Hämeen linna esiintyy postimerkissä peilikuvana

23.10.2013

Hämeessä havahduttiin ihmettelemään Itella Postin tammikuussa julkaistavissa, suomalaisia linnoja kuvaavissa postimerkeissä kuvattua Hämeen linnaa. Postimerkissä Hämeen linna esiintyy peilikuvana.
 
Vanhat linnat -postimerkkivihkossa linnat on kuvattu graafikko Erik Bruunin taidokkaina piirroksina. Taiteilija sai Hämeen linnasta taustamateriaaliksi valokuvasta otetun suurennoksen Museoviraston kuva-arkistosta. Kuvausvaiheessa ei ole valitettavasti huomattu, että dian originaali oli ollut väärinpäin. Tämä sattumus tuo linnamerkin tarinaan lisäjuonen, joka ymmärrettävästi puhuttaa paikkakunnalla.
 
Postimerkkien keräilijöille huutokauppoja järjestävän Suomen Filateliapalvelun toimitusjohtajan Tatu Untisen mielestä sattumus ei vähennä merkin visuaalista arvoa.
 
– Tämä erikoisuus on keräilijälle hauska yksityiskohta. Merkki on taideteos pienoiskoossa, ja on katsojan silmässä, miten kuva miellyttää. Koska kaikki Hämeen linna -merkit ovat samanlaisia, ei tästä kuitenkaan tule samanlaista haluttua harvinaisuutta keräilijöiden keskuudessa kuin esimerkiksi vuonna 1930 Suomessa julkaistusta Zeppeliini-merkistä, jossa pieneen erään merkkejä oli painettu väärä vuosiluku, Untinen kertoo.
 
Hämeen linnasta on julkaistu postimerkkejä aiemmin, joten tämä merkkiuutuus ainakin eroaa niistä. Itella Postin tuotepäällikkö Tommi Kantola on pahoillaan merkin kohdalle sattuneesta tapauksesta, vaikka merkit itsenäisinä taideteoksina ovatkin erittäin onnistuneita.
 
– Suunnittelija teki työnsä tilauksen mukaan ja Museovirastolta saamistaan taustamateriaaleista. Museovirasto on toiminut hyvänä yhteistyökumppanina tässä suunnitteluprosessissa.  Olemme erittäin tyytyväisiä komeisiin linnamerkkeihin ja pieteetillä tehtyyn piirrosjälkeen. Kaikki merkit ovat säväyttäviä, myös Hämeen linna peilikuvana, Kantola sanoo.
 
Vanhat linnat –postimerkkivihko tulee myyntiin 20.1.2014.


Lisätietoja tiedotusvälineille:
Itella MediaDesk, puh. 020 452 3366 (ma–pe klo 8.30–16.30)