Alkuvuoden 2014 postimerkit juhlistavat Tove Janssonia ja vanhoja linnoja

16.10.2013

Tammi-toukokuussa yhteensä 12 uutta postimerkkijulkaisua

Itella Posti Oy julkaisee tammi-toukokuussa 2014 kaksitoista uutta postimerkkijulkaisua, joissa on yhteensä 36 erilaista kuva-aihetta. Alkuvuoden merkit juhlistavat mm. Tove Janssonin satavuotissyntymäpäivää, vanhoja suomalaisia linnoja, Finnjet-autolauttaa, suomalaisia kansallissoittimia ja Linnansaaren kansallispuistoa. Merkkien aiheista löytyy lisäksi lumiukkoja, nalleja, pupuja, hedelmiä ja kukkia. Merkkien suunnittelijoina on Erik Bruunin kaltaisia kokeneita graafikoita ja kolme uutta nimeä. 

Tammikuussa kuusi linnaa, kaksi lumiukkoa ja monta nallea

Merkkivuosi alkaa 20. tammikuuta vanhoja suomalaisia linnoja esittelevällä postimerkkivihkolla, jonka suunnittelusta vastaa yksi Suomen arvostetuimmista graafikoista, Erik Bruun. Hän on suurelle yleisölle tuttu suunnittelija muun muassa lukuisista aiemmista postimerkeistä, Suomen viimeisestä markkasetelisarjasta sekä suosituista luonto- ja mainosjulisteista.

Vanhat linnat -postimerkkivihkossa on kuusi 1. luokan postimerkkiä, jotka kuvaavat Suomenlinnaa, Hämeen linnaa, Raaseporin linnaa, Kasteholmaa, Olavinlinnaa ja Turun linnaa. Vanhat linnat olivat aikanaan strategisesti merkittäviä rakennuksia Suomen puolustuksen ja kauppapolitiikan kannalta. Nykyisin linnat ovat maamme tärkeimpiä kulttuuriperintö- ja nähtävyyskohteita.

Tammikuussa julkaistaan myös ystävänpäiväpostimerkit, jotka ovat saaneet tänä vuonna kuva-aiheekseen nallekarhut. Kuuden 1. luokan postimerkin Nalleystävät-arkissa kuvataan hellyttäviä nalleja puuhailemassa ystävyyteen ja toisen muistamiseen liittyvien asioiden parissa. Ensimmäiset postimerkkinsä kuvittanut kemiläinen Henna Takkinen tuntee aiheensa perinpohjin ja kutsuukin itseään nallekuvataiteiljaksi. Takkinen haluaa välittää merkeillään nallemaailman universaalia rauhaa, rakkautta ja välittämistä. Nalleystävät- postimerkin taitosta vastaa niinikään kemiläinen Markku Kyröläinen.

Tammikuun kolmas postimerkkijulkaisu soveltuu hyvin erilaisiin talvisiin tervehdyksiin. Palkittu kuvittaja Janne Harju on kuvannut postimerkkiin kaksi lumiukkoa, jotka ihailevat kevyessä lumisateessa pimenevän illan kirkasta iltatähteä. 1. luokan Lumiukot-postimerkki julkaistaan kätevässä 10 kappaleen taitettavassa tarra-arkissa.

 Tove Jansson oli muutakin kuin muumit 

Tammikuun viimeisenä päivänä kunnioitetaan postimerkillä kuvataiteilija ja kirjailija Tove Janssonin (1914-2001) syntymän satavuotisjuhlaa. Muumeista maailmalla tunnettu Tove Jansson oli monipuolinen kuvataiteilija, joka teki uransa aikana paljon maalauksia, grafiikkaa ja useita julkisia töitä. Muumikirjojen lisäksi hän sai tunnustusta kirjoittamistaan novelleista ja romaaneista. 

Useita postimerkkejä suunnitellut graafikko Klaus Welp haluaa esitellä Tove Jansson 100 vuotta -postimerkissä monipuolisesti kohteensa eri puolia.  Kahden 1. luokan postimerkin arkissa on kuvattu muun muassa saaristoa, jossa Jansson vietti paljon aikaa lapsuudestaan lähtien. Arkissa on mukana myös juhlavuoden tunnus Tove 100

Maaliskuun merkit pääsiäiseen, onnitteluihin ja isompiin postituksiin 

Itella Posti Oy julkaisee 3. maaliskuuta perinteisen pääsiäispostimerkin, jonka kuva-aiheena on kaniksi pukeutunut pirteä pikkutyttö ympärillään pääsiäismunia ja keväisiä kukkia. Pääsiäispostimerkit on suunnitellut Ruotsissa asuva kuvataiteilija Päivi Unenge. 1. luokan Pääsiäisyllätys-postimerkki julkaistaan 10 kappaleen tarra-arkilla.

