkaisusarjan kruunaavat ikisuosikit Muumit, jotka esittäytyvät värikkäässä kuuden postimerkin vihkossa.

Hullut kilpailut sopivat suomalaisille

Suomalaisilla on kummallisia kansanhuveja, joista on järjestetty jopa maailmanmestaruuskilpailuja. Kuvataiteilija Bruno Maximus on valinnut Hullut suomalaiset -postimerkkivihkon kuva-aiheiksi kuusi erikoista suomalaislajia: eukonkanto, ilmakitaran soitto, muurahaispesässä istuminen, saappaanheitto, äijänkärräys ja suopotkupallo.

- Ujot suomalaiset voivat purkaa tunteensa ja jännityksensä hulluissa kilpailuissa, joissa voi olla oma itsensä. Toivon, että nämä postimerkit leviävät ympäri maailmaa ja tuovat hymyn merkin saajien suupieliin, Bruno Maximus sanoo. Hullut suomalaiset -postimerkkivihkon graafinen suunnittelu on Tero Jämsän käsialaa.

Bruno Maximus on pitänyt vuodesta 1991 lähtien noin sata näyttelyä Suomessa ja ulkomailla. Hänen työnsä ovat tulleet tutuiksi yllätyksellisyydestään, sadunomaisuudestaan ja hersyvästä huumorista. Postimerkkien suunnittelu oli Maximukselle mieluisa työ, josta hän on haaveillut ensimmäisen kerran kymmenvuotiaana. Postimerkkien originaalit öljyvärityöt Bruno Maximus teki kokoon 40 x 60 cm.

Kansallispuisto-postimerkki herää eloon netissä

Kansallispuistoja esittelevä merkkisarja jatkuu, kun Nuuksion kansallispuisto saa oman postimerkkinsä 10 merkin arkissa. Nuuksio on Suomen eteläisin sisämaan kansallispuisto, jonne voi matkustaa joukkoliikenteellä tai pääkaupunkiseudulta vaikka polkupyörällä. Nuuksion metsäinen maasto on kumpuilevaa ja vesialueiden läikittämää. Teemu Ollikaisen suunnitteleman 1. luokan Nuuksion kansallispuisto -postimerkin kuva-aiheena on Haukkalammen vesialue.

Postimerkin erikoisuutena on kuva-aiheen sisään piilotettu Chameleon Code, jonka kautta voi siirtyä älypuhelimella tai tabletilla suoraan verkkoon katsomaan näyttävää videota suomalaisesta luonnosta. Palvelu toimii kaikilla Android- ja iPhone-puhelimilla ja tablettilaitteilla. Asiakkaat voivat ladata Chameleon eXplorer -sovelluksen maksutta App Storesta tai Google Playsta.

Niittykukat kesätervehdyksiin

Kaikenlaisiin kesätervehdyksiin soveltuu erinomaisesti 1. luokan Kesäkimppu-postimerkki, joka julkaistaan kymmenen kappaleen arkissa. Niittykukat ovat suosittu postikorttien aihe ja nyt aiheesta julkaistaan myös postimerkki. Kesäkimppu-postimerkin on valokuvannut ja suunnitellut Päivi Viita.

Uutta ja vanhaa jakelukalustoa

Postin jakeluautot -postimerkkiarkissa kohtaavat nykyaika ja menneisyys. Susanna Rummun ja Ari Lakaniemen suunnittelemat 1. luokan postimerkit kuuluvat eurooppalaisten postioperaattorien EUROPA-julkaisusarjaan.

Postimerkeissä nykyaikaa edustaa vuosimallin 2012 Ford Transit Connect -jakeluauto, joka on kuvattu haja-asutusalueen postilaatikkorivin vieressä. Toisessa merkissä kuvataan vuosimallin 1933 Volvo LV-70 -postiautoa, joka ajoi reittiä Suolahti-Reisjärvi-Haapalahti. Postilähetysten lisäksi autoon mahtui 20 matkustajaa. 80 vuotta vanhaa Volvoa säilytetään nykyään Mobilia auto- ja tieliikennemuseossa.

Kuusi vauhdikasta muumihahmoa

Muumit ovat suomalaisten postimerkkien ikisuosikkeja. Tällä kertaa Itella Posti Oy julkaisee aiheesta kuuden postimerkin Muumisuosikit-vihkon. Graafikko Satu Lusan suunnittelemissa 1. luokan merkeissä seikkailevat Muumipappa, Muumi, Muumimamma, Pikku Myy, Niiskuneiti ja Nuuskamuikkunen. Myös merkkien Priority-tarroissa on muumihahmot.

Satu Lusa haluaa tuoda postimerkkivihkossa esiin Tove Janssonin piirrosten vauhdikkuuden ja ilmeikkyyden sekä ilmentää samalla muumihahmojen elämäniloa. Kaikki vihkon piirrokset ovat peräisin Tove Janssonin sarjakuvista, jotka ilmestyivät The Evening News -lehdessä 1950-luvulla. Merkkien muoto mukailee väljästi muumihahmoja.

LIITTEET:

Tekniset tiedot 6.5.2013 ilmestyvistä suomalaisista postimerkeistä (PDF)

Lisätietoja:

Itella Posti Oy

Itella Viestintä

Kuvamateriaalia tiedotusvälineiden käyttöön

Tutustu Postin verkkokaupassa kaikkiin myynnissä oleviin postimerkkeihin:
www.posti.fi/ostoksille