Itellan toimitusjohtaja Heikki Malinen: Huoli postialan työpaikoista on yhteinen

13.11.2013

Itellan toimitusjohtaja Heikki Malisen mukaan perinteisen postin jakelumäärien kiihtyvä lasku uhkaa Itellan kannattavuutta, jos rakenteita ei uudisteta ajoissa.  

- Huoli työpaikoista on yhteinen. Olen vakuuttunut, että Postin peruspalvelut ja työpaikat voidaan turvata myös tulevaisuudessa, mutta se edellyttää toimintojen selkeää tehostamista ja hallittua sopeutumista postialan rakennemurrokseen, korostaa Malinen.

Sähköisen viestinnän yleistyminen alkaa heijastua entistä selvemmin perinteisen postin jakelumääriin ja samalla Itellan tulokseen. Viestinvälitys-liiketoimintaryhmän tulos kolmannella vuosineljänneksellä heikkeni voimakkaasti edellisvuodesta ja koko konsernin tulos putosi tappiolliseksi.

Perinteisiä kirjeitä jaettiin tammi-syyskuussa 5 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten. Sanomalehtien jakelumäärä putosi 6 ja aikakauslehtien 7 prosenttia. Toistaiseksi puolet yrityskirjeistä sisältää vielä laskun, mutta yritysten siirtyessä sähköiseen laskutukseen, voi kirjepostin määrä puolittua vuosikymmenen loppuun mennessä. Myös uutiset luetaan yhä useammin verkosta tai tabletilta eikä kotiin tilatusta lehdestä.

- Tämä sama trendi on ollut pitkään käynnissä kaikissa EU-maissa ja esimerkiksi Tanskassa kirjepostin volyymit ovat jo pudonneet 56 prosenttia. Nyt lasku on kiihtynyt myös Suomessa, korostaa Itellan toimitusjohtaja Heikki Malinen.

Kasvua verkkokaupasta ja logistiikasta 

Malisen mukaan kirje- ja lehtipostin korvautuminen sähköisellä viestinnällä tarkoittaa, että Itellan pitää uudistaa omia rakenteitaan tulevina vuosina vastaamaan muuttunutta asiakaskäyttäytymistä.

- Liiketoiminnan muodostuessa tappiolliseksi yhtiön kyky rahoittaa muutosta ja rakentaa tulevaisuutta on uhattuna. Itellalla on suuria mahdollisuuksia mm. verkkokaupassa ja logistiikassa. Ne edellyttävät merkittäviä investointeja tuotantokoneistoon, palveluverkostoon, it-järjestelmiin ja osaamiseen. Kun yhtiön toiminta on taloudellisesti kestävällä pohjalla, on se samalla paras tapa turvata postin peruspalvelut, sanoo Malinen.

Postialan murros ja volyymilasku edellyttävät toiminnallisia muutoksia, joilla voi olla aikanaan myös henkilöstövaikutuksia. Tarkkoja vaikutuksia ei kuitenkaan voida vielä tässä vaiheessa ennakoida, vaan ne riippuvat monesta asiasta. Lajittelu - ja jakeluverkosto on rakennettu nykyisiä lähetysmääriä varten ja tulevaisuudessa pitää ratkaista, millaisilla palveluilla ja verkostolla vastataan tulevaisuuden kysyntään.

- Meillä on henkilöstöjärjestöjen kanssa yhteinen huoli siitä, miten alan tulevaisuus varmistetaan. On tärkeää toimia vastuullisesti ja hallitusti. Henkilöstövaikutuksiin etsitään yhteistyössä ratkaisumalleja, arvioi Malinen.

Palvelualojen työnantajat PALTA ja Posti- ja Logistiikka-alan Unioni PAU käyvät neuvotteluja viestinvälitys- ja logistiikka-alan uudesta työehtosopimuksesta. PAU on jättänyt lakkovaroituksia, joiden mukaan lakot koskisivat Pohjois-Suomen postinkulkua 19.-22.11, Naantalin alueen ja sieltä lähtevää postinjakelua 25.11. sekä Tampereen postikeskusta 26.-27.11.

Lisätietoja medialle:
Toimitusjohtaja Heikki Malinen
Itella MediaDesk, puh. 020 452 3366

Valokuvat ja logot
www.itella.fi/media

Itella on ensisijainen valintasi postin, logistiikan ja verkkokaupan palveluissa. Huolehdimme kaupankäynnin ja arjen sujuvuudesta 11 maassa. Liikevaihtomme 2012 oli 1 947 miljoonaa euroa. Palvelemme yritysasiakkaitamme Itella-nimellä ja kuluttajia Suomessa Posti-nimellä noin 27 500 ammattilaisen voimin. www.itella.fi