Suomalainen postimerkki valittiin Euroopan kauneimmaksi

20.09.2013

Yhdeksänhenkinen asiantuntijaraati on valinnut suomalaisen postimerkin Euroopan kauneimmaksi. PostEuropin järjestämän kilpailun voitti Susanna Rummun ja Ari Lakaniemen suunnittelema postimerkki, joka kuvaa vuosimallin 1933 Volvo-postiautoa ja sen edustalla seisovaa kahta kuljettajaa.

Kilpailu järjestettiin keväällä 2013 ilmestyneiden EUROPA-sarjan postimerkkien kesken. Kilpailuun osallistui yhteensä 56 eri Euroopan maassa julkaistua postimerkkiä, jotka esittelivät kaikki postiajoneuvoja julkaisusarjan teeman mukaisesti. 

Tuomaristo kiinnitti arvosteluissaan erityistä huomiota postimerkkien suunnittelun omaperäisyyteen sekä teknisiin seikkoihin kuten merkkien graafiseen laatuun. Yksi tärkeä arvosteluperustelu oli, miten hyvin postimerkki miellyttää tavallista postimerkkien käyttäjää ja enemmän aiheeseen perehtynyttä filatelistia.

Kilpailun tuomaristoon kuului graafisen suunnittelun ja postimerkkijulkaisujen asiantuntijoita Euroopan eri maista, muun muassa Saksasta, Belgiasta, Ranskasta ja Hollannista. Brysselissä kokoontuneen tuomariston puheenjohtajana toimi belgialainen postimerkkiaktiivi Guy Contant, joka on muun muassa arvostetun Grand-prix de l'art Philatelique -kilpailun järjestäjä.

"Kilpailun taso oli kova ja tarvitsimme voittajamerkin valintaan kolme äänestyskierrosta ja paljon keskusteluja. Suomalainen postimerkki oli lopulta selkeä voittaja kaikilla äänestyskriteereillä mitattuna", Contant kuvailee kilpailun kulkua.

Susanna Rummun ja Ari Lakaniemen suunnittelema Postin jakeluautot -postimerkki ilmestyi 6.5.2013. Merkissä kuvataan vuosimallin 1933 Volvo LV-70 -postiautoa ja sen edustalla seisovaa kahta kuljettajaa. Vanhan mustavalkovalokuvan sävyt on muokattu istumaan nelivärikuvaan. Volvolla kuljetettiin postilähetysten lisäksi myös matkustajia. 80-vuotiasta autovanhusta säilytetään nykyään Mobilia -auto- ja tieliikennemuseossa.

Myös tämänvuotiset nostalgiset joulupostimerkit ovat Susanna Rummun ja Ari Lakaniemen käsialaa. Joulupostimerkit julkaistaan 4.11.

Yleisöäänestyksessä kauneimmaksi EUROPA-postimerkiksi äänestettiin Turkin postimerkki. 

Eurooppalaisten postioperaattoreiden yhdistys PostEurop on julkaissut EUROPA-postimerkkejä jo vuodesta 1956 lähtien. Samalla teemalla julkaistavat postimerkit kertovat eri maiden yhteisistä eurooppalaisesta juurista, kulttuurista ja historiasta. Keräilijöiden keskuudessa suosituissa postimerkeissä otettiin käyttöön uusi EUROPA-logo vuonna 2011.

Lisätietoja

Kuvamateriaalia tiedotusvälineiden käyttöön

Tutustu Postin verkkokaupassa kaikkiin myynnissä oleviin postimerkkeihin:
www.posti.fi/ostoksille

 * * *

Europa: Postin jakeluautot

Postimerkin tekniset tiedot