Postille 500 uutta palvelupistettä lähivuosina

20.01.2012

Eri puolella Suomea olevien palvelupisteiden määrä kasvaa 1500:aan

 

Itella Posti uudistaa palvelupisteverkostoaan. Erilaisten palvelupisteiden määrää on suunniteltu lisättäväksi 1000:sta noin 500:lla vuoteen 2016 mennessä, jolloin Postin palvelupisteitä on yhteensä noin 1500. Asiakkaan valintamahdollisuuksia tulee lisäämään myös kotiosoitesidonnaisuuden poistuminen pakettien kulun ohjauksesta. 

- Olemme siirtymässä uudenlaiseen aikakauteen Postin asiointipalvelujen osalta. Juuri nyt elämme murrosvaihetta. Ihmisten ajankäyttö ja liikkuvuus muuttuvat, sähköiset palvelukanavat ja verkkokauppa kasvattavat suosiotaan. Asiakkailta saatu palaute kertoo, että myös Postin palveluilta halutaan uutta, sanoo johtaja Petri Aaltonen Itella Postista.

Asiointimuutosten taustalla viestinnän sähköistyminen ja verkkokaupan kasvu

Postilaki määrittelee, että postitoimipisteen tulee sijaita kohtuullisen matkan päässä postinsaajan vakituisesta asunnosta, laki ei kuitenkaan määrittele tarkkaa matkaa.

- Palvelujen saatavuutta pitää tarkastella myös asiakkaidemme asiointikäyttäytymisen ja uusien tarpeiden pohjalta. Voimme tarjota halutut palvelut aiempaa paremmin ja joustavammin tuomalla perinteisten postitoimipisteiden rinnalle myös uudentyyppisiä ratkaisuja. Tällä kokonaisuudella saavutamme hyvän palvelun myös kustannustehokkaasti. Yhteiskunnan kannalta olisi tärkeää, että palvelut voitaisiin tuottaa jatkossakin ilman verovaroja, sanoo Petri Aaltonen.

Postin asiakkaiden asiointimuutosten ja palvelutarpeiden taustalla ovat yleinen viestinnän sähköistyminen ja kuluttajien tekemien verkkokauppaostosten voimakas kasvu.

- Kirjeiden lähettäminen vähenee sähköisen viestinnän kasvaessa, mutta postitettavan tavaran määrä lisääntyy. Postissa asioinnista keskimäärin 80 % on pakettien noutamista. Ihmiset haluavat vaivattoman, turvallisen ja hinnaltaan sopivan tavan ottaa vastaan verkkokaupasta ostettuja paketteja. Haluamme olla paras vaihtoehto myös verkkokauppiaille niin palvelun laadun kuin hinnankin osalta. Kilpailu verkkokaupan markkinoilla on kovaa, mutta uudistumalla markkinoiden mukana uskomme säilyttävämme ykköspaikkamme, sanoo Petri Aaltonen.

Palveluja muokataan samaan aikaan kolmesta suunnasta

Itella Postin palveluja muokataan samaan aikaan kolmesta suunnasta: Postin palvelupisteverkostoa uudistetaan ja palvelupisteiden määrää lisätään, tarjolle tulee aivan uusia sähköisiä palveluratkaisuja ja asiakkaiden mahdollisuutta ohjata omien postiensa kulkua lisätään, kun postikulun ohjausjärjestelmiin tehdään muutoksia kotiosoitesidonnaisuuden osalta.

Palvelupisteverkoston uudistamisessa kustannuksiltaan kevyempiä Postin noutopisteitä ja SmartPOST-pakettiautomaatteja tulee runsaasti lisää eri puolille Suomea. Niiden tarkempi sijainti selviää myöhemmin.

Myös yhteistyö palveluyritysten kanssa laajenee. Palveluyritysten yhteydessä toimivista Postin myyntipisteistä on pitkältä ajalta hyviä kokemuksia ja myös asiakkaat ovat olleet tyytyväisiä palveluun erityisesti aukioloaikojen osalta.

Postinkulun ohjaus perustuu nykyisin postinsaajan kotiosoitteeseen. Paketit ja muut luovutustilanteessa kuittausta vaativat lähetykset ohjataan kotiosoitteen mukaiseen ns. kotipostiin, josta ne ovat noudettavissa.

- Asiakkaamme voivat tulevaisuudessa itse päättää, mistä haluavat pakettinsa milloinkin noutaa. Jo nyt paketin voi tilata kotiin asti tai sen voi ohjata kotipostin sijaan SmartPOST-pakettiautomaattiin, kun lähettäjä on valinnut sen yhdeksi palvelukanavaksi.  Haluamme laajentaa ohjausmahdollisuuden koskemaan myös kaikkia posteja, lupaa Petri Aaltonen.

Postin maankattavaan palvelupisteverkostoon kuuluu tällä hetkellä 132 Postin myymälää, lähes 850 Postin myyntipistettä, 50 SmartPOST-pakettiautomaattia ja 11 Postin noutopistettä. Postimerkkejä myy lähes 3500 jälleenmyyjää. Postin keltaisia ja sinisiä kirjelaatikoita on yli 7000. Verkoston palveluihin kuuluvat myös kotiinkuljetus ja ns. noutomerkkipalvelu.

 

Lisätiedot tiedotusvälineille:

Itella MediaDesk puh. 020 452 3366 (ma-pe klo 8.30-16.30)