Muutoksia kirjeiden postimaksuihin elokuun alussa

27.06.2012

Osa postimaksuista muuttuu 1. elokuuta 2012, kun 1. luokan postimerkin hinta nousee 80 senttiin (ennen 75 senttiä) ja 2. luokan postimerkin hinta 70 senttiin (ennen 60 senttiä). Suomalaiset kotitaloudet käyttävät korttien, kirjeiden ja pakettien lähettämiseen yhteensä keskimäärin hieman alle 30 euroa vuodessa, joten vuositasolla korotus kotitaloutta kohti on 1,5-2 euroa. Hinnanmuutos ei koske kotimaan pakettien hintoja eikä yritysten maksamia postimaksuja.

-Lähetyksistä Itellalle aiheutuvat kustannukset ovat erilaisia eri paikoissa. Syrjäseuduilla kustannukset voivat olla jopa kymmenkertaisia kaupunkeihin verrattuna. Itella Postille on kuitenkin tärkeää tarjota kuluttajille tasahintaiset postipalvelut kaikkialla Suomessa. Postimaksu on sama, asuupa lähettäjä Hangossa, Helsingissä, Sodankylässä tai Turun saaristossa, sanoo johtaja Petri Aaltonen Itella Postista.

Paineita hinnankorotuksiin aiheuttavat vähenevä kirjepostin määrä sekä yleinen kustannusten nousu. Sekä yritysten että kuluttajien lähettämien osoitteellisten kirjeiden määrä on vähentynyt 3 - 5 %:n vuosivauhtia. Yksittäisen lähetyksen hinta kallistuu koko ajan, kun jaettavaa postia on aiempaa vähemmän. Hintoja on nostettava Itella Postin tekemistä, merkittävistä kustannuksia alentavista toimista huolimatta. Vain kannattava toiminta mahdollistaa palvelut kaikkialla Suomessa ilman yhteiskunnan tukea.

 Uusi hinnasto löytyy täältä: www.posti.fi/hinnat