Kevään onnitteluita ajatellen Itella Posti Oy julkaisee viisi 1. luokan postimerkkiä, jotka on suunnitellut varmalla otteellaan yksi Suomen tunnetuimpia postikorttitaiteilijoita, Kaarina Toivanen. Hän on tuttu muun muassa toissajoulun tonttupostimerkeistä ja tämän vuoden maaliskuussa ilmestyneestä Ruusut-postimerkistä.

Vuoden 2014 rullapostimerkit saavat aiheensa hedelmistä. Puutarhan hedelmiä -postimerkkeihin on kuvattu kolme Suomessa kasvatettavaa raikasta hedelmää: päärynä, omena ja kirsikka. Kuvittaja Ossi Hiekkala on piirtänyt merkkeihin hedelmien lisäksi myös kukintoja. Postimerkkien taitosta vastaa Heikki Sallinen. Rullapostimerkkilaatikossa on yhteensä sata 2. luokan postimerkkiä, jotka soveltuvat hyvin isompiin postituksiin. Hedelmämerkit jatkavat Ossi Hiekkalan kuvittamaa Puutarhan antimet -sarjaa, jonka aloitti tämän vuoden maaliskuussa julkaistu puutarhamarjoja kuvaava rullapostimerkki.

Legendaarinen Finnjet saa oman postimerkin 

17. maaliskuuta Itella Posti Oy päättää yhteispohjoismaisen Merellinen Pohjola -sarjan pienoisarkilla, jonka kaksi postimerkkiä kuvaavat legendaarista autolautta Finnjetiä, joka liikennöi Helsingin ja Travemünden välillä vuosina 1977-2008. Se oli aikoinaan maailman suurin matkustaja-autolautta monilla eri mittareilla - muun muassa paino, pituus, kapasiteetti, nopeus, teho - mitattuna. 

Postimerkin suunnitellut graafikko Klaus Welp on syvännyt postimerkkiarkkiin myös lapsuudenaikaisen valokuvan, jossa hän nauttii merimatkasta Saksaan laivan kannella isänsä, äitinsä ja veljensä kanssa. Klaus Welp on itse kuvassa kolmivuotias.  

Toukokuun merkeissä soivat haitari ja kannel 

Toukokuun 5. päivä julkaistavien vuoden 2014 EUROPA-postimerkkien teemana on kansallissoittimet. Uusi postimerkkisuunnittelija Sanna Mander on valinnut merkkien kuva-aiheeksi kaksi perisuomalaista instrumenttia, haitarin ja kanteleen. Kansanmusiikin ystäväksi tunnustautuva Mander käsittelee postimerkeissään perinteistä aihetta modernisti ja persoonallisesti. Europa: Kansallissoittimet -tarra-arkissa on kymmenen 1. luokan postimerkkiä.

Toinen toukokuun uusi postimerkkisuunnittelija on Janne Gröning, joka on valokuvannut kuuteen postimerkkiin perinteisiä kesämaisemakuvia. Postimerkkien kuva-aiheissa on auringonlaskuja, järvi- ja merimaisemia, peltoja ja metsiä. 1. luokan Suvi suloinen julkaistaan kätevässä luottokortin kokoisessa taiteltavassa tarravihkossa. Vihkossa ovat mukana myös Priority-tarrat. Suvi suloinen -postimerkkien graafisesta suunnittelusta vastaa Tero Jämsä.

Toukokuussa julkaistaan kansallispuistoja esittelevän merkkisarjan viides ja viimeinen merkki. Merkin aiheena on vuonna 1956 perustettu Linnansaaren kansallispuisto, joka suojelee Saimaan arvokasta järvisaaristoluontoa ja kaunista maisemaa. Linnansaari on saimaannorpan parhaita elinalueita ja myös alueen sääksikanta on Suomen tiheimpiä. Teemu Ollikaisen suunnittelema 1. luokan Linnansaaren kansallispuisto -postimerkki julkaistaan 10 kappaleen tarravihkossa.

Kevääseen kuuluu myös kukkapostimerkki, joka esittää tällä kertaa orvokkia. Leena Airikkalan kuvittama 1. luokan Orvokkikimppu-postimerkki julkaistaan kymmenen postimerkin arkissa. Kasviaiheet ovat Airikkalalle tuttuja. Hänen suunnittelemansa Omenankukka-postimerkki valittiin vuonna 2005 Suomen kauneimmaksi postimerkiksi.  

Lisätietoja

Itella Posti Oy 

Itella Viestintä

Kuvamateriaalia tiedotusvälineiden käyttöön

Postimerkkien julkaisuohjelma tammi-toukokuu 2014 (PDF)

Tutustu Postin verkkokaupassa kaikkiin myynnissä oleviin postimerkkeihin:
www.posti.fi/ostoksille