Postit lomaosoitteeseen kesäloman alkaessa

11.06.2013

Verkkopalvelu Netpostin avulla kirjeet kulkevat myös mukana

Kesälomakauden alkaessa Postin muistuttaa lomalaisia postien kääntämisestä lomaosoitteeseen tai jakelun keskeytyksen tekemisestä. Määräaikaisten edelleenlähetyspalveluiden ja jakelun keskeytysten määrä moninkertaistuu kesäkuukausina. Noin 85 000 kotitaloutta kääntää loma-ajan postit kesäosoitteeseen tai haluaa postilähetyksille turvallisen säilytyksen poissaolon ajaksi.

Postit ja lehdet saapuvat sujuvasti kesäosoitteeseen, kun lomapaikkakunnan postilaatikkoon merkitään selkeästi osoite näkyville ja mielellään lisäksi jokaisen kesäasukkaan nimi, vaikkapa postilaatikon kannen sisäpuolelle. Myös postilähetysten oikeat osoitemerkinnät helpottavat postinjakelua. Vilkkailla loma-asutuspaikkakunnilla jaettavan postin määrä, erityisesti sanomalehtien, lisääntyy kesäasukkaiden kääntäessä postit lomaosoitteeseen.

Postien edelleenlähetyksen kotimaan lomaosoitteeseen tai jakelun keskeytyksen voi tehdä Postin internetsivujen ja muuttopuhelinpalvelun kautta tai Postista noudettavalla osoitteenmuutoslomakkeella.

Postin paketinohjauspalvelua kannattaa hyödyntää myös kesällä. Sen avulla voi ohjata verkkokaupasta tilattuja paketteja mihin tahansa postiin tai pakettiautomaattiin.

Netpostissa posti kulkee mobiilisti mukana

Netpostin sähköisessä postilaatikossa posti kulkee mukana myös lomalla, mikä helpottaa esimerkiksi laskujen hoitamista matkalla. Netpostiin voi tilata myös lehtiä ja taltioida vaikkapa kopion passista. Netpostiin vastaanotetut kirjeet voi lukea tietokoneella, tabletilla tai älypuhelimella mobiilisovelluksen avulla www.posti.fi/mobiili. Saapuneista lähetyksistä tulee ilmoitus sähköpostitse tai tekstiviestinä. Netposti-palvelulla on jo yli 460 000 käyttäjää. Palvelu on maksuton, ja sen saa käyttöön rekisteröitymällä pankkitunnuksilla osoitteessa www.netposti.fi.

Eniten osoitteenmuutoksia tehdään verkossa

Postin internetsivuille on koottu kaikki postinohjauspalvelut yhteen paikkaan. Osoitteessa www.posti.fi/lomaposti ovat esimerkiksi keskeiset tiedot postien kääntämisestä lomaosoitteeseen tai jakelun keskeytyksestä. Verkko on noussut suomalaisten suosituimmaksi tavaksi tehdä osoitteenmuutos. Jo 60 prosenttia muutoksista tehdään internetissä. Verkossa kesäosoitteenmuutoksen voikin tehdä edullisimmin (verkkotilaajan etu - 25 %).

Määräaikaisessa edelleenlähetyspalvelussa kaikki Postin päiväjakelussa saapuneet lähetykset käännetään lomaosoitteeseen. Postit jaetaan haja-asutusalueella postilaatikkoon, joka sijaitsee alueen vakituisten asukkaiden laatikkoryhmässä. Tilaamalla lisäksi Lähilaatikko mökille -palvelun postit voi saada esimerkiksi oman mökin tienhaaraan.

Jakelun keskeytys -palvelussa asiakkaan posteja ei jaeta, vaan ne säilytetään postissa turvallisesti koko loman ajan. Loman jälkeen postit ovat noudettavissa kotipostista.

Sanomalehdet ylläpitävät omia asiakasrekistereitään, joten ilmoitus lehden kääntämisestä kesäosoitteeseen tai jakelun keskeytyksestä tehdään sanomalehden omaan asiakaspalveluun.

FAKTALAATIKKO:

Määräaikaisen postin edelleenlähetyspalvelun tai jakelun keskeytyksen voi tilata seuraavilla tavoilla:

Internetissä tehty Lomaposti-palvelun tilaus tai palvelutilaus on edullisempi kuin lomakkeella tai muuttopuhelimessa tehtynä, ja muutos tulee voimaan jopa kaksi päivää aiemmin.

Lähilaatikko mökille -palvelu on määräaikaisen postin edelleen lähetyksen maksullinen lisäpalvelu, joka tilataan erikseen joko verkkolomakkeella osoitteesta www.posti.fi/lahilaatikko tai Postin asiakaspalvelusta 0200 71000 (pvm/mpm) ma-pe klo 8-18.

Netpostin käyttöönotto tapahtuu seuraavasti:

 Lisätietoja:

Tarkemmin loma-ajan postinohjauspalveluista ja hinnoista internetissä, www.posti.fi/lomaposti