Joulupaketit ja joulukortit liikkeelle pikimmiten

27.11.2013

Tänä vuonna Posti kehottaa lähettämään kaikki kotimaan ja ulkomaan paketit ja joulutervehdykset mahdollisimman pian postialan lakkotilanteen takia. Lakkotilanteessa emme valitettavasti pysty takaamaan kaiken joulupostin kulkua normaalissa aikataulussa. Asiakkaiden kannattaa postittaa sekä kotimaahan että ulkomaille lähetettävät joulukortit ja joulupaketit lähipäivinä. Myös jouluostoksia verkkokaupoista kannattaa aikaistaa ja tilaukset tehdä pian.

Postit auki myös viikonloppuisin ja iltaisin 7.-23.12.

Joulukiireiden aikaan on hyvä muistaa, että Postin palvelupisteet ovat joulun alla laajasti auki, myös viikonloppuisin ja iltaisin. Paketit ja suurikokoiset kirjeet kannattaa hakea riittävän ajoissa ruuhkattomaan aikaan. Tarkemmat sijainnit ja aukioloajat löytyvät posti.fi/joulu -sivustolta.

Verkkokaupan paketit voi ohjata itselle sopivaan palvelupisteeseen

Pakettien vastaanottamista helpottaa tänä jouluna myös Postin paketinohjauspalvelu, jonka avulla kuluttaja voi ohjata verkkokaupasta ja postimyyntiyrityksestä tilaamansa paketit itselle sopivaan Postin palvelupisteeseen, esimerkiksi työpaikan lähelle tai kauppareitin varrelle. Näitä palvelupisteitä ovat postit, yhteistyökumppanien ylläpitämät noutopisteet ja pakettiautomaatit. Palvelun voi ottaa käyttöön verkosta osoitteesta www.posti.fi/ohjaus.

Oikea osoite varmistaa perillemenon

Joulupostin perillemeno kannattaa varmistaa oikeilla osoitetiedoilla. Täsmällinen osoite koostuu:

Lisäksi kaikkiin ulkomaille meneviin lähetyksiin kirjoitetaan osoitemaan nimi aina suuraakkosilla. 

Kirjekuoreen ja paketteihin tarvitaan lisäksi lähettäjän tiedot. Jos paketti lähetetään Postin pakettiautomaatista, lähetykseen tulee merkitä myös vastaanottajan puhelinnumero. 

Pakkaa paketit oikein, vältä vaarallisia aineita

Postipakettia lähetettäessä kannattaa pakata lähetys niin, että se kestää koneellisen käsittelyn. Pelkkä joululahjapaperi ei anna lähetykselle riittävää suojaa. Posteissa on myynnissä useita erikokoisia pakkauksia joululahjojen oikeaan paketointiin.

Joulunakin on syytä muistaa, että postilähetyksinä ei saa lähettää vaaralliseksi luokiteltuja aineita tai esineitä. Tällaisia ovat monet ihan tavalliset kotitalouksissakin käytettävät tuotteet, kuten tulitikut, sädetikut, hajuvedet ja kynsilakat.

Myös älypuhelimien ja tablettitietokoneiden postitukselle on rajoituksia niissä käytettävien litium-akkujen takia. Ulkomaille niitä ei voi lähettää lainkaan, koska lentoteitse ei voida kuljettaa litiumia sisältäviä postilähetyksiä.

Lisätietoja vaarallisten aineiden postitusrajoituksista: www.posti.fi/hinnatjaohjeet/kielletytlahetykset.html

Eri mailla on omia rajoituksiaan postilähetysten sisällön suhteen, kannattaa siis tutustua myös maakohtaisiin tietoihin: www.posti.fi/hinnatjaohjeet/maatiedot/

Postin nettisivuilla joulupostin tietopaketti

Postin internetsivuille www.posti.fi/joulu on koottu tietopaketti joulupostiin liittyvistä joulukiireitä helpottavista palveluista sekä erilaisista jouluun liittyvistä tuotteista, mm. Joulupukin kirjeestä, Omakuvapostimerkistä ja Mobiilipostikortista. Mukana on myös jouluun liittyviä, päivittyviä askarteluvinkkejä. Sivustolla olevat joulupostin suositellut viimeiset lähetyspäivät eivät päde lakonuhan vuoksi, vaan joululähetykset tulee postittaa heti tai lähipäivinä, jotta ne ehtisivät jouluksi määränpäähän.

Lisätietoja lakkotilanteesta: www.posti.fi

Lisätietoja tiedotusvälineille:

Itella MediaDesk puh. 020 452 3366 (arkisin klo 9.-16.30)