Suomalaisten selkeä enemmistö pitää postitoimintaa korkeatasoisena

11.02.2013

LVM:n postipalvelututkimus

Liikenne- ja viestintäministeriön postipalveluista teettämä uusin seurantatutkimus kertoo, että kuluttajat ja yritykset ovat edelleen tyytyväisiä postipalveluihin ja suomalaisten selkeä enemmistö pitää maamme postitoimintaa korkeatasoisena.

Tutkimuksen tulokset tukevat Itella Postin havaintoja, että sähköisen viestinnän kasvu vähentää kuluttajien ja yritysten lähettämiä perinteisiä kirjeitä, ja että aiempaa useampi yksityishenkilö voisi harkita vastaanottavansa nykyisin perinteisessä postiliikenteessä saapuvat kirjelähetykset sähköpostiin tai muulla sähköisellä tavalla.

- Asiakkaidemme postiasiointi ja tarpeet ovat muuttuneet jo useiden vuosien ajan. Ihmisten ajankäyttö ja liikkuvuus vaativat myös postipalveluilta uusia ratkaisuja perinteisten rinnalle. Asiakkaamme haluavat entistä enemmän itse päättää postinsa kulusta. Näihin toiveisiin olemme vastanneet uusilla sähköisillä palveluilla ja uudistamalla Postin palvelupisteverkostoa, kertoo johtaja Petri Aaltonen Itella Postin Kuluttajapalveluista.

Sähköisten palvelujen pilotteja ja kehitystyötä asiakkaiden kanssa

Sähköisten palvelujen avulla voidaan osaltaan helpottaa haja-asutusalueiden ja syrjäseutujen postiasiointia. Kehitystyötä Itella Postissa tehdään yhdessä asiakkaiden kanssa.

Lounais-Suomen saaristossa on parhaillaan menossa kokeilu, jossa sanoma- ja aikakauslehtien sekä osoitteellisten suoramarkkinointikirjeiden sähköinen jakelu hoidetaan sähköisen postilaatikon, Netpostin, kautta. Myös kirjeiden digitoinnille on varattu toteutusmahdollisuus. Vapaaehtoiseen kokeiluun osallistuvat kotitaloudet ovat saaneet käyttöönsä sähköisen lukulaitteen ja tarvittavat tietoliikenneyhteydet. Jakelukokeilu on jatkoa Itella Postin ensimmäiselle, vuonna 2010 Porvoon Anttilassa tehdylle kokeilulle, josta saadun palautteen perusteella Itella Posti on halunnut jatkaa kehitystyötä edelläkävijänä.

Postin palvelupisteverkosto laajenee 400 palvelupisteellä vuoteen 2016 mennessä

Itella Postin tavoitteena on 1500 palvelupisteen verkosto vuoteen 2016 mennessä. Nyt palvelupisteitä on yhteensä noin 1100, joista 100 uutta avattiin vuonna 2012. Palvelupisteverkostoon kuuluvat täyden palvelun postien lisäksi pakettiautomaatit, noutopisteet, yrityspalvelupisteet, yli 3500 postimerkkien jälleenmyyntipistettä, yli 7000 kirjelaatikkoa, kotiinkuljetuspalvelut sekä sähköinen postilaatikko Netposti.

- Lähes 80 % posteissa asioinneista on nykyisin lähetysten noutamista ja yhä useampi verkkokaupan asiakas haluaa valinnanvaraa siihen, mistä pakettinsa noutaa. Täyden palvelun postien rinnalle tuodut Postin pakettiautomaatit ja noutopisteet ovat uusia vaihtoehtoja pakettien noutamiseen, sanoo Petri Aaltonen.

LVM:n tutkimuksen mukaan noin neljä viidestä kansalaisesta on toimipisteiden palveluun vähintään melko tyytyväinen.

Lisätietoja tiedotusvälineille

Itella MediaDesk, puh. 020 452 3366, ma-pe 8.30-16.30

Itellan kuvapankista saat julkaisuvapaat kuvat toimialastamme, johtohenkilöistämme ja logoistamme. Kuvapankin löydät osoitteesta www.itella.fi/media (Kuvapalvelu ja logot).

Liikenne- ja viestintäministeriön tiedote 11.02.2013: 
Kuluttajat edelleen tyytyväisiä postipalveluihin