Joululähetyksillä normaali jouluaikataulu

02.12.2013

Kaukomaiden joulupostit liikkeelle 5.12. mennessä

Postin joulusesonki käynnistyy lähipäivinä toden teolla. Ensimmäiset kaukomaille suunnatut joulupostit pitää lähettää Euroopan ulkopuolelle tällä viikolla. Paketit ja joulutervehdykset ehtivät jouluksi perille, kun lähettäjä muistaa tärkeät lähettämiseen liittyvät päivämäärät ja kirjoittaa osoitetiedot oikein.

Ensimmäiset paketit postiin torstaina

Euroopan ulkopuolelle postitettavat joulupaketit pitää lähettää torstaihin 5.12. mennessä. Euroopan maihin lähetettävät paketit tulee postittaa viimeistään perjantaihin 13.12. mennessä. Ruotsiin, Tanskaan ja Norjaan lähettävien pakettien viimeinen postituspäivä on maanantai 16.12. Baltian maihin paketit ehtivät vielä keskiviikkona 18.12. postitettuina.

Ulkomaan joulutervehdykset kulkevat kahdessa eri luokassa

Ulkomaille lähetettävät joulutervehdykset voi postittaa kahdessa eri luokassa, joista Economy on edullisempi ja Priority nopeampi.

Economy-joulutervehdysten viimeiset lähetyspäivät

Priority-joulutervehdysten viimeiset lähetyspäivät

 Oikea osoite varmistaa perillemenon

Joulupostin perillemeno kannattaa varmistaa oikeilla osoitetiedoilla. Täsmällinen osoite koostuu:

1. Vastaanottajan etu- ja sukunimestä
2. Katuosoitteesta ja talon numerosta sekä rapun ja asunnon numerosta
3. Postinumerosta ja postitoimipaikasta suuraakkosin. Lisäksi kaikkiin ulkomaille meneviin lähetyksiin kirjoitetaan osoitemaan nimi aina suuraakkosilla.

Kirjekuoreen ja paketteihin tarvitaan lisäksi lähettäjän tiedot. Jos paketti lähetetään Postin pakettiautomaatista, lähetykseen tulee merkitä myös vastaanottajan puhelinnumero.

Pakkaa paketit oikein, vältä vaarallisia aineita

Postipakettia lähetettäessä kannattaa pakata lähetys niin, että se kestää koneellisen käsittelyn. Pelkkä joululahjapaperi ei anna lähetykselle riittävää suojaa. Posteissa on myynnissä useita erikokoisia pakkauksia joululahjojen oikeaan paketointiin.

Joulunakin on syytä muistaa, että postilähetyksinä ei saa lähettää vaaralliseksi luokiteltuja aineita tai esineitä. Tällaisia ovat monet ihan tavalliset kotitalouksissakin käytettävät tuotteet, kuten tulitikut, sädetikut, hajuvedet ja kynsilakat.

Myös älypuhelimien ja tablettitietokoneiden postitukselle on rajoituksia niissä käytettävien litium-akkujen takia. Ulkomaille niitä ei voi lähettää lainkaan, koska lentoteitse ei voida kuljettaa litiumia sisältäviä postilähetyksiä.

Lisätietoja vaarallisten aineiden postitusrajoituksista: www.posti.fi/hinnatjaohjeet/kielletytlahetykset.html

Eri mailla on omia rajoituksiaan postilähetysten sisällön suhteen, kannattaa siis tutustua myös maakohtaisiin tietoihin: www.posti.fi/hinnatjaohjeet/maatiedot/  

Postit auki myös viikonloppuisin ja iltaisin

Joulukiireiden aikaan on hyvä muistaa, että Postin palvelupisteet ovat laajasti auki, myös viikonloppuisin ja iltaisin. Paketit ja suurikokoiset kirjeet kannattaa hakea riittävän ajoissa ruuhkattomaan aikaan.

Verkkokaupan paketit voi ohjata itselle sopivaan palvelupisteeseen

Pakettien vastaanottamista helpottaa tänä jouluna myös Postin paketinohjauspalvelu, jonka avulla kuluttaja voi ohjata verkkokaupasta ja postimyyntiyrityksestä tilaamansa paketit itselle sopivaan Postin palvelupisteeseen, esimerkiksi työpaikan lähelle tai kauppareitin varrelle. Näitä palvelupisteitä ovat postit, yhteistyökumppanien ylläpitämät noutopisteet ja pakettiautomaatit. Palvelun voi ottaa käyttöön verkosta osoitteesta www.posti.fi/ohjaus.

Postin nettisivuilla joulupostin tietopaketti

Postin internetsivuille www.posti.fi/joulu on koottu tietopaketti joulupostiin liittyvistä päivämääristä ja joulukiireitä helpottavista palveluista sekä erilaisista jouluun liittyvistä tuotteista, mm. Joulupukin kirjeestä, Omakuvapostimerkistä ja Mobiilipostikortista. Mukana on myös jouluun liittyviä, päivittyviä askarteluvinkkejä.

Lisätietoja tiedotusvälineille: Itella MediaDesk, puh. 020 452 3366 (arkisin klo 9-16.30)