Naiset ovat siirtäneet jouluostosten hankintaa yhä enemmän verkkoon

29.11.2013

- Verkkokaupat saavat tänä vuonna jouluostoksille yli puolet suomalaisista

Joululahjojen hankintatahti verkkokaupoista kiihtyy marraskuun viimeisellä viikolla. Itellan tutkimuksen mukaan kolme neljäsosaa aloittaa joululahjojen tilaamisen verkkokaupoista silloin. Viime vuoden tapaan ostoaikeita verkkokaupoista on yli puolella kuluttajista. Nyt verkko-ostoksille aikoo myös entistä useampi 45–54-vuotias nainen, heistä 64 % aikoo tilata jouluostoksia verkosta. Alle 55-vuotiaista selvä enemmistö siirtää jouluhankintoja verkkokauppoihin. Lahjojen verkko-ostaminen kiinnostaa kaikkia ammatti- ja tuloryhmiä.
 
Verkkokauppojen käyttäminen jouluvalmisteluissa on jo tunnustettu keino vähentää joulustressiä, näin kokee 71 % nettiostoksille aikovista. Monet hyödyntävät verkkokauppojen jouluostoksiin tarjouksia pitkin vuotta. Lähes joka toisella joululahjojen hankkiminen uhkaa silti jäädä viime tippaan ja joka viides aikoo tilata verkosta vielä joulukuun kolmannella viikolla.
 
Joulukuussa Postin palvelupisteet ovat laajasti auki, myös viikonloppuisin ja iltaisin. Joulustressiä voi välttää noutamalla verkko-ostokset ruuhkattomaan aikaan ja aktivoimalla netissä käyttöön Postin paketinohjauspalvelun, jolla verkkokauppaostoksia saa noudettaviksi haluamaansa pakettiautomaattiin tai muuhun Postin palvelupisteeseen.
 
Joululahjoja lähetetään myös pakettiautomaateista
 
Enemmistö (70 %) Postin pakettiautomaatteja käyttäneistä noutaa verkkokauppaostokset mieluiten juuri pakettiautomaatista. Pakettiautomaatteja aiotaan käyttää myös, kun lähetetään itse joulupaketteja kotimaahan. Itellan tutkimuksen mukaan kuluttajista 15 % postittaa joululahjoja kotimaahan ja 7 % ulkomaille. Miehet laittavat joulupaketit matkaan naisia aiemmin.
 
Lähes kaikki joululahjojen ostajat aikovat käyttää kotimaisia verkkokauppoja ja 44 % ainoastaan kotimaisia. Kotimaisilta kaupoilta odotetaan kuitenkin hyvää valikoimaa ja yhtä edullisia hintoja kuin ulkomaisilta. Joululahjaksi ostetaan erityisesti tavaroita, varsinkin viihdettä ja elektroniikkaa.
 
 
Kysely toteutettiin GallupKanavassa 8.–13.11.2013. Kyselyyn vastasi 872 kuluttajaa, jotka ovat edustava otos yli 15-vuotiaista suomalaisista. Tutkimuksen suunnittelusta ja tulosten analyysistä vastasi Itellan tutkimuspäällikkö Kari Elkelä.
 
Lisätietoja tiedotusvälineille:
Itella MediaDesk puh. 020 452 3366 (arkisin 9.00-16.30)