Vuoden ensimmäisillä postimerkeillä juhlistetaan designpääkaupunkia, Schjerfbeckiä, saamelaiskulttuuria ja ystävänpäivää

09.01.2012

Postimerkkivuosi 2012 käynnistyy neljän julkaisun sarjalla 23. tammikuuta. Postimerkeillä juhlistetaan Word Design Capital Helsinki 2012 -hanketta, Helene Schjerfbeckin 150-vuotissyntymäpäivää ja upouutta saamelaiskeskus Sajosta Inarissa. Tammikuun postimerkkisarjaa täydentää perinteinen ystävänpäiväjulkaisu.

Seitsemän uutta suunnittelijaa

Designpääkaupunkivuotta juhlistava Future City -postimerkkivihko esittelee seitsemän uutta postimerkkisuunnittelijaa, jotka palkittiin keväällä 2011 internetissä järjestetyssä kaikille avoimessa suunnittelukilpailussa. Suuren suosion saavuttaneeseen kilpailuun jätettiin yhteensä 1 422 työtä, joista tuomaristo ja suuri yleisö valitsivat postimerkkivihkoon kahdeksan työtä.

Kilpailun voittajien joukossa on graafisen suunnittelun ammattilaisia ja harrastelijoita sekä kaksi lasta. Kilpailussa palkitut kahdeksan työtä olivat:

  • graafisen suunnittelijan Chloe Chapeaublancin Future City,
  • helsinkiläisen tekstiilitaiteen maisteriopiskelijan Sini Henttosen Onnela,
  • tamperelaisen tekstiilisuunnittelijan Katja Hynnisen Citykani,
  • helsinkiläisen koululaisen Daniel Kallströmin Kaupungin liike,
  • lahtelaisen graafisen suunnittelijan Ville Korhosen Asenne,
  • 6-vuotiaan espoolaisen Elias Ollilan Tulevaisuus rohkeana (kuvassa) sekä
  • helsinkiläisen freelancer-graafikko Varpu Kankaan kaksi työtä Color Power ja Mix
  

Suunnittelukilpailuun jätettiin yllättävän paljon luontoaiheisia töitä. Katja Hynninen halusi kuvata Citykani-postimerkillään nimenomaan kaupunkioloihin sopeutuvaa eläintä. - Kani hyödyntää tehokkaasti tarjolla olevaa tilaa, herättää runsaasti keskustelua ja sulautuu ennen pitkää osaksi arkista maisemaa, Hynninen kertoo.

Kaikkiin kilpailuun osallistuneisiin töihin voi tutustua kilpailusivustolla: www.futurecity.fi.

Suunnittelutoimisto Kokoro & Moi on viimeistellyt palkitut kilpailutyöt postimerkeiksi. Näyttävä kahdeksansivuinen postimerkkivihko esittelee uusien merkkien lisäksi designpääkaupunkivuotta ja sopii hyvin lahjaksi ja muistoksi.

Schjerfbeckin neljä teosta postimerkkiin

Taiteilija Helene Schjerfbeckin (1862–1946) syntymästä on vuonna 2012 kulunut 150 vuotta. Juhlan kunniaksi julkaistavassa, Teresa Moorhousen suunnittelemassa, neljän merkin tarravihkossa esitellään hänen teoksiaan. Vihkon kannen ja yhden merkin aiheena on Schjerfbeckin kuuluisaan omakuvasarjaan kuuluva Mustataustainen omakuva vuodelta 1915.

Kansakoulutyttö II vuodelta 1908 edustaa taiteilijan modernistista tyyliä, jossa yksityiskohtia pelkistämällä korostetaan haluttua vaikutusta. Vihreät omenat ja samppanjalasi vuodelta 1934 on teos, jossa näkyy Schjerfbeckin tarkka sommittelun ja väriharmonian hallinta. Kivipiirros Silkkikenkä vuodelta 1938 esittelee taiteilijan yhtä vuosikymmeniä jatkunutta keskeistä teemaa, tanssiaiskenkiä

Merkkien taustalle on kuvattu portaikko Ateneumin taidemuseosta, jossa järjestetään 1.6.–14.10.2012 Schjerfbeckin tuotantoa kuvaava näyttely.

Saamelaiskulttuuri saa oman keskuksen ja postimerkin

Saamelaiskulttuuria juhlistetaan neljän merkin pienoisarkilla, joka on saanut erikoisen muotonsa 9.1.2012 Inariin avattavan uuden saamelaiskulttuurikeskus Sajoksen pohjapiirroksesta. Juutuanjoen rannalla sijaitseva Sajos on jatkossa Suomen saamelaisten hallinnon ja kulttuurin keskus, jossa voidaan järjestää tapahtumia, kongresseja ja kokouksia.

Saamelaiskulttuuria-merkkiarkin kuvitus on saamelaistaiteilija Merja Aletta Ranttilan käsialaa. Arkin taitosta vastaa lappilainen Markku Virtanen.

Tarrapostimerkkien muodot mukailevat tunturien muotoja. Noitarumpukuvioituun merkkiarkkiin on kuvattu mm. saamelaisen äitijumalattaren kolme tytärtä, porokylä ja laavuja.

   

Kuusi symbolia ystävyydelle

Tämänvuotiset ystävänpäiväpostimerkit on suunnitellut Ruotsissa asuva suomalainen kuvittaja Päivi Unenge. Kuuden merkin Sydän ystävälle -tarrapienoisarkin kuva-aiheissa vilahtelevat pikkutytöt, linnut, saippuakuplat, lemmikit ja pääosassa ovat tietysti sydämet.

- Sydän symboloi ystävyyttä, oli kyse sitten kaverien välisestä ystävyydestä tai rakkaudesta. Ystävyys on elintärkeää ja ystävät kantavat kaikki ilot ja surut. Toivon, että nämä iloiset ja värikkäät merkit tuovat pimeän talven keskellä piristystä ihmisille, kertoo taiteilija Päivi Unenge itse. 

Lisätietoja:

Tekniset tiedot 23.1.2012 ilmestyvistä postimerkeistä (pdf)

Sámekulturguovddáš Sajos oažžu iežas poastamearkka (pdf)

Itella Posti Oy

sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@posti.fi

Itella Viestintä

Kuvamateriaalia tiedotusvälineiden käyttöön


Word Design Capital Helsinki 2012 -hankkeen Future City -postimerkkejä.Taiteilija Helene Schjerfbeckin syntymästä on vuonna 2012 kulunut 150 vuotta,
kuvassa juhlan kunniaksi julkaistujen merkkien FDC-kuori.


14.2. ystävä saa sydämellistä postia.