Uusi ulosmarssi Jyväskylässä - ulosmarssit viivästyttävät pakettien, kirjeiden ja lehtien kulkua useassa paikassa (Päivitetty klo 21.30)

10.03.2011

Itella Postin Jyväskylän postinlajittelun henkilöstö poistui työpaikoiltaan tänään klo 20.00. Mielenilmaus on jatkoa eilen iltapäivällä ja viime yönä tapahtuneille työnseisauksille Vantaan logistiikkakeskuksessa sekä Seinäjoen ja Tampereen postikeskuksissa, joihin henkilöstö on palannut töihin purkamaan postiruuhkaa. Mielenilmaukset kohdistuvat eduskunnan eilen päättämää uutta postilakia vastaan.

Mielenilmaukset viivästyttävät postinkulkua monilla paikkakunnilla ja niillä on pieniä vaikutuksia myös koko maan osalta. Itella turvautuu poikkeusjärjestelyihin, jotta kaikki lähetykset saataisiin viivästyksistä huolimatta mahdollisimman nopeasti vastaanottajille.

Normaalisti toimivat:

 • Sanomalehtien varhaisjakelu
 • Päiväpostin jakelu (ulosmarssien vaikutuspiirissä olevilla paikkakunnilla viivästyneesti)
 • Vanhusten, koulujen ja päiväkotien ruokajakelut
 • Palvelut Postin myymälöissä ja myyntipisteissä
 • Kirjelaatikkojen tyhjennykset
 • Kotimaan ja kansainvälinen rahti

Mielenilmausten vaikutukset  postinkulkuun

 • Jyväskylän alueelta koko maahan postitettuja 1. luokan kirjeitä jää jakamatta perjantaina useita tuhansia ja noin tuhat pakettia. Ne jaetaan vastaanottajille ensi viikon alussa.
 • Logistiikkakeskuksessa käsiteltävistä paketeista lähes kaikki pikapaketit on saatu jaettua normaalisti tänään ja suurin osa tavallisista paketeista päivän myöhässä perjantaina sekä loput alkuviikosta.
 • Pohjanmaan alueella (postinumeroalueet 60 - 69) yön yli kulkevat kirjeet ja lehdet jaetaan vähintään vuorokauden viiveellä perjantaina tai maanantaina. Paketit ja aikakauslehdet, pikakirjeet, laboratorionäytteet ja verilähetykset on saatu jaettua normaalin aikataulun mukaan tänään.
 • Tampereen, Pirkanmaan, Forssan, Porin ja Rauman alueilla (postinumeroalueet 26- 39) kaikki torstain jakeluun tarkoitetut yön yli kulkevat kirjeet, lehdet sekä osa paketeista myöhästyy vähintään vuorokaudella ja ne jaetaan vastaanottajille perjantaina tai maanantaina. Pikakirjeet, vakuutetut lähetykset, laboratorionäytteet, verilähetykset sekä osa pikapaketeista on saatu jaettua tänään normaalin aikataulun mukaan.
 • Em. alueilla on saatu jaettua normaalin aikataulun mukaan myös 2. luokan / Economy-luokan kirjeet sekä aikakauslehdet.
 • Ennakkoon ilmoittamattomien mielenilmausten vuoksi viivästyksiä saattaa tulla myös terveydenhuollon kirjepostin osalta, sillä näiden osalta ei ole voitu neuvotella poikkeusjärjestelyistä.

Itella pahoittelee viivästymisestä asiakkaille koituvaa haittaa.

Ulosmarssit liittyvät eilen eduskunnassa päätettyyn postilakiin. Mielenilmaukset ovat Itellan kannalta erittäin ikäviä.  Vaikka ulosmarssit eivät kohdistu Itellaan, kärsijöinä ovat Itellan asiakkaat ja Itella yrityksenä.  Tässä yrityksen taloudellisessa tilanteessa sekä uudistuvassa kilpailutilanteessa kaikki sellaiset toimenpiteet, jotka heikentävät asiakkaiden palvelua ja luottamusta Itellaan, ovat vahingollisia ja saattavat vaikeuttaa työpaikkojen säilymistä.

Toivomme, että mielenilmauksia ei tule enempää, vaan työntekijöillämme olisi malttia ja harkintaa asiassa.

Mikäli postinkulun tilanteeseen tulee muutoksia päivän aikana, niistä tiedotetaan nettisivuillamme www.posti.fi ja www.itella.fi.

Lisätietoja medialle: Itella Mediadesk 020 452 3366