Tammikuun postimerkeissä juhlaa, oopperaa ja postilaatikoita

11.01.2011

Rohkea muotoonleikattu formaatti erottuu massasta

Postimerkkivuosi 2011 alkaa 24. tammikuuta seitsemän julkaisun erällä, joissa on yhtensä 22 erilaista postimerkkiä. Merkkien kuva-aiheet liittyvät oopperaan, Suomen lippuun, ystävänpäivään, postilaatikoihin, kevääseen sekä luontoaiheisiin lisämaksumerkkeihin. Merkkien suunnittelijoina on sekä uusia nimekkäitä graafikoita että pitkän linjan ammattilaisia.

Ennakkoluulotonta muotoilua

Helmikuista ystävänpäivää ajatellen julkaistaan Ystävyyden oksalla -pienoisarkki. Kuvittaja Janne Harjun postimerkeissä iloiset lintumaiset hahmot istuvat värikkäissä pesissä.  Pienoisarkin muotoonleikatut viisi merkkiä erottuvat perinteisistä postimerkeistä ennakkoluulottomalla muotoilullaan. Pienoisarkin suurin merkki on yli 11 cm leveä.

Toinen uudemman suunnittelijapolven tuote on Elämän kevät -postimerkkivihko, joka ilmentää luonnon heräämistä talvisen lumivaipan alta. Graafikko Pietari Postin suunnitteleman viiden postimerkin vihkon lintu- ja kukka-aiheiset merkit sopivat erityisen hyvin erilaiseen muistamiseen. 

Suomalaisuutta lavalla, salossa ja maantien varressa

Suomen Kansallisoopperan 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi julkaistaan pienoisarkki, jonka kuva-aiheina on kohtauksia kuudesta suositusta oopperaesityksestä vuosien varrelta. Tarja Salosen suunnittelemaan pienoisarkkiin valitut oopperat ovat mm. Joonas Kokkosen Viimeiset kiusaukset, Aulis Sallisen Punainen viiva ja Richard Straussin Ruusuritari.

Kaikille suomalaisille tuttu siniristilippu liehuu komeassa kohopainatuksella toteutetussa 2. luokan postimerkissä, jonka on suunnitellut Minna Luoma.

Postilaatikot ovat osa suomalaista arkea ja maisemaa. Päivi Vainionpään suunnittelemien rullapostimerkkien kuva-aiheena on viisi aitoa, käytössä olevaa suomalaista postilaatikkoa. Persoonalliset laatikot kertovat omaa kieltään myös omistajiensa elämästä.

Tammikuussa julkaistaan myös kaksi eriarvoista lisämaksumerkkiä, joilla voi lisätä aiemmin ostettujen postimerkkien arvoa lähettäjän tarpeisiin sopivaksi.
Teemu Ollikaisen ja Timo Berryn suunnittelemien merkkien kuva-aiheena ovat koivun silmu (0,20 €) ja koivun lehti (0,30 €). Merkit on leikattu plus-merkin muotoon, mikä viestii selkeästi niiden soveltuvuudesta lisämaksamiseen.

2. luokan kirjeiden kulku nopeutuu

Tammikuussa 2011 julkaistavat postimerkit ovat (lisämaksumerkkejä lukuun ottamatta) maksuarvoltaan 2. luokkaa. Helmikuun alusta (1.2.2011) voimaan tuleva uudistus tuo asiakkaille uuden mahdollisuuden 2. luokan kirjepostin lähettämiseen. Palvelu-uudistuksen myötä 2. luokan kirjeen kulku nopeutuu, vähimmäismäärävaatimus (20 kpl) poistuu ja postit voi jättää Postin palvelupisteiden lisäksi keltaiseen kirjelaatikkoon. Myös 1. luokan lähetyksiä edullisempi 2. luokka on ilmastoystävällinen ja hiilineutraali Itella Green -lähetys - ensimmäisenä maailmassa.

Postimerkkien tekniset tiedot (pdf)


Lisätietoja tiedotusvälineille:

Postimerkeistä:
Postimerkkikeskus, liiketoimintajohtaja Markku Penttinen,
puh. 020 451 5519, etunimi.sukunimi@posti.fi  

Teknisistä tiedoista:
tuotepäällikkö Petri Pohjolainen,
puh. 020 451 5572, etunimi.sukunimi@posti.fi  ja
tuotepäällikkö Tommi Kantola,
puh. 020 451 5531, etunimi.sukunimi@posti.fi.

Itellan Viestinnän yhteyshenkilö:
tiedottaja Salla Lappalainen,
puh. 020 451 7993, etunimi.sukunimi@itella.com.

Kuvamateriaalia tiedotusvälineiden käyttöön on saatavissa Itellan Media-osiosta, www.itella.fi/media > Kuvapalvelu ja logot > Postimerkit