Verkkokaupan suosio näkyi joulumyynnissä

09.01.2011

Joulunaika piristi odotetusti myyntiä myös verkkokaupoissa, mikä näkyi erityisesti joulunajan pakettiliikenteessä. Itella Postin logistiikkakeskuksissa käsiteltiin parhaimmillaan 160 000 pakettia päivässä, kun keskimääräinen pakettimäärä muulloin on 100 000 pakettia päivässä.

-Jo aiemmin teettämissämme tutkimuksissa olemme todenneet, että kuluttajat kokevat verkkokaupan erityisen hyödylliseksi nimenomaan lahjaostoksien hankinnassa. Viime vuosina olemme havainneet, että myös kauppiaat hyödyntävät joulusesongin entistä tehokkaammin ja kauppaa tehdään yhä enemmän hyödyntäen viimeinen mahdollinen postituspäivä, kertoo Itella Postin verkkokaupan kehityksestä vastaava johtaja Kari Nykänen.

Itellan tuoreen tutkimuksen mukaan pakettien lähetysmäärät kokonaisuudessaan kasvoivat hieman verrattuna edellisvuoteen. Kuluttajat vastaanottavat keskimäärin hieman yli yhdeksän tavaralähetystä vuodessa. Merkittävä osa verkkokaupan ostoksista toimitetaan kuluttajille myös kirjeitse.

Viidesosa paketeista tilataan ulkomailta

Noin parikymmentä prosenttia etäkaupan tavaroista tilataan ulkomailta. Eniten suomalaiset kuluttajat tilaavat Englannista, mutta myös Ruotsi, Saksa ja USA ovat suosittuja tilausmaita.

Internet on ollut jo useamman vuoden ajan selvästi käytetyin tilauskanava etäkaupassa. Muiden kanavien, kuten puhelin- ja sähköpostitilausten käyttö on kaikissa ostajaryhmissä vähentynyt. Mieluiten kuluttajat vastaanottavat pakettinsa hakemalla ne noutopalvelupisteistä kuten Postin myymälästä. Myös kotiinkuljetus kiinnostaa suurta osaa kuluttajista, jos se voidaan tarjota kohtuuhintaan.

-Verkkokauppiaiden kannalta kotiinkuljetuspalvelun tarjoaminen on hyvin tärkeää, sillä se palvelee paitsi liikuntarajoitteisia ja ikääntyviä ja on erinomainen apu myös suurien tavaroiden toimittamisessa asiakkaalle, Kari Nykänen toteaa.

Lisätiedot:

Kari Nykänen
Kehitysjohtaja
Itella Posti Oy
Puh. +358 440 300 967
etunimi.sukunimi@itella.com

Itella Posti Oy huolehtii postipalveluista kaikkialla Suomessa vastaten kirjeiden, lehtien ja suoramarkkinointilähetysten jakeluista, paketti- ja pikakuljetuspalveluista, NetPostista sekä Postin myymälöistä ja myyntipisteistä. Itella Posti Oy kuuluu Itella Viestinvälitys -liiketoimintaryhmään, jossa on työntekijöitä 18 000 ja liikevaihto vuonna 2009 oli 900 miljoonaa euroa. Itella Viestinvälitys -liiketoimintaryhmä on osa Itella-konsernia.