Finlayson ja Sumeko Itella Logistiikan asiakkaiksi Venäjällä

02.04.2012

Näkymät Venäjällä parantumassa kansainvälisen talouskriisin jälkeen

Itella-konserniin kuuluva Itella Logistiikka vastaa jatkossa Finlaysonin tuotteiden varastoinnista ja jakelusta Venäjällä. Itella hoitaa myös Sumekon moottorikelkkojen tuonnin Yhdysvalloista sekä varastoinnin Venäjällä.

Itellan tehtävänä on vapauttaa Finlaysonin resurssit ydinliiketoimintaan ja mahdollistaa kasvustrategian toteuttaminen.

- Kumppanuus Itella Logistiikan kanssa tarkoittaa, että saamme koko toimitusketjuun kontrollin, läpinäkyvyyden ja kustannustehokkuuden. Halusimme turvallisen kumppanin, jonka kanssa voimme rakentaa toimintaamme pitkälle tulevaisuuteen, toteaa Finlaysonin logistiikkajohtaja Kirsi Alanen.

Itella vastaa Sumekon moottorikelkkojen merikuljetuksista Yhdysvalloista Vladivostokiin sekä varastoinnista Ekaterinburgissa ja Vladivostokissa.

- Pilotoimme yhteistyötä Itella Logistiikan kanssa viime vuonna ja kaikki sujui hienosti, siksi jatkamme kumppanuutta. Itellan kattava läsnäolo Venäjällä mahdollistaa meille tarvitsemamme paikallisuuden, sanoo Sumeko OOO:n maajohtaja Stefan Nieminen.

Itella Logistiikka laajeni palveluvarastojen markkinajohtajaksi Venäjällä NLC-yritysostolla vuonna 2008. Kauppa oli osa Itellan kasvu- ja kansainvälistymisstrategiaa. Heti sen jälkeen alkoi kansainvälinen talouskriisi ja rupla devalvoitiin. Nyt Venäjän logistiikkamarkkina alkaa jälleen lähestyä talouskriisiä edeltänyttä tilannetta, erityisesti Moskovassa ja Pietarissa. Moskovan varastojen täyttöaste on nyt 85 %, kun finanssikriisin ollessa syvimmillään täyttöaste oli noin 70 %. Muilla Venäjän alueilla markkinoiden toipuminen on jäljessä. Itellan omistuksessa on Venäjällä yli 260 000 neliötä varastotilaa, vuokratiloja käytössä on noin 340 000 neliötä.

Vladivostokin asema Tyynenmeren tärkeänä satamana ja Siperian rautatien päätepisteenä kasvaa jatkossa, tähän liittyvät mahdollisuudet ovat jo huomanneet myös monet suomalaiset yritykset.

- Itellan logistiikkaliiketoiminnan kasvu on jatkunut Venäjällä tasaisesti noin puolentoista vuoden ajan, vuonna 2011 liikevaihto oli 175 miljoonaa euroa, kasvua edellisvuoteen oli 16 %. Asiakasyrityksiä on nyt kaikkiaan lähes 300. Suurimmista asiakkaistamme noin 10 % on suomalaisia, loput ovat kansainvälisiä toimijoita kuten Procter & Gamble, Canon ja Shell. Vakaa öljyn hinta, ruplan vahvistuminen ja varsinkin kulutuskysynnän lähes 10 % vuotuinen kasvu edesauttavat Itella Logistiikan liiketoiminnan kasvua Venäjällä. Jos maan talouden kehitys jatkuu nykyisellään, niin vuoden 2008 ennätysvolyymit ylitetään selvästi tänä vuonna. Nyt erityisesti Moskovan seudulla alkaa olla pulaa isoista A-luokan varastotiloista ja neliövuokrat ovat jo ylittäneet ennen kansainvälistä talouskriisiä saavutetun edellisen huipputason. Venäjän liiketoiminnan tuloskehitys on ollut asiakasvolyymien kasvun myötä myös suotuisaa, mutta tavoitekannattavuuden saavuttamiseksi on tehtävä vielä lujasti töitä, Itella Logistiikan Venäjän maajohtaja Vesa Vertanen toteaa.

Lisätietoja

Itella Logistiikka tukee ja kehittää asiakasyritystensä liiketoimintaa tarjoamalla palvelulogistiikan ratkaisuja auto-, meri- ja lentorahtiin sekä varastointiin ja muuhun sopimuslogistiikkaan. Asiakkaat voivat ulkoistaa meille logistiikkaprosessinsa yksittäisen osan tai laajimmillaan koko toimitusketjunsa. Itella Logistiikalla on toimintaa kahdeksassa maassa (Suomi, Ruotsi, Tanska, Norja, Latvia, Liettua, Viro ja Venäjä). Globaalit palvelut tarjoamme partnerien kautta. Itella-konserniin kuuluvan Itella Logistiikan liikevaihto oli vuonna 2011 732 miljoonaa euroa ja henkilöstömäärä 7 100. www.itella.fi/logistiikka

Finlayson on lähes 200 vuoden perinteellään yksi Suomen vahvimmista tekstiilialan yrityksistä. Finlaysonin tuotevalikoimaan kuuluu kodintekstiilit lakanoista ja pyyhkeistä pöytäliinoihin ja patalappuihin sekä Familon-brändin alla markkinoitavat sängyt, peitteet ja tyynyt. Suomalainen suunnittelu ja tuotteiden laatu ovat yritykselle avainasioita. Finlayson tekee jatkuvaa yhteistyötä Allergia- ja Astmaliiton sekä Joutsenmerkin kanssa. Familon-tuotteille on myönnetty kotimaisuudesta kertova Avainlippu-tunnus ja valtaosassa tuotteita on käytetty Ökö-Tex-standardin täyttäviä kankaita. www.finlayson.fi

Sumeko Oy kuuluu SGN Groupiin, johon kuuluvat lisäksi SGN Motors Oy, S.G. Nieminen Oy, Agritek Oy, SGN Sportia Oy ja SGN Tekniikka Oy. Kawasakin lisäksi Sumekon maahantuomia tuotteita ovat mm. Harley-Davidson-moottoripyörät, Arctic Cat -moottorikelkat ja -maastoajoneuvot sekä Tohatsu-perämoottorit. SGN Group on tukkukaupan alalla kotimarkkinoilla ja lähialueilla toimiva yritys, joka tunnetaan vahvoista kansainvälisistä merkkituotteista. Konsernin liikevaihto on noin 170 miljoonaa euroa. Yhtiön palveluksessa on noin 160 työntekijää. www.sgn.fi