Muutoksia postimaksuihin 1. tammikuuta

28.11.2013

Yleisimmät postimaksut muuttuvat 1. tammikuuta 2014. Kotimaan 1. luokan postimerkin hinta nousee 1 euroon (ennen 85 senttiä) ja 2. luokan postimerkin hinta 90 senttiin (ennen 75 senttiä). Ulkomaan kirjelähetyksissä enintään 20 grammaa painavan kirjeen tai kortin maksu on 1. luokassa 1 euron, 2. luokassa 95 senttiä.

Muutoksia tulee myös Postin edelleenlähetys- ja jakelun keskeytys -palvelujen sekä pakettipalvelujen hintoihin. Edullisimman, enintään 2 kiloa painavan postipaketin hinta on jatkossa 7,60 euroa (ennen 7,40 euroa).

Suomalaiset kotitaloudet käyttävät korttien, kirjeiden ja pakettien lähettämiseen yhteensä keskimäärin hieman alle 30 euroa vuodessa, joten vuositasolla korotus kotitaloutta kohti on noin 2-3 euroa.

Kirjepostin määrä on vähentynyt pääasiassa sähköisen korvautuvuuden takia 3-5 prosentin vuosivauhtia ja viime kuukausina muutos on kiihtynyt entisestään. Jos kansainväliset trendit toteutuvat myös Suomessa, kirjepostin määrä voi jopa puolittua vuosikymmenen loppuun mennessä.

Kun postinjakajan laukussa on vähemmän lehtiä ja kirjeitä, yksittäisen lähetyksen kustannukset nousevat. Hinnan on katettava lähetyksen keräily-, kuljetus-, lajittelu- ja jakelukustannukset, joita ei tehostamistoimenpiteistä huolimatta pystytä alentamaan postin vähenevää määrää vastaavasti.

- Kuluttajat ovat siirtäneet asiointiaan verkkoon ja yritysten postitukset ovat vähentyneet talouden taantuman vuoksi. Me haluamme taata tasapuoliset postipalvelut kaikkialle Suomessa. Kirje ja paketti kulkevat edelleen samalla hinnalla välimatkasta riippumatta, sanoo johtaja Ulla Seppälä Itella Postista.

Postin toimitusehtojen muutokset 1.1.2014

Postin toimitusehtoihin tulee joitakin muutoksia vuoden alussa:

Lisätietoja kuluttajien palveluista ja hinnoista: posti.fi/hinnat ja Postin asiakaspalvelu 0200 71000 (pvm/mpm) ma-pe klo 8-18.

Postimerkkejä voi ostaa n. 4 000 myyntipisteestä tai Postin verkkokaupasta www.posti.fi/ostoksille.

Lisätietoja medialle:
Itella MediaDesk, puh. 020 452 3366
www.itella.fi/media (Kuvat ja logot)

Itella Posti Oy huolehtii postipalveluista kaikkialla Suomessa vastaten kirjeiden, lehtien ja suoramarkkinointilähetysten jakeluista, paketti- ja pikakuljetuspalveluista, Netpostista sekä Postin palvelupisteistä. Itella Posti Oy kuuluu Itella Viestinvälitys -liiketoimintaryhmään, jonka liikevaihto vuonna 2012 oli 1 168 miljoonaa euroa ja henkilöstömäärä 17 800. Itella Viestinvälitys on osa Itella-konsernia. www.itella.fi