Toukokuun suomalaisissa julkaisuissa mittauspisteitä, metsiä, muumeja ja onnenpuu

20.04.2011

Maapallon mittanauhalle oma postimerkki

Itella Posti Oy täydentää 6. toukokuuta vuoden 2011 suomalaisten postimerkkien sarjaa neljällä uudella julkaisulla, joissa on yhteensä 15 erilaista postimerkkiä. Julkaisujen aiheina ovat tällä kertaa maailmanperintökohde Struven ketju, luontoon liittyvä suomalaiset metsät, kaikenikäisten kestosuosikki Muumit ja erilaisiin kevät-kesän onnitteluihin soveltuva hauska Onnenpuu.

Struven ketjulla määritettiin maapallon kokoa ja muotoa

 

Maapallon mittanauha saa tänä vuonna oman postimerkin, kun Itella Posti Oy julkaisee toukokuussa Struven ketju -pienoisarkin.

Struven kolmioketjua käytettiin maapallon koon ja muodon määrittämiseen. Noin 2 820 kilometriä pitkä ketju ulottuu Mustaltamereltä Ukrainasta aina Norjaan Pohjoiselle jäämerelle asti. Nimensä ketju on saanut F.G.W. Struvesta, jonka johdolla se mitattiin vuosina 1816-1855.

Ketjun mittauspisteet sijaitsevat kymmenen maan alueella: Ukraina, Moldova, Valko-Venäjä, Liettua, Latvia, Viro, Venäjä, Suomi, Ruotsi ja Norja. Struven ketjun 34 edustavinta mittauspistettä hyväksyttiin vuonna 2005 UNESCO:n maailmanperintöluetteloon kymmenen maan yhteisenä kohteena.

Susanna Rummun ja Ari Lakaniemen suunnittelemassa pienoisarkissa tuodaan esiin maailmanperintökohteen Suomessa sijaitsevat kuusi pistettä. Julkaisun kaksi postimerkkiä ovat pienoisarkissa sisäkkäin. Ulommainen merkki on pyöreä ja sisempi Suomen kartan muotoinen.

Metsämerkeissä uutta tekniikkaa

 

Eurooppalaisten postihallintojen ja -yritysten (PostEurop) yhteisten Europa-merkkien aiheena ovat tänä vuonna metsät. Graafinen suunnittelija Klaus Welp on suunnitellut Suomelle teeman mukaisesti kaksi merkkiä, joissa esitellään neljä vuodenaikaa. Postimerkkien tekstit on sijoitettu siten, että niitä voidaan käyttää vuodenaikojen mukaan. Merkkien kuva-aiheet ovat Nuuksion kansallispuistosta Mustalammelta.

Metsämerkit on toteutettu uudella viimeistelytekniikalla, jolla tarramateriaalista valmistettuun merkkiin  on läpilyöty oikea perforointi. Merkin taustapaperissa on myös repäisyviilto, joka helpottaa merkin taustapaperin irrottamista. Uudella tekniikalla voidaan yhdistää perinteisen postimerkin ulkonäkö ja tarramerkin käytettävyys.

Vaan kuinkas sitten kävikään?

 

Muumit ovat monivuotinen kestosuosikki postimerkkien aiheena. Suomessa on julkaistu vuosina 1992-2009 yhteensä kahdeksan Muumi-aiheista postimerkkijulkaisua. Itella Posti Oy:n yhdeksännessä Muumi-postimerkkijulkaisussa on tuttuja hahmoja Tove Janssonin ensimmäisestä suomennetusta kirjasta "Kuinkas sitten kävikään?" (WSOY 1952).

Satu Lusa toi kirjan kuvituksesta merkkeihin seikkailemaan Muumipeikon, Mymmelin, Pikku Myyn, Muumimamman, Hemulin ja Hattivatit. Jokainen muumimerkki on erimuotoinen. Merkkien muotokieli mukailee alkuperäisen kirjan stanssatuja kurkistusaukkoja.

Onnenpuu sopii onnitteluihin, kutsuihin ja kesäterveisiin

Kevät ja kesä ovat juhlien aikaa. Onnitteluihin, kutsuihin ja kesäterveisiin sopivat raikkaat Onnenpuu-merkit. Viiden merkin pienoisarkin on suunnitellut graafikko Päivi Unenge, joka on aiemmin kuvittanut muun muassa lastenkirjoja ja piirtänyt postikortteja.

Tekniset tiedot

 

Lisätietoja tiedotusvälineille:

Itella Posti Oy
liiketoimintajohtaja Rita Sadinkangas, puh. 020 451 4671,
kehitysjohtaja Markku Penttinen, puh. 020 451 5519,
tuotepäällikkö Petri Pohjolainen, puh. 020 451 5572,
tuotepäällikkö Tommi Kantola, puh. 020 451 5531,
sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@posti.fi

Itella Viestintä
viestintäpäällikkö Sara Lindström, puh. 050 566 6851, etunimi.sukunimi@itella.com


Kuvamateriaalia tiedotusvälineiden käyttöön on saatavissa Itellan verkkosivujen Media-osiosta, www.itella.fi/media > Kuvapalvelu ja logot > PostimerkitItella Posti Oy huolehtii postipalveluista kaikkialla Suomessa vastaten kirjeiden, lehtien ja suoramarkkinointilähetysten jakeluista, paketti- ja pikakuljetuspalveluista, postimerkeistä, NetPostista sekä Postin myymälöistä ja myyntipisteistä.  Myös aiemmin Postimerkkikeskuksena tunnetun yksikön toiminnot ovat nykyisin osa Itella Posti Oy:tä. Tammikuussa 2011 aloittanut Itella Posti Oy kuuluu Itella Viestinvälitys -liiketoimintaryhmään, jossa työskentelee noin 18 000 henkeä. Itella Viestinvälityksen liikevaihto oli 1 142 miljoonaa euroa vuonna 2010.