Itella myy Itella Pankin Säästöpankeille

18.03.2013

Itella Oyj myy Itella Pankki Oy:n koko osakekannan Säästöpankeille. Pankin omistuksen muutoksella ei ole vaikutuksia pankin asiakas- tai yhteistyösopimuksiin, vaan ne jatkuvat normaalisti. Itella Pankin henkilöstöön kuuluvat 29 työntekijää siirtyvät uuden omistajan hallinnoiman pankin palvelukseen vanhoina työntekijöinä.

Pankin toiminta ja palveluiden kehittäminen jatkuvat normaalisti. Säästöpankkiryhmä tarjoaa jatkossa Itellalle sen omissa palveluissa tarvittavat maksuliikenne- ja muut toiminnallisuudet alihankintana.

- Itella Pankin perustamisen alkuperäisenä tavoitteena oli kehittää maksamisen ratkaisuja nopeasti kasvavaa verkkokauppaa varten. Menestyminen pankkina edellyttäisi kuitenkin selkeää laajenemista tuotealueille, joilla ei ole synergiaa Itellan ydinliiketoiminnan kanssa. Siksi teimme päätöksen irtautua pankkiliiketoiminnasta. Säästöpankkiryhmä on oikea strateginen omistaja Itella Pankille ja kykenee vastuullisesti huolehtimaan organisaation ja henkilöstön kehittymisestä tulevaisuudessa, sanoo Itellan toimitusjohtaja Heikki Malinen.   

- Säästöpankkiryhmän vaihtoehtoina oli joko rakentaa oma keskusluottolaitospalvelunsa alusta alkaen tai ostaa toimiva pankki, jolla jo on nämä palvelut. Meille Itella Pankin ostaminen oli selvästi paras vaihtoehto. Juuri pankkiliiketoiminta on ydinosaamistamme, ja Säästöpankeilla on kykyä ja halua investoida siihen. Siksi on luontevaa, että me hoidamme Itellan pankkitoiminnot sen kumppanina, toteaa Säästöpankkiliiton toimitusjohtaja Pasi Kämäri.

Säästöpankkiryhmä aloittaa keskusluottolaitospalvelujensa tuottamisen itse viimeistään alkuvuodesta 2015. Nykyinen kumppani Aktia ilmoitti tammikuun 2013 lopussa, että keskusluottolaitospalvelujen tarjoaminen käy sille liian kalliiksi kiristyvän sääntelyn takia.

- Yrityskauppa on osoitus Säästöpankkiryhmän ketteryydestä turvata kilpailukykynsä ja valmiudesta kohdata tulevan sääntelyn haasteet, Kämäri sanoo.

Osapuolet eivät julkista kauppasummaa. Kaupan toteutuminen edellyttää Säästöpankkien hallintoelimien hyväksymistä.

Kaupan myötä Itella Pankin nimi vaihtuu. Pankin työnimi on Säästöpankkien Pankki Oy.

Tavoitteena on saattaa yrityskauppa päätökseen 30.4.2013 mennessä.

Lisätietoja

Itella:
Toimitusjohtaja Heikki Malinen, puh. 020 452 3366 (MediaDesk)

Säästöpankkiryhmä:
Säästöpankkiliiton toimitusjohtaja Pasi Kämäri, puh. (09) 5480 5240 ja 0500 688 222

Itella-konserni tarjoaa ratkaisuja tieto- ja tuotevirtojen hallintaan. Itella toimii viestinvälityksen, logistiikan ja taloushallinnon aloilla Euroopassa ja Venäjällä. Vuoden 2012 liikevaihto oli 1 947 miljoonaa euroa. Henkilöstömäärä on noin 27 500. Konserni palvelee yritysasiakkaitaan Itella-nimellä ja kuluttajia Suomessa Posti-nimellä. Lisätietoja osoitteessa www.itella.fi.

Säästöpankkiryhmään kuuluu 33 Säästöpankkia ja keskusjärjestö Säästöpankkiliitto. Omia konttoreita on 206, ja yhteistyön kautta asiakkailla on käytettävissään yhteensä lähes 400 konttoria, 200 palvelu- ja maksuautomaattia ja kaikki Suomen käteisautomaatit. Säästöpankkien päämääränä on edistää säästämistä ja asiakkaiden taloudellista hyvinvointia. Palvelun perusperiaatteita ovat asiakasläheisyys ja paikallisuus. Tavoitteena on jatkuva, kannattava kasvu ja vakavaraisuuden pitäminen turvatulla tasolla. Vuonna 2012 liikevoittoa kertyi 67,1 miljoonaa euroa, vakavaraisuus oli 22,1 % ja asiakasmäärä 588 500. www.saastopankki.fi