Henkilötietojen joutuminen vääriin käsiin ei pelota suomalaisia

04.10.2012

Itellan teettämän tutkimuksen mukaan viidennes suomalaisista suhtautuu kovin luottavaisesti henkilötietoja sisältävien asiaviestien, kuten veroehdotusten, tiliotteiden ja laskujen hävittämiseen. 21 prosenttia suomalaisista vie paperiset asiaviestinsä paperinkeräykseen tai tavalliseen roskakoriin, ja miehistä jopa 25 prosenttia toimii näin.

Tavallista roskalaatikkoa tai paperinkeräystä paperisten asiakasviestien hävittämistapana suosivat etenkin nuoret (18-24-vuotiaat), joista 36 prosenttia käyttää asiaviestien hävittämiseen roskista.

"Henkilötietoja sisältävien asiaviestien turvallinen tuhoaminen pitäisi aina huomioida. Hämmästyttävän suuri osa suomalaisista luottaa siihen, ettei heidän henkilötietojaan joudu vääriin käsiin paperinkeräyksestä tai roskalaatikosta, vaikka siitä voisi koitua uhrille vakavat seuraukset", toteaa Itellan Netposti-palvelusta vastaava johtaja Tommi Björklund.

Itella selvitti syyskuussa suomalaisten sähköiseen asiointiin ja tietoturvaan liittyviä kysymyksiä. Eniten henkilötietojen joutumista vääriin käsiin pelätään verkkokaupassa (59 %). Henkilötietojen päätymistä ulkopuoliselle paperinkierrätyksestä tai roskalaatikosta pelkäsi noin puolet vastaajista (54 %).

Tutkimuksen mukaan vain 27 prosenttia suomalaisista hävittää henkilötietoja sisältävät paperiset asiaviestit tietoturvaroskiksessa tai silppurissa. Suosituin paperisten asiakasviestien hävittämistapa on polttaminen tulisijassa, jota suosii 38 prosenttia vastaajista.

Miehistä kolmannes ei arkistoi verotukseen liittyviä kuitteja

Tutkimuksessa selvitettiin myös, kuinka pitkään suomalaiset säilyttävät henkilötietoja sisältävät viestit, esimerkiksi verotukseen liittyvät kuitit. Verotukseen liittyvät tositteet ja kuitit, joiden perusteella veroehdotukseen on tehty muutoksia tai vähennyksiä tulisi säilyttää kuuden vuoden ajan.

Vastaajista 45 prosenttia säilytti verotukseen liittyvät kuitit asianmukaisesti kuudeksi vuodeksi, mutta peräti 26 prosenttia ei arkistoi lainkaan. Miehistä jopa kolmannes (29 %) jättää verotukseen liittyvät kuitit arkistoimatta. Noin kolmannes suomalaista säilyttää verotukseen liittyvät kuitit alle kuusi vuotta.

"Netpostiin voi arkistoida ilmaiseksi säilytystä vaativat asiakirjat seitsemäksi vuodeksi, ja myös asiakirjojen turvallinen tuhoaminen on helppoa ja nopeaa. Netposti on tietoturvallinen vaihtoehto, sillä henkilötietoja sisältävien sähköisten kirjeiden - esimerkiksi laboratoriotulosten ja veroehdotusten - lukeminen tapahtuu salatun yhteyden avulla", kertoo Tommi Björklund.

Netposti on Itellan asiakkailleen tarjoama sähköinen postilaatikko, johon voi vastaanottaa asiapostia, kuten laskuja, palkkalaskelmia ja viranomaiskirjeitä. Säännöllisesti tehtävissä asiakaskyselyissä palvelun tärkeimpänä ominaisuutena maksuttomuuden ohella pidetään turvallista asiointia.

Tutkimukseen mukaan sähköinen palkkakuitti on jo yhtä suosittu kuin paperinen palkkakuitti. Palkansaajista 38 prosenttia vastaanottaa palkkakuittinsa sähköisesti ja 39 prosenttia perinteisessä paperisessa muodossa. Palkkakuitin sähköisessä muodossa saavista suurin osa (84 %) ei haluaisi palata enää paperiseen palkkakuittiin.

"Lähes kaikki Suomen suurimmat työnantajat ovat jo mahdollistaneet palkkalaskelmien vastaanottamisen sähköisesti Netpostiin", toteaa Netposti-palvelusta vastaava johtaja Tommi Björklund.

Maksuttoman tietoturvallisen sähköisen palvelun asiapostin vastaanottoon ja
arkistointiin ottaisi melko todennäköisesti käyttöönsä 39 prosenttia ja erittäin todennäköisesti 21 prosenttia vastaajista, eli yhteensä 60 prosenttia suomalaisista. Nuorimmat ikäryhmät (18-34 ja 25-34-vuotiaat) olivat innokkaimpia ottamaan palvelun käyttöönsä.

Think If Laboraties Oy:n kyselyyn vastasi 1150 suomalaista.