Itella Posti ostaa Hollannin Postilta koneellisesti luettujen osoitteiden tarkennustyön (päivitetty 30.4.2013)

10.04.2013

Itella Posti aloittaa yhteistyön Hollannin Postin kanssa postilähetyksissä olevien osoitteiden optiseen tulkintajärjestelmään liittyen. Muutos ei aiheuta irtisanomisia, vaan henkilöstö jatkaa työtä päätehtävissään postinkäsittelyssä.

Itella Postin uusimmat postinlajittelukoneet tunnistavat lähetysten päällä olevat osoitetiedot automaattisesti optisen tunnistusjärjestelmän avulla. Jos osoitteissa on virheellisyyksiä tai puutteita, niitä tarkennetaan jo lajitteluprosessin aikana, jotta lähetys saadaan vastaanottajalle normaalin aikataulun mukaisesti.

- Teknologian kehittymisen ja lähetysmäärien vähenemisen myötä tuotantohenkilöstömme tekemän osoitetarkennustyön eli ns. videokoodauksen tarve on jatkuvasti vähentynyt. Koodaus on postinlajittelun tukitoiminto ja koodausta tekevän henkilöstömme työajasta koodauksen osuus on ollut nyt joitakin prosentteja. Aloitamme kokeilun, jonka tarkoituksena on keskittää pirstaloitunut osaaminen asiaan erikoistuneelle palveluntarjoajalle ja näin tehostaa toimintaa. Henkilöstömme jatkaa työtään päätehtävässään postinkäsittelyssä, sanoo Palvelutuotannon johtaja Marko Toivari Itella Postista.

Kokeilu kestää noin puoli vuotta, jolloin koodauspalvelu ostetaan Hollannin Postin tytäryhtiöltä PostNL Shorelta. Yhtiö on erikoistunut optisten tulkintajärjestelmien käyttöön ja tarjoaa palveluja myös muille postialan yrityksille.

Yritysvastuu on osa Itellan strategiaa ja vastuutoiminnan keskeiset osa-alueet ja sitoumukset on määritelty Itellan yritysvastuun periaatteissa. Itella edellyttää myös yhteistyökumppaneiden noudattavan vastaavia toimintatapoja.

- Vaikka työ tehdään Suomen ulkopuolella, on meille ehdottoman tärkeää, että vastuuasiat ovat kunnossa, Toivari painottaa.

Lopullinen päätös palvelun jatkamisesta tehdään vasta kokeilujakson jälkeen, kun on varmuus, että myös kaikki laadulliset tavoitteet täyttyvät.

Neuvottelut henkilöstön kanssa päättyivät 30.4. ja kokeilu alkaa toukokuun lopussa 2013.

Kokeilun tarkoituksena on löytää ratkaisu, jolla voidaan osaltaan tehostaa toimintaa. Itellan hallitus on täsmentänyt Itella-konsernin taloudellisia tavoitteita ja Itella on käynnistänyt uuden toiminnantehostamisohjelman vuosille 2013-2014.

Videokoodaus:

Videokoodausta tehdään Itella Postin lajittelukeskuksissa Helsingissä ja Oulussa. Videokoodaus liittyy osoitteiden tunnistamiseen automaattisessa kirjeiden ja pakettien lajittelussa. Jos lajittelukoneen optinen tunnistus ei saa selvää lähetykseen kirjoitetusta osoitteesta, kuva lähetyksen päällä olevasta osoitteesta lähetetään videokoodauksen työasemalle, jossa operaattori täydentää kuvan perusteella osoitetiedon.  Tilanteesta riippuen videokoodaus on joko postinumero- tai katuosoitetasoista. Videokoodauksella tuotettu tai täydennetty osoitetieto välitetään takaisin lajittelukoneelle automaattista lajittelua varten, jotta lähetys puutteellisesta osoitteesta huolimatta saadaan vastaanottajalle normaalin aikataulun mukaisesti.

Lisätiedot medialle: Itella MediaDesk, puhelin 020 4523366 (ma-pe klo 8.30-16.30)