Verkkokauppa rikkonee tänä jouluna myyntiennätykset

14.12.2012

Verkkokauppa rikkonee tänä jouluna kaikki aiempien vuosien myyntiennätykset. Itellan Logistiikkakeskuksen pakettimäärät ovat kuluneella viikolla olleet selkeästi viime vuotta suuremmat. Jo viime vuonna nähtiin asiakkaiden aiempaa innokkaampi ryntäys verkkokauppaan jouluostoksille.

-Viime joulu oli verkkokaupalle selkeä läpimurto. Nyt näyttää siltä, että kasvu jatkuu kohti joulua. Vielä on useita päiviä aikaa tilata ja lähettää paketteja, joten todelliset kasvuvolyymit ovat selvillä vasta joulun aikaan, mutta ennuste on tällä hetkellä nousujohteinen, sanoo Itella Postin pakettipalveluiden johtaja Aku Happo.

Koko kuluneen vuoden aikana verkkokaupan kasvu on ollut nopeaa, joten ostoryntäystä jouluksi osattiin ennakoida. Ennen joulua Itella teetti tutkimuksen, jossa yli puolet suomalaisista ilmoitti aikeekseen ostaa joululahjat verkosta. Itella varautui verkkokaupan suosion aiheuttamiin jouluruuhkiin muun muassa palkkaamalla ennätykselliset 3400 kausiapulaista. Jouluruuhkaa helpotetaan myös myymälöiden pidennetyillä aukioloajoilla ja erilaisilla poikkeusjärjestelyillä.

-Pyydämme asiakkailtamme kärsivällisyyttä ja pahoittelemme sitä, että postit ovat ajoittain ruuhkautuneet. Meille on tärkeää, että kaikki asiakkaamme saavat pakettinsa perille jouluksi, ja siksi olemme tällä viikolla muun muassa aloittaneet pakettien kotiinkuljetukset useilla paikkakunnilla, Aku Happo kertoo.

Verkkokaupan kasvu on näkynyt Itella toiminnassa tasaisesti noin kymmenen vuoden ajan. Tämän vuoden aikana Itella on myös voimakkaasti laajentanut palvelupisteverkostoaan vastaamaan asiakkaiden muuttuviin tarpeisiin. Verkkokaupan kasvuun on vastattu avaamalla runsaasti uusia pakettiautomaatteja ja noutopisteitä. Lisäksi Itella Posti tarjoaa kuluttajille uutta ilmaista paketinohjauspalvelua, jonka avulla verkosta tilatut paketit voi ohjata itselleen sopivaan palvelupisteeseen.

Itellan tutkimuksen mukaan verkkokaupan kasvavaa suosiota selittävät erityisesti helppo asiointi, mahdollisuus tutustua tuotteisiin ilman ruuhkaa, kattavat valikoimat ja joustavat aukioloajat. Reilusti yli puolet vastaajista sanoi verkkokaupassa asioimisen vähentävän jouluun liittyvää kiirettä ja stressiä.