Toukokuun postimerkeissä matkailua, urheilua ja luontoaiheita

23.04.2012

Toukokuun 7. päivä julkaistaan viisi postimerkkijulkaisua, joissa on yhteensä kymmenen uutta 1. luokan postimerkkiä. Kuva-aiheet liittyvät muun muassa nostalgiseen matkailuun ja vammaisurheiluun. Luontoaiheita toukokuun merkeissä edustavat kansallispuisto, pilvet ja kukka.

Vanhat suomalaiset matkailujulisteet pääsevät postimerkkeihin kymmenen postimerkin Visit Finland -tarra-arkissa, joka on Johannes Ekholmin suunnittelema. Nostalgisten postimerkkien kaksi matkailujulistetta ovat alunperin 1930-luvulta. Saimaa-juliste vuodelta 1939 on Paul Söderströmin ja Göran Englundin käsialaa. Hanko-aiheisen julisteen tekijät ovat tuntemattomia.

Visit Finland -postimerkit julkaistaan Europa-sarjassa, johon jokainen eurooppalainen postihallinto on saanut valita omat merkkiaiheensa. Postimerkeissä olevat julisteet on julkaistu myös suositussa Come to Finland -kirjassa.

Vammaisurheilumerkeissä mitalitoivoja

Maailmalla menestyneet suomalaiset vammaisurheilijat saavat oman postimerkin. Vammaisurheilu-pienoisarkin kahteen postimerkkiin on kuvattu pyörätuolikelauksen ME-mies, maailmanmestari ja paralympiavoittaja Leo-Pekka Tähti ja MM-kilpailuissa pistesijoille yltänyt jousiampuja Saana-Maria Sinisalo. Molemmat merkkeihin kuvatut urheilijat ovat mitalitoivoja ensi kesän paralympialaisissa Lontoossa.
 
Klaus Welpin suunnitteleman pienoisarkin kuva-aiheina on postimerkkien lisäksi muita menestyneitä vammaisurheilijoita. Pienoisarkkiin tulee sokeainkirjoituksella teksti ’vammaisurheilu’ suomeksi ja ruotsiksi sekä 1. luokasta kertovat merkinnät.

Esittelyvuorossa Selkämeren kansallispuisto

Suomalaisia kansallispuistoja esittelevien merkkien sarjassa on vuorossa Selkämeren kansallispuisto, josta Teemu Ollikainen on suunnitellut 10 merkin tarra-arkin.

Selkämeren kansallispuiston saaristo on lajistoltaan runsas ja tärkeä muuttolintujen levähdyspaikka. Miljööltään kansallispuisto on askeettisen kaunis, karu ja kivinen.  Rauman ja Porin edustalla sijaitsevasta Selkämeren kansallispuistosta 98 prosenttia on vedenpinnan alla, mikä näkyy myös postimerkissä, jonka kuva-aiheesta noin puolet on vesirajan yläpuolella ja puolet alapuolella.

Rullapostimerkeissä kolme pilvityyppiä

Toukokuussa tulee myyntiin myös sadan kappaleen rullissa myytävät postimerkit, joiden kuva-aiheina on kolme erilaista pilvityyppiä: mantelimainen hahtuvapilvi, utuinen sumupilvi ja säikeinen ukkospilvi.

Vastavalon valokuviin perustuvat merkit ovat Timo Berryn suunnittelemia. Pilviä-postimerkkien pinnalle on tehty kuultolakkauksella merkinnät (piktogrammit) pilvityypeistä, pilvien määrästä sekä säätyypeistä.

Auringonkukka sopii kesäkortteihin

Auringonkukka saa oman postimerkin, kun toukokuussa julkaistaan Ossi Hiekkalan kuvittama 10 kappaleen tarra-arkki, jonka postimerkkeihin on kuvattu kaksi erilaista auringonkukkaa. Postimerkkien luonnosmainen graafinen toteutus korostaa kukkien värejä ja nostaa ne näyttävästi esiin merkkien taustasta. Auringonkukka-postimerkki sopii hyvin kaikkiin kesän kortteihin ja muistamisiin.

Lisätietoja:

Tekniset tiedot 7.5.2012 ilmestyvistä postimerkeistä (pdf)

Itella Posti Oy

Itella Viestintä

Kuvamateriaalia tiedotusvälineiden käyttöön


Visit Finland -merkit ovat osa Europa-sarjaa.


Auringonkukka-postimerkki sopii hyvin kesän kortteihin.

 
Vammaisurheilu-merkkiin kuvatut Leo-Pekka Tähti ja Saana-Maria Sinisalo 
ovat mitalitoivoja ensi kesän paralympialaisissa Lontoossa.


Selkämeren kansallispuistosta 98 prosenttia on vedenpinnan alla, mikä näkyy
myös postimerkissä ja ensipäiväkuoressa.