Suomalaisista verkko-ostajista 60 % olisi valmis ostamaan ruokaa verkosta

07.10.2013

Kiinnostus elintarvikkeiden verkkokauppaa kohtaan on suurta. Kaksi kolmasosaa suomalaisista tekee jo muita hankintoja verkosta säännöllisesti. Itellan tutkimus elintarvikkeiden verkko-ostamisen edellytyksistä paljastaa, että verkkokauppojen käyttäjistä peräti 40 % ei edes tiennyt, että Suomessa on ruokaverkkokauppoja. Nyt toimivia ruuan verkkokauppoja ei tunneta yleisesti, eivätkä monet siten osaa etsiä alan yrityksiä.

Verkkokauppojen käyttäjistä 60 % olisi valmis ostamaan ruokaa verkosta vähintään kerran kuussa. Kiinnostuneimpia ruuan tilaamisesta verkosta ovat lapsiperheet, hyvätuloiset ja 40–59-vuotiaat. Kuluttajien saaminen säännöllisiksi verkko-ostajiksi edellyttäisi laajaa valikoimaa ja sopivaa toimitusratkaisua. Halutuin toimitustapa on kotiinkuljetus ilta-aikaan.

Verkko-ostamisen hintamielikuva saa monet kuitenkin epäröimään tilaamista. Silti etenkin naiset arvottavat korkealle kaupassa käynniltä säästyvän aikansa ja kauppakassien kantamiselta välttymisen. Parhaana puolena verkko-ostamisessa pidetään sitä, että tuotteet voi tilata milloin vain.

– Kuluttajien parissa on jo valmiutta ruuan verkko-ostamiselle, koska verkko-ostamisesta on tullut tuttua kaikissa ikäryhmissä. Kiireistä arkea helpottaville ratkaisuille on selvästi tilausta. Myös yksilölliset valinnat nostavat päätään, tuotteita vertaillaan ja niiden alkuperä kiinnostaa. Tämä avaa mahdollisuuksia tuottajien omille verkkokaupoille. Haaste alan toimijoille onkin hintamielikuvan korjaaminen ja yleisen tietoisuuden kasvattaminen vaihtoehdoista, Itellan Pakettipalveluiden liiketoimintajohtaja Eero Tulla sanoo.

Itellan maanlaajuinen kylmäkuljetuspalvelu on jo ratkaissut ison logistisen esteen ruuan verkkokaupalta.
– Toimitamme esimerkiksi lihaa suoraan tilalta asiakkaalle kotiin sekä kauppakasseja elintarvikekaupasta. Kuluttajat tahtovat ostaa verkosta yhtä monipuolisesti kuin kivijalkakaupasta eli myös tuoretuotteita, Tulla kertoo.

Lähes 15 % kaikista kuluttajista olisi valmis ostamaan verkosta viikoittain elintarvikkeita, vaikka myös itse ostoksilla käynti jatkuisi. Muutos nykytilanteeseen olisi suuri, sillä vain noin 4 % suomalaisista on ylipäänsä ostanut joskus elintarvikkeita verkosta. Verkkokaupoilta odotetaan valikoiman ja kilpailukykyisen hinnan lisäksi helppokäyttöisiä sivuja, nopeaa tilaamista ja turvallista maksamista.

Tutkimus toteutettiin 27.8.–2.9.2013 M3 paneelissa. Kyselyyn vastasi 800 kuluttajaa, jotka ovat edustava otos 18–65-vuotiaista. Tutkimuksen suunnittelusta ja tulosten analyysistä vastasi Itellan tutkimuspäällikkö Kari Elkelä.


Lisätietoja tiedotusvälineille:
Itella MediaDesk, puh. 020 452 3366 (ma–pe klo 8.30–16.30)