Kaukomaiden joulupostit liikkeelle tällä viikolla

03.12.2012

Postin joulusesonki on hyvässä vauhdissa. Ensimmäisten joulupakettien postituksen takaraja on perjantaina 7.12. Tuolloin on postitettava kaikki Euroopan ulkopuolelle lähtevät paketit. Euroopan maihin lähtevät paketit on postitettava viimeistään 13.12., Pohjoismaihin ja Baltian maihin paketit ehtivät jouluksi vielä 17.12. postitettuna.

Postipaketti on edullinen ja luotettava tapa muistaa läheisiä. Itella Postin logistiikkakeskuksessa käsiteltiin viime vuonna joulun alla parhaimmillaan 200 000 pakettia päivässä, kun keskimääräinen pakettimäärä muulloin oli 115 000 pakettia päivässä. Tämänvuotisesta pakettisesongista odotetaan vähintään yhtä vilkasta ja siihen on Postissa varauduttu muun muassa palkkaamalla ennätysmäärä jouluapulaisia. Suomesta lähetetään eniten paketteja Ruotsiin mutta myös muut Pohjoismaat, Saksa, Iso-Britannia, Yhdysvallat ja Viro ovat ulkomaanpostitusten kärkimaita.

Ulkomaan joulukorttien aikataulu riippuu siitä, postitetaanko ne Priority- vai Economy-luokassa. Priority-luokassa viimeinen lähetyspäivä Pohjoismaihin on 18.12., muualle Eurooppaan 17.12., Kanadaan ja Yhdysvaltoihin 14.12. ja muihin maihin 12.12. Mikäli halutaan käyttää edullisempaa ja kulkunopeudeltaan hitaampaa Economy-luokkaa, on ensimmäiset kaukomaiden (Yhdysvallat, Kanada ja muut maat Euroopan ulkopuolella) kortit muistettava laittaa postiin viimeistään perjantaina 7.12. Viimeinen lähetyspäivä Eurooppaan on 13.12. ja Pohjoismaihin 14.12. 

Kaikissa joulutervehdyksissä niin korteissa kuin paketeissakin kannattaa muistaa että ajoissa lähettäminen ja oikea osoite varmistavat lähetyksen perillemenon jouluksi. Täsmällisiin osoitetietoihin kuuluvat vastaanottajan nimitiedot, kadun nimi, kiinteistön numero, mahdollinen rappu ja oven numero, postinumero sekä postitoimipaikan nimi. Paketin lähettämisessä on tärkeä muistaa, että lähetys on pakattu niin, että se kestää koneellisen käsittelyn.